Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi gyümölcskenyértorta

Ünnepi gyümölcskenyértorta
Ünnepi gyümölcskenyértorta
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az angol karácsonyi puding ihlette ezt a különleges tortát, mely bármely ünnepi asztal éke lehet. 

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A töltelékhez

Az összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskóta elkészítése

  1. A tojások sárgáját (7+2 db) a cukorral kihabosítjuk. Hozzákeverjük a melasszal, habtejszínnel vízgőz felett felolvasztott, majd langyosra hűtött étcsokoládét.
  2. A lisztet a kakaóporral, sütőporral, sóval összekeverjük, a tojásos keverékre szitáljuk, csomómentesre keverjük.
  3. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a masszához forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt, 38x30 cm-es tepsibe simítjuk, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A krém elkészítése

  1. A tojásfehérjét a cukorral egy fém tálban vízgőz fölé helyezzük. Kézi habverővel rendszeresen keverve 10-15 perc alatt körülbelül 70 fokosra melegítjük. Ekkorra a massza kifehéredik, sűrűsödik, a cukorkristályok pedig elolvadnak benne.
  2. A vízgőzről levéve robotgéppel 5-10 perc alatt csúcsos habbá verjük.
  3. Amennyiben a tojásos krém szobahőmérsékletűre hűlt a keverés végére, több részletben hozzáadhatjuk a szobahőmérsékletű vajat is.

A töltelék elkészítése

  1. Az aszalt gyümölcsöket a többi hozzávalóval együtt 15 perc alatt összefőzzük.
  2. A gyümölcsöket leszűrjük, kinyomkodjuk, a szirupot felfogjuk (ezzel fogjuk megkenni a tortalapot).

Összeállítás

  1. A kihűlt tortalapot rövidebb oldalán elfelezzük, így két hosszú téglalapot kapunk. A sziruppal alaposan átkenjük.
  2. A lapokat a vajkrémmel egyenletesen bevonjuk (a vajkrém 1/4 részét a díszítéshez meghagyjuk). A lehűlt tölteléket rászórjuk, finoman a krémbe nyomjuk.
  3. Az egyik lapot rövid oldalától kezdve óvatosan feltekerjük, függőlegesen egy tányérra helyezzük (a roló rajzolatát így felülről látjuk). A másik lapot ennek végéhez illesztjük, és gyors, de óvatos mozdulatokkal a roló köré tekerjük. Hogy jól összeálljon a torta, sütőpapírral körbetekerjük, majd madzaggal 1-2 helyen átkötjük, így tesszük a hűtőbe éjszakára.
  4. Tálalás előtt a sütőpapírt eltávolítva formázzuk a rolót: külső részén a tészta végét ferdén bevágjuk, keskenyítjük, hogy szebb tortaformát kapjunk. A torta oldalára kakaóport szitálunk. Tetejét a megmaradt vajkrémmel és gránátalmával díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 665
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Klarissy

Mióta szakács: 2017.06.26.
3 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokoládés aszalt gyümölcsös torta, karácsonyi torta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

763
tojás 7 db
tojássárgája 2 db
étcsokoládé 50 g
melasz 2 evőkanál
habtejszín 20 ml
cukor 120 g
finomliszt 110 g
cukrozatlan kakaópor 30 g
sütőpor 1 teáskanál
1 csipet
tojásfehérje 3 db
cukor 100 g
vaj 150 g
aszalt sárgabarack 100 g
aszalt szilva 50 g
aszalt áfonya 100 g
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 0.5 teáskanál
zöld kardamom 1 csipet
csillagánizs 0 ízlés szerint
1 csipet
víz 200 ml
narancshéj 1 narancsból nyert
narancslé 1 narancsból nyert
melasz 2 evőkanál
vodka 30 ml
gránátalma 0.5 db
cukrozatlan kakaópor 2 evőkanál