Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaddisznósült erdei gombamártással

Vaddisznósült erdei gombamártással
Vaddisznósült erdei gombamártással
210 perc / előkészület: 30 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vadhúsokkal soha nem voltam nagy barátságban. Soha nem is főztem.
Tavaly kaptunk szarvashúst egy ismerőstő, és receptet nem mellékelt. :)
Egyszer ettem őzpörköltet valakinél, és az nagyon ízlett. Ő semmi extrát nem tett vele, semmi vörösbor, meg pácolás és ilyenek. Gondoltam, én is egyszerűen (semmi flikk-flakk) készítem el. Hátha.... A csoda megtörtént, nagyon ízlett, nem csak nekem a családban mindenkinek. Az szarvas volt, de amit most kaptam, vaddisznó? cska.:) Karaj és comb-ika. Ezért ezt is így próbáltam ki, és sikere volt.

hozzávalók / 6 adag

A vaddisznó pácoláshoz

A sütéshez

A gombamártáshoz

ajánlat

Én mindkét esetben erdei gombamártást és krokettet adtam hozzá, de biztos más körettel és mártással is finom.
Ez lesz a következő kihívás!:) Kitalálni valami mást is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csontos húst alaposan lemossuk, lehártyázzuk, és leitatjuk a nedvességet.
  2. Alaposan sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a hagymával és fokhagymával. Ne sajnáljuk ezeket.
  3. Meglocsoljuk olajjal, hogy mindenhol fedje, és 2 napig hűtőben pácoljuk. Időnként meglocsoljuk a lefolyó olajjal.
  4. Ebben a zsiradékban hirtelen megsütjük minden oldalát, hogy egy pörzsréteget képezzünk a husin, így megtartja a zamatokat.
  5. Tepsibe tesszük, köré rendezgetjük a darabolt zöldségeket, fűszereket. Utána szórhatunk olyan fűszereket, amit szeretünk még. Aláöntjük a zsiradékot, kevés vizet, és lefedve 1,5-2 órát sütjük, majd a kitakarva még pirítjuk 30 percet, időnként meglocsoljuk a szaftjával.
  6. Ha kész, kivesszük a tepsiből, és pihentetjük 15-20 percet, majd szeleteljük.
  7. A gombamártáshoz az apróra szelt hagymát megpirítjuk a vajban vagy a visszamaradt zsiradékban. Rányomjuk a fokhagymát, beledobjuk a szeletelt gombát. Fűszerezzük sóval, borssal.
  8. Ha megpuhult, hozzáadjuk a petrezselymet, tejfölös habarással besűrítjük, és a  tejszínnel krémesebbé tesszük. Utána ízesítünk, ha kell.
  9. A felszeletelt húsokra mellé, rá, alá szedjük, és krokettel vagy knédlivel tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x8 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 25 931
elküldve: 12
receptkönyvben: 146
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

vadhús erdei gombamártással és krokettel, pácolt vaddisznóhús tejszínes gombamártással

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Sat, 2012-10-06 08:34

Hát, nem marad más hátra, mint kivenni a vasszekrényből a Remingtont, 16-os póstára töltve, s lehet menni vaddisznóra. Holnap úgyis vadászat van.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-02-28 22:05

Kedves Geleva!
Hát igen, hogy is mondjam, egy kis kergetés ide férne, lesz itt , aki lelövi, én meg főzök, csak legyen alapanyag:-))))
Jöhet a kergetés:-))) Türelemmel várok:-)
Szép estét! Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-02-28 21:38

Ez a tálalás ínycsiklandó, az étel egész egyszerűen felséges, és annyira szeretnék ilyen csodát most enni!:-))))
Remélem, hogy hozzá fogok jutni, ilyen csodás alapanyaghoz én is, és el fogom tudni készíteni.Minden esetre, elmentve, mert ugye, nem lehet tudni, mikor szalad a karomba egy ilyen gyönyörű húscsoda:-))))
Szép estét! Éva-Anyóca

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2011-02-28 21:57

Kedves Éva-Anyóca!
Nagyon örülök, hogy tetszik, és ilyen gasztronómiai élményt :) tudtam okozni a receptemmel.
Nagyon szívesen küldenék most neked, de sajnos mind elfogyott. Nálunk is ilyen hatást váltott ki.:)))
Esetleg kergetek a karodba néhány kis jószágot a somogyi erdőkből, talán lesz olyan "elvetemült" aki kilövi, (nekem mindig lelkiismeret-furdalásom van, ha ilyen fiatal állatkát tesznek elém). ...de azért nagyon finom volt :), segíteni már úgysem tudtam rajta, így aztán kényeztettem a receptemmel.:)))
Köszönöm a hozzászólást!
Nektek is további szép estét!
G. Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-28 19:09

:)
Egy ideje gyakran eszünk vadhúsokat, a fiúk nagyon szeretik... Javaslom a következőt kipróbálásra:
Beáztatott római tálba teszünk egy nagyobbacska darab besózott , fokhagymával, szalonnával megtűzdelt húst (vaddisznót is, szarvasoldalast is csináltunk már így) mellé/rá két fej negyedekre vágott hagyma, 3 sárga-, 1 fehérrépa (nagyobb darabokban), 3-4 gerezd fokhagyma, bors(durvára őrölt) 1-2 szem szegfűszeg, 1-2 borókabogyó, 1 babérlevél, néhány szeletke füstölt szalonna. 80 fokos sütőben sül egész éjszaka, majd reggel fedő le, és még némi pirítás. Így biztosan átsül, és omlós lesz. Esetleg próbáld ki, ha nincs jobb ötleted, nálunk nagyon bevált. :)

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2011-02-28 20:31

Kedves Barbara:)!
Nagyon köszönöm az ötletet. Legközelebb, ha sikerül "vadat ejtenem" :) kipróbálom mindenképp a javaslatodat. Biztos finom és nálunk is be fog válni.
Üdv.: G. Éva

600
vaddisznóhús 1 kg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 1.5 fej
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1.5 dl
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 8 gerezd
alma 2 közepes db
paprika 1 közepes db
babérlevél 2 db
bors 6 szem
gomba 50 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tejföl 1 dl
főzőtejszín 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor