Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi almás pite Aina Kiss konyhájából

Ünnepi almás pite Aina Kiss konyhájából
Ünnepi almás pite Aina Kiss konyhájából
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többször elkészítettem. Igaz, kicsit munkás süti, de az íze felejthetetlenül finom. Az alaprecept egy 1936-os szakácskönyvből való, de persze ez is a saját fortélyokkal tarkítva.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 35 dkg lisztet elkeverjük 1 csomag sütőporral.
  2. Egy darab citrom héját lereszeljük, hogy ne keseredjen meg, kevés kristálycukorban meghempergetjük.
  3. A liszt 1/3 részét 25 dkg vajjal és a reszelt citrom héjának felével jól eldolgozzuk, és hűvös helyre (hűtőbe) tesszük.
  4. Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 db tojást, csipetnyi sót és kb. fél deciliter tejszínt jól elkeverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.
  5. Ezt a tésztát is hűvös helyen pihentetjük.
  6. Az almákat megmosás után megpucoljuk, majd a lereszeljük (a négyoldalas reszelőn a nagyobb lyukún).
  7. A reszelt almához tesszük a cukrot, a citrom levét, a fahéjat, szegfűszeget és a cukorban hempergetett maradék citromhéjat. Aki szereti, ízléstől függően tehet bele mazsolát (de nem muszáj). A tölteléket félretesszük.
  8. A vajas tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejszínes tésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, aztán megint hajtjuk. Ezt ismételjük meg ötször-hatszor.
  9. A tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére nyújtjuk, és kettévágjuk.
  10. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk.
  11. Az ízesített reszelt almát levétől kinyomkodva egyenletesen elosztjuk a tepsiben.
  12. A tészta másik felét az almarétegre helyezzük, ujjainkkal a szélén elnyomkodjuk.
  13. Legvégül ritka villával vagy hústűvel megszurkáljuk, és a tojássárgájával bőven ecseteljük. A vaníliás cukorral kevert kristálycukorral tetejét meghintjük.
  14. Jó meleg sütőben sütjük körülbelül 30 percig. (A sütési idő a sütőtől függ!)
  15. Amikor kicsit megpirult a sütemény teteje, kivesszük a sütőből, várunk, míg kihűl, majd felszelve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 32x26x6 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 768
elküldve: 2
receptkönyvben: 39
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Aina Kiss

Mióta szakács: 2013.04.06.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Judafest receptverseny
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hajtogatott almás pite, almás pite mazsolával, almás lepény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-05-02 08:56

Köszi a receptet, Mindenképpen kipróbálom! Érdekes, hogy itt a vajas tésztába csomagoljuk a "sima" részt, ha jól tudom általában ez fordítva szokott lenni, bár én gyakorlatlan vagyok a hajtogatásban :)
üdv
Éva

1621
finomliszt 35 dkg
vaj 25 dkg
tojás 2 db
vaníliás cukor 1 csomag
habtejszín 0.5 dl
1 csipet
porcukor 5 dkg
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
alma 2.5 kg
cukor 20 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
fahéj 2 késhegynyi
szegfűszeg 1 késhegynyi
mazsola 20 dkg
tojássárgája 1 db
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag