Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadas zsemlegombóccal 8.-sertésből

Vadas zsemlegombóccal 8.-sertésből
Vadas zsemlegombóccal 8.-sertésből
105 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kedvenc ételem, születés- és névnapjaimon mindig ez a menü. A vadas édesanyám érdeme, a zselmegombócokat én szoktam készíteni. 

hozzávalók / 4 adag

A vadashoz

A gombóchoz

ajánlat

Bármilyen húsból elkészíthető; hagyományosan marhából készül, de akár csirke- vagy pulykamellből is nagyon finom. Csíkok helyett szeletekre is vághatjuk a húst, de azt előtte érdemes kiklopfolni és bepácolni mustárral, borssal és kevés olajjal. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt szalonnát zsírjára sütjük, kiszedjük a szalonnákat, majd beletesszük a lábasba a libazsírt. Az apróra vágott hagymát megpároljuk, fokhagymát zúzunk bele. Beletesszük a babérlevelet, borókabogyót, kakukkfüvet, mustárt, sót, borsot, pirospaprikát és a csíkokra vágott húst és ezt a zsírban sütjük.
  2. A zöldségeket apró lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a húshoz és ezzel együtt még tovább pároljuk. Felengedjük vízzel, addig pároljuk fedő alatt, míg meg nem puhul a hús. 
  3. Tejfölös habarást készítünk, a tejfölt egy keverőtálban a liszttel habverő segítségével simára keverjük. A forró szaftból merünk a habarásra, jól elkeverjük, lehúzzuk a lábast a tűzről, és belekeverjük a habarást. Ez a hőkiegyenlítés miatt fontos, nehogy összemenjen a tejföl. 
  4. Pár percig még összeforraljuk. Ha kész, ízlés szerint kevés citromlevet és csipet cukrot keverünk bele, hogy pikánsabb legyen.
  5. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a zsemlegombócot. A zsemléket kockákra vágjuk a szalonnával együtt, és egy tepsibe rakjuk, addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
  6. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát és petrezselymet megdinszteljük.
  7. A tojásokat elvekerjük a tejjel. Sózzuk kissé, borsozzuk.
  8. Megvárjuk míg kihűl a zsemle, majd egy nagy keverőtálba tesszük és nagyjából összemorzsoljuk. 
  9. Összekeverjük a zsemlét, a tejes tojást és a petrezselymes hagymát. Keverünk még hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható massza legyen belőle. Hagyjuk 10 percig pihenni, majd ízléses kis gombócokat formázunk belőle.
  10. Egy nagy fazékba bőséges vizet engedünk, ételízesítőt rakunk bele és felforraljuk, majd kis lángon hagyjuk. Kanállal egyesével belerakosgatjuk a gombócokat. Miután feljöttek, 10-15 percig főzzük őket a gombóc nagyságától függően. Ha már jónak ítéljük, vegyünk ki egyet és vágjuk félbe, hogy megfőtt-e.
  11. A vadast és a gombócokat tálaljuk, kínálunk mellé citromlevet és még tejfölt, ki-ki ízlése szerint tehet még bele. 



 

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 432
elküldve: 2
receptkönyvben: 192
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

vNóra

Mióta szakács: 2011.05.08.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vadas mártás sertéshússal és zsemlegombóccal, sertésből készült vadas zsemlegombóccal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tánya88
vNóra / Tánya88 Wed, 2011-07-20 10:29

Kedves Zsuzsa!
Lábszárból is lehet, de akkor inkább csíkokra vágva, de ha nemesebb részből, mint pl. a fekete- vagy fehérpecsenye, esetleg bélszín, akkor azt szeletekre vágva.
Remélem, tudtam segíteni :)

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-07-20 08:48

Kedves Nóra, ha marhából készítem el, akkor milyen részét vegyem? Megyek piacra és akkor be is szerezném.
Köszönettel,
Zsuzsa

888
sertéscomb 80 dkg
füstölt szalonna 5 dkg
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
sárgarépa 1 nagy db
fehérrépa 1 közepes db
zeller 0.5 közepes db
tejföl 2 ek
finomliszt 1 csapott ek
mustár 1 ek
babérlevél 2 db
borókabogyó 4 db
kakukkfű 1 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 kávéskanál
citromlé 1 teáskanál
zsemle 4 db
füstölt szalonna 5 dkg
tojás 2 db
tej 2 dl
vöröshagyma 1 nagy fej
petrezselyem 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 2 ek
napraforgó olaj 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
víz 2 dl