Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi csokoládés fatörzs

Ünnepi csokoládés fatörzs
Ünnepi csokoládés fatörzs
95 perc / előkészület: 80 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Franciaország és Belgium hagyományos karácsonyi süteménye, mindig piskótatekercs az alapja, a krém pedig, ami belekerül, vajas csokoládékrém.
Ahány karácsony, annyi fatörzs. Mivel mindenkinek megvan a "saját eredeti" receptje, ezért mi is bemutatjuk az „eredeti, hamisítatlan karácsonyi fatörzstortánkat.

hozzávalók / 10 adag

Piskóta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsit, a sütőt pedig előmelegítjük 170°C-ra.
  2. A tojások sárgáját a cukor 3/4-ével és vaníliás cukorral habosra keverjük, nagyjából fehéredésig.
  3. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval és a cukor maradék 1/4-ével, majd kemény habbá verjük.
  4. Kézi habverővel, lassú mozdulatokkal elkezdjük hozzákeverni a tojássárgákat.
  5. Majd további lassú keverés mellett hozzászitáljuk a szódabikarbónás lisztet is, és határozott mozdulatokkal simára keverjük a tésztát
  6. A sütőpapíron szétterítjük a masszát, szögletesre kenjük. Fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el.
  7. Előmelegített 170°C-os sütőben, hőségkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  8. Ha kisült, még langyosan fordítsuk át egy másik papírra, és húzzuk le az aljáról, amin sült. Végül a papírral együtt tekerjük el, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém

  1. A krémhez gőz fölött olvasszuk össze, sima, egynemű állagúra a csokoládét, a vajat, a tejszín és a porcukrot.
  2. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd robotképpel habosítsuk ki. (Ha netán kissé kicsapódna, kakaóporral tudjuk korrigálni az állagát.)

Összeállítás

  1. Összeállításhoz tekerjük le a piskótát, egyenletesen kenjük el rajta a krém kétharmad részét, majd ismét csavarjuk fel. Majd a maradék krémmel vonjuk be. Hűtés előtt vékony csokoládélapokból készített "kéreggel" vonjuk be (vagy akár recés kártyával csíkozzuk be).
  2. Hogy még hatásosabb legyen a fatörzsünk, tálalás előtt kis marcipánból készült gombákkal, levelekkel, bogyókkal, díszítjük, illetve megszórjuk porcukorral is.
  3. Egy bő órára a hűtőben dermesztjük. Amint kihűlt, szeletelhetjük is!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 398
elküldve: 0
receptkönyvben: 50
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
73 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi fatörzs

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

790
tojás 6 db
finomliszt 160 g
cukor 160 g
vaníliás cukor 1 csomag
szódabikarbóna 1 tk
1 csipet
étcsokoládé 450 g
vaj 300 g
habtejszín 4 dl
porcukor 120 g