Ukrán céklaleves recept

Ukrán céklaleves
Ukrán céklaleves
145 perc / előkészület: 25 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A maradék vasárnapi húsleves tökéletes felhasználása a húsmentes hétfői ebédhez!

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
konyha: orosz
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Borscs, pikáns céklaleves, káposztás céklás leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgarépát és a céklát meghámozzuk, majd julienne-re vágjuk, és félretesszük. Ha nagyon savanyú lenne a káposztánk, akkor kevés vízbe áztassuk be, majd jól nyomkodjuk ki!
  2. Az olívaolajat egy nagy edényben felhevítjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt fokhagymát, hagymát, sárgarépát, céklát. Babérlevéllel és egész fekete borssal fűszerezzük, és folyamatos kevergetés mellett 5-10 percig pirítjuk, amíg a zöldségek kicsit meg nem puhulnak és össze nem esnek.
  3. Hozzáadjuk az alaplevet, a vizet és a sűrített paradicsomot, majd nagyra vesszük alatta a lángot, és felforraljuk.
  4. Ha felforrt, akkor alacsonyra vesszük a lángot, és másfél óráig lassan főzzük.
  5. Másfél óra után hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott burgonyát, a cukrot és az összevágott savanyú káposztát, majd újabb fél órán át főzzük. Ha savanykásabb ízvilágra vágyunk, akkor adhatunk hozzá keveset a káposzta levéből is.
  6. Az elkészült levest egy kanál tejföllel és összeaprított friss kaporral megszórva tálaljuk!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 30
össznézettség: 50 843
elküldve: 26
receptkönyvben: 738
elkészítve: 56/57
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
257 recept

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márta66
márta66 sze, 2014-10-01 11:44

Kedves Izhuszar, aruld el, hogy miert kell masfel orat fozni??? Sajnos este nekem nincs ennyi idom ra, pedig imadjuk a ceklat. Talan az izhatashoz ennyi szukseges? Koszonom elore is az okositast! M.

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid sze, 2014-10-01 11:50

Kedves Márta,

Kevesebb idő is elég neki, de a hosszabb, lassú főzés alatt szépen összeállnak az ízek. Azt tanácsolom, hogy kóstolgasd és amikor úgy érzed, hogy már jó lesz, akkor zárd el nyugodtan!

ízHUSZÁR

márta66
márta66 sze, 2014-10-01 12:43

Koszonom a gyors valaszt! A heten tuti megfozom:-) Majd beszamolok rola! M.

Gárdos Mária
Gárdos Mária v, 2014-03-16 17:34

Megcsináltam, annyi idő alatt, amennyi elő van írva. Isteni ízkavalkád. És nagyon egészséges.

lustige Frau
lustige Frau sze, 2014-03-05 12:20

azt szeretnek hozza szolni, hogy en a sargarepat, petrezselymet meg a hagymat megdinsztelem es akkor öntöm fel az alaplevel, a ceklat pedig lereszelem es palacsintasütöben egy kis olajon megfutattom + 1 e.kanal ecetet öntök ra meg egy kis lisztet hogy szep piros maradjon a leves amit a vegen hozza is adom, de elötte friss kaposztat teszek bele meg a burgonyat es hagyom megföni, a legvegen pedig jön a fokhagyma amit mar elzart langnal vegszek. Probaljatok ki ez az igazi BORSCS!!!

demene
demene cs, 2014-03-27 19:42

Elkészítettem eredeti recept szerint, most kóstolgatom, finom, de nem elég "pikáns".
Sajnos későn olvastam, mitől marad szép piros a cékla, legközelebb Te receptedet is figyelembe veszem.
Most még teszek hozzá valami csípőset, talán...
....Ja és majd holnap tálaláskor a tejföl és kapor biztos feldobja.

atarkoi
atarkoi cs, 2013-12-19 01:37

Ma megfoztem, es nagyon izlett a csaladnak. Tutti recept. Eleinte gondolkodtam, h a krumpli helyett nokedli kellene bele... de vegul maradtam az eredetinel. Koszonjuk!:)) es Boldog Unnepeket!

wiwievi
wiwievi p, 2013-11-29 22:47

Szia!Tegnap megcsináltam a levesedet és fantasztikus volt.Igaz én is kevesebbet föztem de tuti a recept köszi

demene
demene p, 2013-11-15 20:42

nem tudtam kérdezni:
mit főzünk másfél órán keresztül???? a céklát és sárgarépát????

demene
demene p, 2013-11-15 20:41

Nagyon megtetszett a recept, de a céklát, és sárgarépát másfél órán keresztül főzzük??

Dixi.dit
Dixi.dit szo, 2014-01-04 10:16

Kedves Ízhuszár!
Ukrán céklaleves receptednél kérdezem: "mit jelent az, hogy Juliannet-re vágjuk?
Továbbá:
Mivel helyettesítse a "marha alaplevet"az, akinek ez nem áll rendelkezésére- vagy más okból nem kedveli?. Esetleg v.lyen leveskocka szóba jöhet,?

174