Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Újévi kocsonya gazdagon

Újévi kocsonya gazdagon
Újévi kocsonya gazdagon
270 perc / előkészület: 30 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon egyszerű. Imádjuk a kocsonyát, minden télen elkészítjük :)

hozzávalók / 12 adag

  • 2 nagy kocsonya csomag (kb. 3 kg)
  • 1 sertés lapocka
  • 4 szál sárgarépa
  • 4 szál fehérrépa
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 3 darab leveskocka vagy 1 ek ételízesítő
  • bors
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megmossuk a húsokat és a körömről ha kell, akkor lepörzsöljük a rajta maradt szőrt, sörtét, majd egy jó nagy fazékba tesszük (mi 20 literes fazekat használunk), és felengedjük vízzel, hogy bőven ellepje a húsokat.
  2. Megpucoljuk a zöldségeket, a vöröshagymát és fokhagymát csak alaposan megmossuk, és a külső csúnya héját leszedjük, de ne pucoljuk meg teljesen! A vöröshagyma és fokhagymafejeket félbevágjuk.
  3. Amikor a leves alapunk felforrt, visszavesszük a lángot és lehabozzuk (elég sok hab lesz rajta). Majd beletesszük a sót, borsot és a petrezselymet, és gyöngyözve főzzük legalább 4 órát. Ne fedjük le a fazekat, mert akkor zavaros lesz a húsleves. Főzés közben kóstolgassuk a levest és ha szükséges, sózzunk utána. Sót és borsot ízlés szerint használjunk.
  4. A főzés vége előtt végezzünk dermedési próbát. Egy kis lapos tányérra 2-3 evőkanálnyi levest szedjünk ki, és tegyük be a hűtőbe. Ha nem akar megdermedni, akkor 1-2 tk zselatint tehetünk a levesbe úgy, hogy egy kis tálba merünk egy merőkanál forró levest, és elkeverjük benne a zselatint csomómentesre, majd ezt öntjük a gyöngyöző levesbe.
  5. Mikor kész a levesünk, akkor a húsokat, csontokat és zöldségeket kivesszük belőle, és a levest hagyjuk pihenni fél órát. Ezalatt a húsokat összedarabolhatjuk kedvünk szerint, majd tányérba adagoljuk.
  6. Mikor a leves fél órát pihent, egy tiszta konyharuhán átszűrjük és a tányérokba merjük, ezután hideg helyen hagyjuk megdermedni. 
  7. Hidegen kevés citromlével meglocsolva fogyasszuk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 64 151
elküldve: 4
receptkönyvben: 127
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

GPéter

Mióta szakács: 2011.12.25.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
konyhatechnológia: hidegkonyha
alkalom: karácsonyi receptek, újév
nehézség: könnyű
szezon: tél
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kocsonya, sertéskocsonya

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rozsa1958
rozsa1958 Wed, 2015-12-02 12:29

én is ugyanígy készítem a kocsonyát,de még teszek bele egy kis füstölt bordát is.Isteni ízt ad a kocsonyának.Én egy kis pirospaprikát is főzök bele hogy legyen színe,és nagyon sok fokhagymával készítem,ettől más mint a húsleves.

Eva5120
Eva5120 Tue, 2013-01-01 19:00

Nem értem, hogy a kocsonyába miért kell ételízesítő, zöldség. Csak fokhagymát, sót és egész borsat rakok bele és minden féle hókusz-pókusz, zselatin nélkül megdermed és isteni finom.

gépéter
GPéter / gépéter Tue, 2013-01-01 19:04

Kedves Éva! Mindenki máshogy készíti. Mi a kocsonyát így szeretjük, ti meg mindenféle ízesítő nélkül. Köszönöm a véleményezésedet.

luce
luce Mon, 2012-01-02 01:37

zafirov! Ha fogyózol, inkább ilyet egyél, ne olyat, amin még rajta van a zsír!

zafirov
zafirov Sun, 2012-01-08 16:37

Iuce!!
bocsika, de ha nem tűnt volna fel nem a zsírt kritizáltam, hanem a zöldséget

gépéter
GPéter / gépéter Mon, 2012-01-02 01:14

Kedves zafirov!
Mi így szertjük :) Amúgy meg a húslevesbe jóval több féle és mennyiségű zöldség kerül mint az általam leírt receptbe. :)