Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi fonott kalács Húsvétra és Karácsonyra

Ünnepi fonott kalács Húsvétra és Karácsonyra
Ünnepi fonott kalács Húsvétra és Karácsonyra
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már hagyománnyá vált nálunk, hogy húsvétkor és karácsonykor ezt a kalácsot készítem el a sonka és a töltött káposzta mellé. Amíg nem volt kenyérsütőm, becsületesen dagasztottam a tésztát, míg hólyagossá nem vált, és így nagyon laza tésztát kaptam. Ma már a dagasztást a kenyérsütő gépre bízom, mivel 4-5 kalácsot is készítek alkalmanként. Mikor a kelesztés megtörtént, utána fonom és teszem a sütőbe. Ha kenyérsütővel dagasztjuk, figyeljünk arra, hogy először a folyékony halmazállapotú hozzávalókat tegyük a gépbe, majd utána jöhetnek a szilárdak.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a kenyérsütő tartályába tesszük (a sorrend annyiból fontos, hogy először a folyékony állapotúak, utána a szilárdak kerüljenek bele). A gépet bekapcsoljuk dagasztó programra.
  2. Mikor kész, 3 részre osztjuk, formázzuk, majd fonjuk (lisztezett kézzel könnyebb dolgozni vele).
  3. Kivajazott, kilisztezett formába tesszük (vagy ha nincs, akkor lábasba), a tetejét megkenjük tojássárgájával, és kis lángon 45-60 percig sütjük. (Én a villanysütőben 20 percig 120, majd elkészülésig 150 fokon szoktam sütni.) Félidőben újra megkenjük.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 026
elküldve: 2
receptkönyvben: 101
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

csandi

Mióta szakács: 2014.02.11.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
szezon: bármikor
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács, fonott kalács, kelt kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csandi001
csandi / csandi001 Sun, 2014-04-20 13:48

Kedves Nóri! Köszönöm, hogy az én receptem választottad! Örülök, hogy jól sikerült! :-)

594
tej 2 dl
vaj 8 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
finomliszt 50 dkg
instant élesztő 0.5 tasak (11 gr)
cukor 4 púpozott ek
1 tk