Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Újévi korhelyleves

Újévi korhelyleves
Újévi korhelyleves
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Teljesen mindegy, hogy van-e macskajaj az év első napján vagy nincs, az újév csak és kizárólag jól indulhat, ha a gyomorba kerülő első forró étel egy sűrű, savanykás korhelyleves. Még a halottakat is feltámasztja, és nem hiába hívják így, egy makacs másnaposság ellen hasznosabb, mint egy aszpirin. Érdemes már előző este elkészíteni és állni hagyni, mert akárcsak a töltött káposztának, ennek is jót tesz a pihenés és az újramelegítés. Sózni alapvetően nem szükséges, hiszen füstölt malacságok amúgy is elég sósak, de időnként azért kóstolgassuk! Mivel rendkívül tartalmas és laktató, önmagában is tökéletes ebéd/reggeli (ki mikor ébred...).

Fogyasztási javaslat: ágyból való kikelés után melegítsük meg, lassan, élvezettel kanalazzuk be, majd bújjunk vissza a paplan alá!:)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ne hagyjuk le a kenyeret és a tejfölt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az oldalast egy nappal korábban beáztatjuk.
  2. Egy nagy fazékban feltesszük főni kb. 4 liter vízzel.
  3. A káposztát átmossuk, ha túl savanyúnak ítélnénk.
  4. Ha fa hús félpuhára főtt, hozzátesszük a savanyú káposztát, a megpucolt vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket és a babérlevelet, borssal és köménymaggal ízesítjük.
  5. A kolbászt karikára vágjuk, és a főzés vége előtt 20 perccel (a káposzta után kb. 40 perccel) beletesszük a levesbe.
  6. Ha már majdnem minden megpuhult, felcsíkozzuk a szalonnát, kiolvasztjuk. A pörcöket félretesszük, a zsírra rászórjuk a paprikát, majd a lisztet, és gyorsan kikeverjük, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel (akkor jó, ha kb. olyan sűrűségű, mint a kefir).
  7. Egy merőkanál levest belemerünk a tejfölbe, kikeverjük, és visszacsurgatjuk a levesbe.
  8. Egyet rottyantunk rajta, beleszórjuk a kimaradt szalonnapörcöket, és már tálalhatjuk is kenyérrel, és nagyon sok tejföllel.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 133 056
elküldve: 31
receptkönyvben: 701
elkészítve: 47/54
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: újév, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

korhelyleves, korhelyleves oldalassal és füstölt kolbásszal, kolbászos savanyú káposztaleves füstölt oldalassal

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vicuskám
vicuskám Sun, 2015-11-15 21:24

Nagyon finom, pont olyan, amilyet anyukám szokott újévkor!!! Mondjuk a sorrendet kicsit átvariáltam, vagyis visszavettem hagyományosra, de nem hiszem, hogy ez számít a végeredmény szempontjából, csak nekem könnyebb volt így készíteni :) Köszi, hogy feltetted!

Tósakiné Zsuzsanna
Tósakiné Zsuzsanna Fri, 2012-12-28 17:43

Elnézést, de ez a szöveg egy kicsit zavaros ,,A káposztát átmossuk, ha túl savanyúnak ítélnénk.
Ha félpuhára főtt, hozzátesszük a savanyú káposztát"

Virágh Bea
Virágh Bea Fri, 2012-12-28 18:57

Való igaz, nyilván úgy gondolta, hogy az oldalast (vagy tarját) feltesszük főni 4 l vízben, s addig -ha szükséges- kicsit átmossuk a káposztát. Amikor a füstölt húsunk félpuhára fő, akkor tesszük hozzá a káposztát.

biii
biii Fri, 2012-12-28 17:58

sőt "Az oldalast egy nappal korábban beáztatjuk." de a recept hozzávalói között nincsen oldalas :-))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-12-27 14:01

Valami csodálatos látvány ez a leves,...bár nem akartam, csak lencsefőzeléket csinálni,....meggondoltam magam, ő is elkészítésre kerül.:-O
Köszönöm.
Boldog, békés új esztendőt kívánok!
Éva-Anyóca

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2012-12-27 14:37

Kedves Éva,
Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszik. Szerintem is megéri, elfődögél magában, és ooooolyan isteni! :)
Szép napot és természetesen BUÉK!
Nóra

Lillena
Lillena Thu, 2012-12-27 11:40

A legtöbbünk emlékezetében él egy korhely leves variáció. Ez a recept pont jókor jött, hogy elkocogjak még káposztát venni, hogy 1-én már csak gyors megcsinálni kelljen, mire felkelnek a fiúk :) A leves nagyon-nagyon guszta, a kenyérsütőt is be kell programozni, (áldott jó találmány!), a friss kenyér, és ez a leves, kell ennél jobb egy új év kezdetéhez?!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2012-12-27 14:38

Szerintem sem. :) Örülök, hogy tetszik, és tuti a fiúk is díjazni fogják (én legalábbis nagyon díjaznám:D)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

625
savanyú káposzta 60 dkg
füstölt oldalas 50 dkg
füstölt szalonna 20 dkg
csípős kolbász 10 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
tejföl 2 dl
fűszerpaprika 2 teáskanál
babérlevél 4 db
bors 0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
víz 4 l
finomliszt 2 evőkanál