Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi leves aszalt almából

Ünnepi leves aszalt almából
Ünnepi leves aszalt almából
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok-sok évvel ezelőtt az anyai nagyszülői háznál az volt a szokás, hogy szenteste aszalékleves került az asztalra, mert Ádám, Éva napja még a böjt jegyében telt. Ezt a családi hagyományt újjáélesztve és alapul véve készítettem el egy saját változatot, a fehérboros aszalt alma levest, amelyet tojásos habarással sűrítettem. Egyszerű, gyorsan elkészíthető leves, amely kedvelt szereplője lehet a karácsonyi vagy bármilyen ünnepi menüsornak. Hamarosan hozom az eredeti aszaléklevest is.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A habaráshoz

ajánlat

Langyosan, citromkarikákkal tálaljuk. Tipp: A leveshez szükséges aszalt almát magunk is könnyen elkészíthetjük. 6-8 db nagyobb almát meghámozunk, magházát kivágjuk, vékonyan felszeleteljük. Két nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk, egy rétegben ráhelyezzük az almaszeleteket. Sütőben szárítjuk 120 fokon (légkeveréssel 100 fokon) 3-4 órán keresztül.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb fazékban 2 l vizet felteszünk melegedni. Az aszalt almát kisebb darabokra tördeljük.
  2. Amikor a víz forrni kezd, hozzáadjuk az aszalt almát, a mazsolát, takaréklángra vesszük és ízesítjük vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel.
  3. A citromot felkarikázzuk és a felét a leveshez adjuk, majd 15-20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot.
  4. A tojásos habarás hozzávalóit jól elkeverjük, és a levesbe öntjük. Addig főzzük tovább lassú tűzön, míg a leves be nem sűrűsödik.
  5. Végül fehérborral ízesítjük és, 1-2 perc főzés után levesszük a tűzről. Hagyjuk hűlni.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 056
elküldve: 1
receptkönyvben: 49
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

fehérboros aszalt alma leves, ünnepi almaleves

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

227
alma 20 dkg
cukor 6 dkg
mazsola 5 dkg
vanília 0.5 db
fahéjrúd 3 db
szegfűszeg 6 db
citrom 1 db
fehérbor 1 dl
víz 2 l
étkezési keményítő 1 evőkanál
tojássárgája 2 db
tej 2.5 dl