Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadas krumpligombóccal

Vadas krumpligombóccal
Vadas krumpligombóccal
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vadas nálunk kizárólag krumpligombóccal készül, mert ezt a kislányom nagyon szereti.

hozzávalók / 6 adag

A vadashoz

A krumpligombóchoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szeletelt húsokat feltesszük főzni a sárgarépákkal, fehérrépákkal, hagymával, babérlevéllel. Annyi vízben főzzük, amennyi szószt szeretnénk a végén, de ne túl sokban, mert akkor nem lesz elég intenzív az íze ennyi zöldségtől. Azután sózzuk ízlés szerint. Mikor már félig megpuhult a hús, beleteszünk egy fél citromot is.
  2. Ha megfőtt a hús (omlósra) és a zöldségek is puhák, kivesszük a húst és a babérleveleket, és a többit turmixgéppel jó alaposan összepürésítjük. Teszünk hozzá cukrot, mustárt.
  3. A habaráshoz használunk egy púpozott evőkanál lisztet, két kanál tejfölt, amit csomómentesre kikeverünk, esetleg egy kis tejet is önthetünk bele. Visszatesszük főni a mártásunkat, és behabarjuk, ha kész, beletesszük a húst. Ne feledjünk közben kóstolgatni, és ha úgy érezzük, nekünk még nem elég édes vagy savanyú, akkor fűszerezzünk utána.
  4. A krumpligombócokhoz feltesszük főzni a krumplikat jó sós vízben. Ha megfőtt, meghámozzuk, és krumplinyomóval simára törjük (már eleve lehet pucolva és darabolva is főzni). Várjunk, míg langyosra hűl, különben túl sok lisztet vesz majd fel. Ha már langyos, akkor ütünk bele 1 tojást, és fokozatosan adagoljunk hozzá lisztet. Kezünkkel gyúrjuk addig, amíg nem ragad hozzá. Ezután tetszőleges méretű gombócokat formálunk.
  5. Ha kész az összes nyers gombóc, akkor kicsit olajos, jó forrásban lévő vízben megfőzzük őket. Több részletben csináljuk, nehogy összeragadjanak a gombócok. Akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére és még egy-két percig forraljuk. Ha kész az első adag, hőálló tálba rakjuk, pici olajat öntünk rá, hogy ne ragadjanak össze. Fedjük le, nehogy kihűljenek a tálalásig.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 66 842
elküldve: 7
receptkönyvben: 265
elkészítve: 26/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Anett házias ízei

Mióta szakács: 2013.03.27.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadas sertéshúsból, vadas burgonyagombóccal, sertéskaraj vadas szósszal és krumpligombóccal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

girolly
girolly Tue, 2014-11-04 10:26

Szia Anett!
Én is krumpligombóccal szeretem, de teszek a gombócba egy kis borsot is. Sokkal pikánsabb.
További szép napot!

FMarcsi91
FMarcsi91 Sun, 2014-01-19 23:31

Szia Anett én is gombóccal szoktam csinálni a vadast, de én nokedli tésztából készítem és 1 darab zsemlét összekockázok és száraz serpenyőben megpiritom a szemle kockákat és ezt keveren a nokedli tésztába és úgy fözöm ki nagyon finom!Én a nokedlitésztát egy kicsit lágyra szoktam csinálni igy nem lesz nehéz azsemlével összekeverni,ja ás kanállal szaggatom a vízbe!Szép napot kívánok!

553
sertés rövidkaraj 0.5 kg
vöröshagyma 1 közepes db
sárgarépa 5 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
babérlevél 3 db
finomliszt 1 púpozott ek
tejföl 2 ek
cukor 1 teáskanál
0 ízlés szerint
citrom 0.5 db
mustár 1 kávéskanál
víz 4 dl
burgonya 50 dkg
tojás 1 db
1 teáskanál
finomliszt 25 dkg
napraforgó olaj 1 dl