Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Uborkasaláta 8. - télire

Uborkasaláta 8. - télire
Uborkasaláta 8. - télire
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet még édesanyám írta egy szakácskönyvem utolsó oldalára sok évvel ezelött. Gyerekkorunkban szerettük enni, aztán feledésbe merült. Most eljött az ideje, hogy én készítsem el. A megadott mennyiséggel próbáltam gyakorlatot szerezni, de természetesen nagyobb mennyiséget is lehet készíteni. A képen látható mennyiség kerekedett ki.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A legjobb, hogy ez nincs időszakhoz kötve, bármikor elkészíthető uborkaérés idején.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tiszta uborkát (lehet hámozni is) szeletelés után leforrázzuk.
  2. 1/2 óra múlva leszűrjük és jó ízes lével leöntjük.
  3. Legalább 1/2 napig álljon ebben a lében, és időnként átforgathatjuk, hogy mindenütt érje a lé.
  4. Megkóstoljuk, és lehet korrigálni az ecetes lé ízét.
  5. Kevés nátrium-benzonátot keverjünk bele. (Még akkor is, ha csak a hűtő ajtóban tartjuk fogyasztásra és nem befőzzük.)
  6. Borsot csak szemes formában szabad beletenni.
  7. Télire, üvegbe téve 15 percig dunsztoljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 47 954
elküldve: 10
receptkönyvben: 292
elkészítve: 11/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, befőtt

egyéb elnevezések

uborka, eltevős uborka, uborkasaláta, uborka télre

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Sun, 2017-09-24 19:41

Kedves Éva! Tanácsot szeretnék kérni Tőled a saláta ízesítését illetőleg. Tavaly nem készítettem el mégsem, de az idén már túl vagyok ezen. Már eljutottam odáig, hogy holnap telik le az idő és üvegbe tehetem. De,- Nekem nem ízlik nagyon a Íze. Jellegtelennek találom, mert Mi kicsit édesebben, pici fokhagymával szeretjük. Szerinted lehet ezekkel most ízesíteni /mert írtad, hogy nem célszerű elengedni a fantáziát pl. fokhagyma/ vagy télen az üveg bontása után lehet ezt megtenni.Ezen kívül Én Eritrittel édesítek mert cukor betegek vagyunk.Kérlek ha van tanácsod, véleményed ezekről az ízesítésekről légyszíves írd meg. Nagyon megköszönném. Várom a válaszodat és előre köszönöm! Üdvözöllek.Zsuzsa

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2017-09-24 20:35

Kedves Zsuzsa! Az édesítő, só, ecet, víz mennyiségét szabadon korrigálhatod. Szerintem nem probléma az eritrit használata sem. A nátrium-benzoátot ne feledd ki. Ha a végén marad lé, azt nyugodtan elhasználhatod egy kis főtt/sült céklához. Így jártam mostanában, és nem kellett hozzá torma. üdv: Éva

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Mon, 2017-09-25 18:27

Köszönöm a gyors választ! Még tettem hozzá tegnap este édesítő szert, meg 2 db négybe vágott fokhagymát ízesítőnek amit ma mielőtt üvegekbe tettem kihalásztam a salátából.Kellemes lett az íze. Most fogom dunsztolni. Hálás vagyok a segítségedért.Köszönöm! Üdvözöllek: Zsuzsa

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Wed, 2016-08-17 16:56

Köszönöm a gyors választ. Én is Édesanyámnál láttam az újságpapírt, de jó messziről, mert nem vagyok valami "konyhatündér" és nem is szoktam eltenni semmit a mélyhűtőn kívül.Most viszont van egy "rahedli" saláta uborkám és gondoltam kipróbálom a receptedet. Még egyszer köszönöm, hogy válaszoltál. Üdv: Zsuzsa

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Tue, 2016-08-16 20:20

Kedves Éva!
Nem értem a dunsztolás menetét. Ha lehet kérlek segíts! Tehát: hideg vízzel feltöltött fazékba állítom az teli salátával töltött üvegeket és elkezdem melegíteni a vizet és mikor gyöngyözni kezd a víz ekkortól számít a 15 perc. Utána lezárom a gázt és ebben
meleg vízben hagyom teljesen kihűlni.Mikor teljesen kihűlt, kiveszem az üvegeket, szárazra törlöm és mehet a polcra. Télen fogyasztható az uborka saláta.Az üvegeket be kell tekerni újság papírral

a víz melegítése előtt? Mikor letelt a víz 15 percnyi gyöngyözése, a lehűlés alatt le kell takarni valamivel? Bocsánat, hogy ennyire részletesen írtam.
Ha rosszul gondolom a dunsztolást, légyszíves javítsd ki!
Köszönöm a türelmedet ha végig olvasod és válaszolsz is rá! Üdv: Zsuzsa

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2016-08-16 22:21

Kedves Zsuzsa! Teljesen korrektül írtad le a dunsztolást. Édesanyám és elődjei még újságpapírba csomagolták. Én "haladtam a korral". Csupán a fazék aljába teszek 2-3 réteg újságpapírt, mert alulról éri az edényt a legnagyobb hő. A fazékra fedőt teszek, az üveg pedig csavaros tetejű. Elődeink az újságpapírt szigetelőnek használták. A fedő tökéletesen pótolja a lassú hűlést. Természetesen celofánnal is fedheted az üveget, ha nincs csavaros tető, ugyanúgy működik. Sok sikert.

margica
margica Mon, 2013-08-05 18:25

Szeva!
a saláta nagyon finom,
a múltnyáron készítettem, még nemrég ettük meg, nagyon finom
újra elkészítem, mert érdekes az íze
köszönöm a fáradozást, hogy megosztottad velünk is ezt a receptet
üdv

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2013-08-05 23:04

Kedves Margica!
Nagyon szépen köszönöm az értékes visszaigazolásodat. Mindig öröm számomra, ha valakinek a hozzászólása tapasztalaton alapszik. További sok sikert kívánok: Éva

sziszy83
sziszy83 Tue, 2012-08-07 08:29

Szia Éva!
Azt szeretném kérdezni,hogy a dunsztolás alatt mit értesz? Száraz dunsztolást vagy valami mást. Köszi a választ.
Sziszy

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2012-08-07 09:07

Kedves Sziszy! A hideg lével felöntött befőtt vagy savanyúság dunsztolása mindig vízben történik. Száraz dunsztba (hűtőtáska,takaró stb..) kerül a forró lekvár vagy a forrószirupban átforgatott befőtt. Remélem tudtam segíteni. Üdv: Éva

sziszy83
sziszy83 Tue, 2012-08-07 13:07

Szia.
Ha jól értem,akkor hideg vízbe kell állítani az üvegeketElég nagy mennyiséghez kezdtem hozzá,remélem,nem hiába. Majd megírom,milyen lett.Köszi a segítséget!

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2012-04-02 21:45

Szia, Az lenne a kérdésem, hogy az ecet 10 vagy 20 %-os? Válaszod előre is köszi. Nagyon tetszik, tuti ki fogom próbálni. Üdv, Andi

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2012-04-02 22:34

Kedves Andi! Jogos a kérdés. Én a be/főzéshez 10 %-os ecetet használok. A 20 %-os olyan erős, hogy az nálam takarításra való. Egyébként éppen tegnap ettünk meg egy újabb kis üveg salátát. Üdv: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2011-11-17 17:13

Kedves Jucci! Ezt a salátát csak "rendes" uborkából lehet elkészíteni. A kígyóuborkát csak felhasználásig tárold, tartósításra nem javallott. Üdv: Éva

Jucci
Jucci / Jucci Thu, 2011-11-17 14:27

Kedves Éva!
Azt szeretném kérdezni,hogy kígyó uborkából lehet eltenni,vagy az nem jó hozzá.
Előre is köszönöm!
Szép napot!
Jucci

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2011-07-19 21:33

Bia! A fenti mennyiség nem sok, próbáld ki. A leírt módon (akár 1/2 mennyiség) készítsd el, és tedd a hűtőbe. Onnan fogyaszd, és télen is olyan lesz. Tudod milyen jó előkapni a polcról, mikor savanyúság kell télen? Főleg a szeretett uborkasaláta. Az ecet miatt nem tud meglágyulni. Nincs veszteni valód. Üdv: Éva

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-07-19 17:22

Épp ma kérdeztem egy ismerősömet hogy lehet-e uborkasalit elrakni télire.Azt mondta ááá az nem jó.Neked ez kb meddig áll el?Ropogós marad az ubi?Azt hiszem kipróbálnám....Üdv:Bogi

gyurma13
gyurma13 Tue, 2011-07-19 12:28

Szia:)
Szeretném tudni,hogy mindenféleképpen meg kel-e hámozni az ubit,vagy lehet anélkül is?
Era

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2011-07-19 17:15

Szia Era! Ha a hétköznapjaidban is hámozatlanul szereted az uborkát rajta hagyhatod, ha zsenge, vékony. Mint látod a receptben, jó szerivel a dunsztolásban van a téliesítés. No, meg nem célszerű elengedni a fantáziát, fokhagyma stb. Ami "mennyiség" nem tölt meg egy üveget, az biztos a hűtőben várja a sorát. Üdv: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2011-07-19 17:14

Szia Era! Ha a hétköznapjaidban is hámozatlanul szereted az uborkát rajta hagyhatod, ha zsenge, vékony. Mint látod a receptben, jó szerivel a dunsztolásban van a téliesítés. No, meg nem célszerű elengedni a fantáziát, fokhagyma stb. Ami "mennyiség" nem tölt meg egy üveget, az biztos a hűtőben várja a sorát. Üdv: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2011-07-09 22:11

Szia! A felsorolt aggodalmaid közül egyiktől sem kell tartanod. Készítettem azóta újabb adagot az örökölt recept alapján. A legfontosabb az 5.és 6. pont betartása. Éva

Tiborc
Tiborc Sat, 2011-07-09 20:20

Szia: Több kérdésem is volna. Ninncse utóíze,nem vállik nyálkássá,nem barnul meg? Azért kérdem mivel sok receptet kipróbáltam még egyiksem jötbe.Ha ez bejön imámba foglallak. Tiborc.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2011-07-08 11:31

Kedves Meme! Megkérdeztem én is az "illetékest", és a válasz: a zsenge uborkát nem kell forrázni (ez alatt ne lobogó forró vizet érts, hanem meleget), csak az erőset, hogy elvegye az "erős ízt". Szerintem kipróbálhatod forrázás nélkül is. Ez egy nagyon régi recept. Azóta már az uborkának is van 100 modernebb változata úgy, mint a krumplinak. Remélem segítségedre voltam. Éva

Meme78
Meme78 Sat, 2011-07-09 10:13

Szia Éva!
köszönöm gyors válaszod.Biztos kipróbálom.

Meme78
Meme78 Fri, 2011-07-08 10:53

Szia! Meg szeretném kérdezni,hogy miért szükséges az uborkát leforrázni?

70
uborka 1.5 kg
víz 1 l
ecet 1 dl
1 ek
cukor 1 ek
bors 12 szem
nátrium-benzoát 1 késhegynyi