Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadélesztős kovászos fehér kenyér

Vadélesztős kovászos fehér kenyér
Vadélesztős kovászos fehér kenyér
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Továbbra is ismerkedem a kovászaimmal; éppen ezért amennyit csak lehet, sütök velük! Most a kenyérhéj optimális eltalálásán kísérletezem. Nagyon finom a ropogós kenyér, de a puhább kérgűnek is megvannak az előnyei. Ez itt egy puha héjú (kicsit azért ropogott!), magasra kelt, rendkívül rugalmas belsejű kenyér; pillanatok alatt elfogyott a bográcsgulyáshoz. :) A héj puha maradt, mert nem a forró jénaiba tettem. A melegedő sütőben még volt ideje bőven kelni, magasodni. Ezt a receptet már kipróbáltan vettem le az internetről, és jópárszor sütöttem ezzel a módszerrel - sikerrel.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sóval, a kovászt a vízzel, majd a liszthez adjuk a vizes aktív vadélesztős kovászt, végül az 1 ek olajat,  és könnyű, fényes tésztát dagasztunk kézzel vagy géppel.
  2. Ezután kb. 3 óra hosszat vagy tovább kelesztjük, amíg duplájára nem kel. (A vadélesztős kovásszal készült kenyereket hosszabb ideig kell keleszteni, de ettől kapják különlegesen jó ízűket és állagukat. Nem morzsálódnak és tovább eltarthatók, mint az élesztős kenyerek.)
  3. Kelesztés után lisztezett vagy  olajozott (1 ek olajjal) deszkán cipóvá formázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, és 30 percig megint kelesztjük.
  4. Ekkor begyújtjuk a sütőt 220 fokra (vizes edénnyel az aljában), a tészta tetejét bemetsszük, vízzel lepermetezzük, és lefedve, a melegedő sütőbe tesszük.
  5. 30-40 percig sütjük, ekkor levesszük a jénai fedelét, csökkentjük a hőt 200 fokra, majd aranybarnára sütjük.
  6. Ha kongó hangot ad, mikor az alját megkopogtatjuk, akkor kész.
  7. Hűtőrácson hűtjük. Ha egészen puha héjat akarunk, akkor konyharuhával letakarjuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 2 337
elküldve: 2
receptkönyvben: 29
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

házi fehér kenyér, hagyományos kovásszal készített kenyér, kovászos kenyér, vadélesztős kovászos kenyér

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarkanya
sarkanya / sarkanya Thu, 2014-02-13 15:54

Kedves Torma, :) szépen "bugyog" a kovászom, nézegetem, keresgélem a kenyér recepteket, és feltűnt, hogy mindig jénaiba kell sütni. Másban nem is lehet? Nekem van teflonos és kerámiás formám(ebben szoktam az élesztős kenyereket sütni). Ez is jó? Nem tudom, miért kell letakarni a sütőben pl. Ez kimaradhat? Egy kicsit félek a jénaiktól, ezért nem merem. Vagy tepsiben is lehetne? Vagy nagyon lágy a kenyértészta és szétfolyna? Bocsi a sok kérdésért! :)) Szép napot! Kati

Torma
Torma / Torma Fri, 2014-02-14 00:54

Kedves Kati! Persze, lehet barmiben sutni! Sutheted a szokasos teflon, vagy keramia edenyedben is. A suto es az edeny elo-forrositasa azert van, hogy jobban felemelje a tesztat.
Ha eloforrositott letakart edenybe teszem, akkor nagyon forro sutoben (230 holegkevereses) 30 percet lefedve, utana kb 20 perc fedo nelkul (200 fokon). Igy szep magas, ropogos lesz a kenyer.
Van sok sutopapiron sutott kenyer recept is; nekem a "Dagasztas nelkuli kovaszos kenyer" receptem sutolapon sutott es nem lett tul lapos....
Nyugodtan kerdezz csak barmikor!!! Sok sikert a sutessel, kellemes hetveget, Torma :)

sarkanya
sarkanya / sarkanya Sat, 2014-02-15 15:10

Szia Torma! Sikerült az első kovászos kenyerem! :)) Erre a receptre esett a választásom, és végül is jénaiban sütöttem meg. 6 órán át kelt, a 2. kelesztés 1 óra volt. Szépen emelkedett a sütőben a kenyérke, és nem csak a vágás helyén, de mindenhol felrepedt. Ez nem tudom miért volt? Szép, ropogós lett, a belseje sűrűbb, mint a fotón lévő, és valóban laktatóbb, mert egy szelettől jól laktam. :) Az egész nem nagy, inkább cipócska, 15 cm átmérőjű, kb. 7 cm magas lett. Finom savanykás illatú, kellemes izű. Igazi kovászos kenyér. A maradék vadkovász a hűtőben is beindult, levegős, felemelkedett. Etetem, mert beindultam, és "mindent" ki szeretnék próbálni vele. Hálásan köszönöm a segítségedet, és a bátorításodat! :)) Szép hétvégét kívánok: Kati

Torma
Torma / Torma Sun, 2014-02-16 07:27

Ez jó hír Kati!!! Örülök, hogy belendültél; lelkesedéssel sok sikered is lesz :) gyakorlat tesz majd igazán magabiztossá! Nálam is előfordult egy- kétszer, hogy több helyen kirepedt a tészta; ekkor lágyabb volt a tésztám és nagyon forró a sütő...persze ez egyik sem hiba; igazán nem jöttem rá a hibára, mert a kenyér szép lyukas, rugalmas volt...Ha nem akarsz repedéseket, akkor inkább sütőlapon süssed, alacsonyabb hőn...mondjuk 180-190C. A fedett előforrósított edényben magasodik jól és lesz igazán ropogós. Kísérletezz; a sütők is különbözőek...További sok sikert, kellemes vasárnapot, üdv, Torma :)
Ghelga/picurka81 most publikált egy vadkovászos BUKTÁT!!! Nézd meg!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-02-22 20:38

Szia Tormácska!
Képzeld, most teszem a sütőbe az első kovászos kenyeremet! Olyan izgalmas dolog, hogy el nem mondhatom! Majd beszámolok. Remélem, Bátorkám nem hagy cserben, hiszen olyan szépen dolgozott az utóbbi napokban. És NAGYON KÖSZÖNÖM, hogy biztattál ezügyben, te Vadkovász Klub alapító Nagyasszony :))
Puszi: Fahéj

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-22 22:57

De jó!!! Nagyon örülök, hogy élvezed a vadkovaszozast :) en ugy szeretem mindhárom kovaszomat! Tegnap mindegyiket megetettem; mindegyik egyforma erős most már...és sutottem egy fincsi rozsos- magosat. Jó válogatni, hogy melyikkel süssek...:)
Elso keleszteshez nekem kell 3 ora, a masodikhoz tobb, vagy kevesebb. Minél sötétebb a kenyér, annál hosszabbnak kell lenni a második kelesztésnek, de 3 óránál en nem hagytam hosszabbra. Zilka hosszabban keleszt. Ő mondta most, hogy a sötétebb lisztekhez kevesebb viz kell- miután en panaszkodtam, hogy az enyém mindig felpuhul kelesztésnél. És a magokat is később tegyük bele...
Ő már évek óta süt vadkovásszal!
Minden jot, puszillak, Veled együtt izgulok, hogy produkál Bátorka! Ne felejtsd, hogy egyre jobb lesz idővel! Ízre is, erősségre is! T :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-02-23 08:44

Kedves T!
Komolyan mondom, tegnap, mikor a kenyerem készült, azt szerettem volna, ha itt vagy mellettem, hogy útmutatást adj minden fázisnál. :) Hát szóval, a végeredmény enyhén szólva nem tökéletes. Egy rész kovásszal, két rész kenyérliszttel készítettem. Feljött, meg minden, de: túl sűrű lett, túl nyirkos a belseje, túl vastag a héja. Éppen ehető. Talán Bátorka nem volt még elég erős, talán nem kelt eleget, bár elsőre 5 órát hagytam, másodikra jó egy órát.
Tormika! Az a kérdésem, hogy erősödik meg egy kovász? Én most a hűtőben tárolom a felét, mert már annyi volt. Vegyem ki a hűtőből és szobahőmérsékleten etessem tovább?
És én még azt hittem, hogy tudok kenyeret sütni... :))
Szép napot! F

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-23 11:04

Jaj, de cuki vagy Fahéj!!! PERSZE, hogy tudsz sütni!!! Figyi, szerintem a második kelesztés talán rövid lehetett...
a lényeg a magasság...elsõ kelesztésnél duplájára keleszteni (nem érdekes milyen hosszú ideig!!), másodszor legalább másfélszeresre...
Idõvel...minden nappal (!!!) erõsödik a kovász....:) mindig könnyebb lesz sütni késõbb!
A kovász buborékos, mikor aktív...nagy buborékok, nyúlós...lágy nokedli tészta állagú..el kell kapni az aktív idõt. Ha nem kapjuk el, akkor is megkel szerintem, csak lassabban...

Szerintem csinálj egy próba-sütést a dagasztás nélküli receptemmel! Ahhoz csak egynegyed bögre kovász kell (éjjeli kelesztés), milliószor próbált recept, nekem is sikerült elsõre, kovásszal!!!
Hagyd a hûtõben Bátorkát, csütörtök este vedd ki, reggelig hagyd a konyhapulton felmelegedni....péntek reggel etesd meg (2 ek liszt, 2 ek viz)...péntek estére valószínû pont jó lesz, aktív, ahogy írtam...
Péntek este bekevered a dagasztás nélküli receptet...stb szombat reggel folytatod...szombat délre kész a gyönyörû kenyered... :)
Muszáj gyakorolni, de MEGÉRI!!!
Minden jót, puszillak, örülök, hogy írtál, T :)
Ja, és NAGYON szerettem volna Melletted lenni a sütésnél!! Akkor ketten találgattunk volna, hehehe...ismeretlen úton járunk....;)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-02-23 11:40

Köszönöm a hasznos tanácsaidat!!! Úgy teszek, ahogy mondád, jövő hétvégén Bátorkás kenyér lesz, ha a fene fenét eszik is. Addig meg -egye kutya-, bevetem az élesztős technikát. De azért a kovászosból reggeliztünk ma, azon felindulásból, hogy a háborúban se ehettek jobbat, és mit mondjak, enyhén megpirítva kimondottan ízlett.
Az jutott eszembe, hogy mennyivel egyszerűbb volt a régi háziasszonyoknak, akiknek nem kellett ismeretlen úton bolyonganiuk, mert mindent megtanulhattak, kitapasztalhattak az édesanyjuk mellett sürögve a konyhában, még gyerekkorukban.
Integetés a távolból: Fahéj :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-02-15 18:33

Szia Torma!
Na most összeraktam ezt a tésztát tegnap este a Józsival, hagytam a hűvös konyhában. Reggel áthajtogattam és betettem abba az edénybe, amiben sütni akartam, langyos helyre tettem. Megjöttem a munkából és olyan szép dagadt volt a tészta, hogy öröm volt nézni --> majd beletettem a gőzös forró sütőbe lefedve, és a szemem láttára töppedt össze laposra. Most szerinted ennek mi a franc baja van? A gőzre tippeltem, mert akkor kezdett zsugorodni. Majd megüt a guta. Van valami ötleted? Köszi: Vass
Ui: közben kiolvastam, hogy valószínűleg megfőztem a kenyeret, ugyanis túl sok vizet tettem be párologni. Valamint egy pék mester azt mondta, hogy ne légkeverésen, hanem alsó-felső sütésen kell a kenyeret otthon sütni. Te hogyan készíted? Orcám leszakad, hogy ki tudja hanyadszor szúrom el a kenyeret. Írd meg légy szíves, hogy szerinted mit nem csinálom jól. Köszi. Üdv? Vass

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-15 22:01

Szia Vassika :) amiket ( nagyon jol) leírtál, arra tippelek, hogy tul kelt a tészta. Az elso kelesztesnel duplájára kell menni, aztan formazni. A formázás utan mar ne magasodjon duplájára.
Az elso kelesztesed mar eleve egy jo hosszu volt (egy éjszaka)....az az egesz napos masodik kelesztes, foleg langyos helyen szerintem tul hosszu ido volt.
egyik weboldal azt mondta, hogy jobb ha picit " alul kelt" a teszta, mert akkor a sütőben még emelkedhet.
A kovászossal nem konnyu eltalálni mikor dugjuk a sutobe...
Ha en a kenyer körül vagyok ( reggel dagasztom be) , akkor sokkal jobban tudom követni a kelesztest....gyakorlat is kell hozza, csak ugy tapasztalunk. Az elso kenyereimet alul kelesztettem es nem sutottem meg eléggé....még most is előfordul, mint tegnap a kalaccsal...nem akartam késore hagyni, reggelre tul kelt volna, igy betettem a melegedő sutobe. Finom, puha, emelkedett is, de NEM tökéletes...muszáj gyakorolnom nekem is, de hidd el, miden kenyer sutessel ügyesebbek leszunk!!!
Talán hagyd hétvégére a kovászos sütést, akkor latod hogy alakul a teszta...Vagy használd a dagasztas nélküli kenyer receptemet, az a breadtopiarol van, millioszor kipróbált recept, nekem elsőre pompásan sikerült, kovasszal!
Meg dobjál be egy friss elesztos artizant is a hűtődbe! ;) puszi, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-02-02 17:20

Kedves Torma!
Ez egyszerűen profi kenyér!!!! Meghajlok előtted, nagyon ügyes vagy. És én is nekiállok a vadkovásznak, ki kell próbálnom, nem bírom ki a kíváncsiságtól. :)) Köszönet nektek, vadélesztősöknek!
Üdv: Fahéj

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-03 00:20

Szia Fahéj! Köszönöm az óriási dicséretedet sokat jelent a véleményetek, főleg azoké, akik tudják milyen az igazán jó kenyér :)
A legnagyobb öröm azonban a csatlakozásod a "vadélesztős táborhoz"!!!!
DE JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ! Remélem jókat fogunk a többiekkel együtt "vadkovász-tanácskozni"! Irj légyszi, amennyit csak tudsz, rettentő érdekelnek a vadkovászos kalandok! Jó ez a vadkovász elnevezésed Fahéj!
Szerintem alakitsuk meg a VADKOVÁSZ KLUB-ot! Szerintem jól hangzik!

Kellemes, keringős hétvégét a vadélesztőkkel a konyhádban! üdv, Torma :)

ui: remélem nem vadultál meg, ettől a sok vad jelzőtől????

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-02-03 09:24

:DDD
Kedves Torma!
Először is halálra nevettem magamat a válaszodat olvasva, szó szerint a könnyem potyogott. Ugyanis csak akkor vettem észre, hogy a vadélesztőt véletlenül átkereszteltem vadkovásszá. :))) Persze tényleg vad az a kovász, míg az ember meg nem szelídíti, és kezes báránnyá nem válnak a "Terkák", a "Józsik", a "Jancsik" a kezünk alatt. Én ennek még előtte állok, de már a nevét fontolgatom az én kis vadkovászomnak, hátha névvel ellátva gyorsabban szelídül. :)
Tegnap különben nem ettől a sok vad-tól vadultam meg, hanem a sima élesztős kenyeremtől. Képzeld, teljesen megfeledkeztem róla, és amolyan öregtésztába ment át, de már jó késő volt, türelmem meg semmi, és átgyúrtam ugyan, de nem kelesztettem elég ideig, és megsütöttem. Most pedig önvédelmi fegyverként használhatnám, olyan béna lett, még egy bumeráng szellemi szintjét sem éri el, mert az legalább visszajön, ha eldobják. :))
Most állhatok neki mégegyszer... Az vigasztal, hogy a kocsonyám is szép kemény lett, ami a kenyérrel ellentétben ennél előny. :)
Szép vasárnapot! Fahéj

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-03 22:13

:):):))) Na, ezen meg en nevettem magam halálra, már kora reggel! Jo sztori! Hát ehhez hasonló nekem is volt egy, vadkovasszal; mikor a Terka kovaszommal dolgoztam; en ugyan figyeltem a kelesztést, de erőtlen volt a Terka, hiába vártam ra, hogy megemelje a kalacsomat.....na szóval egy hasonló betont sutottem en is...ki kellett dobni; en pedig nagyon nem szeretek ételt kidobni.
Láttad a Veronika (Csuka) öreg tésztás, éjszakás kenyer receptjét? Az is jo!!!

Par órára hagyhatod a vad kovászodat "levegozni"néha... Igy könnyebben be tudnak lopódzkodni a vadelesztok az uvegedbe. A Te konyhádban úgyis sok van, mert ahol sokszor sütnek, ott vadeleszto is tobb van.
Egyébként nem hiszed el, de van egy ilyen szó, hogy vadkovasz!!! A vadelesztos kovászt igy hívják! megneztem a neten. okos vagy, hálás vagyok, hogy ezt igy írtad! A NS-n is kellene egy külön kategória a vad kovászos recepteknek...lehet, hogy írok is majd a szerkesztőknek.
Ird meg, ha találtál egy jo nevet a vadkovaszodnak! Buborékos már?
Na szia, kellemes hetet, puszi, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-02-04 17:00

Sajnos, kovászkám nem hogy nem buborékos, de még nem is létezik, mert be akarok szerezni hozzá teljes kiőrlésű- vagy pedig rozslisztet, hogy ne kényeskedjen, mint a simalisztesek. Állítólag azok nagyon érzékenykék. Ha abból készítem mégis, annak biztos lány neve lesz. :)
A vadkovász meg lehet akkor, hogy nem is magamtól ugrott be, hanem már hallottam vagy olvastam valahol. De nagyon jó név, és nekem egy Kipling mese ugrik be mindig róla, A magányosan sétáló macska, ami úgy kezdődik, hogy réges-régen minden élőlény vad volt. Vannak benne ilyenek, hogy " vad volt az ember, vadabb már nem is lehetett volna, míg meg nem ismerte az asszonyt"... És mindent vad- akármiből főztek. Biztos a kenyeret is vadkovásszal készíteték, mert vad volt a kovász, vadabb már nem is lehetett volna- mindig ez jut az eszembe a vadkovász szóról. :))) Na majd ha nekiállok, jelentkezni fogok, és beszámolok a bubikról is. :) Ja, és az esti kenyeret olvastam, csak Évi néniét, meg is csináltam, de még van rajta javítgatni valóm, mert szerintem nem vagyok elég türelmes a második kelesztésnél reggel.
Puszi: Fahéj

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-04 23:34

Te egy igazi mesemondo vagy Fahej! A storyjaid is olyan jo, meselosek!
Jot nevettem ezen a vad mesen... :)
Jaj, nemigen ajanlom a feher lisztest....en meg daloltam is a Terkanak (lehet, hogy attol nem indult be?)...nekem a tk lisztes volt a leggyorsabb, utana a rozsos.
Ja, a hosszabb kelesztesre fura raallni; eleinte nekem is hosszabban kellett volna kelesztenem a kenyereimet, de tanultam belole. Meg a vadkovaszost tovabb is kell kicsivel sutni, mint az elesztost.
Puszillak, kellemes hetet, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-02-02 13:58

Kedves Tormapajti! Ez a kenyer ugy nez ki mint egy jo festmeny, tokeletes!!! Hogy te milyen ugyi vagy!! Azt en is eszrevettem, hogy ha nem meleg sutobe dugom be es ott is meg kel es lassabban sul, akkor nem olyan vastag a heja. Persze mindenki maskent szereti.
Tovabbi jo sutogetest, puszi, Cs:)))

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-02 23:49

Ari (aranyos) vagy Veronika! Kellemes hétvégét, dobáld a receptjeidet szorgalmasan a NS-ra, igen jók!!! Puszi, Tormapajti :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-02-02 13:27

Szia Torma. Ez a kenyered is nagyon guszta, a neveket már nem is tudom követni, de az eredmény magáért beszél. Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-02 23:43

Az VOLT!!! Jobban vagy??? Gyógyulgass szorgalmasan, küldtem egy kis meleg napocskát, Torma :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-02-03 12:20

Kedves Torma!

Már két hete kínoz, lassan javulok, és az időjárás sem kedvező, péntek óta esik,nem: inkább szakad az eső, és tök szürkeség van, amit már úgy ununk!!! De!!! Szuper az idő, csak úgy repkednek a bacik és vírusok...:-((
Amúgy amit lehet a gyógyulásért megteszek és megteszünk, a család péntekre újra náthás lett, én még nem estem vissza, nagy nehezen kimásztam belőle :-)....jöhetne sok napfény, és meleg, és végre már Tavasz!!!!! :-)) ( tudom, mindennek meg van a maga ideje, de azért annyira szeretném, mert ez már sokk!! :-(( )
Azért megvagyunk, itt az:" esős, vasárnap délelőtt!! (délután helyett):-)))) Lehet a régi film dallamát dúdolni, de nem sétálgatni az utcán, az tuti!! :-))

Ez a kenyeres story, csúcs! -én is nevettem rajta, de a Fahéj nem sikerült bumerángos kenyér története se semmi!! :-)))
És a jó, hogy egyikőtök sem adja fel ezek után sem, hogyha végül is némi kudarc éli..:-)
Szép napot!
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-04 12:33

Jaj, Te kis szegenyke! Csak türelmesen, sokat pihenni, vitamin, tea, mez, citrom....gondolom mar ez is a konyokodon jon ki, de nemigen van mas megoldás...Olaszne Ancit se láttam par hete; remelem nem beteg...Gyogyuljatok meg Mindnyájan mihamarabb!!! Nagy napos ölelés, habár most tök sötét este van, haha! Nem baj, maradt egy kicsi a délutáni napsutestbol :) Torma

pitzburg
p2 / pitzburg Sat, 2013-02-02 11:56

Kedves Torma! Engem a vadélesztő vonzott ide, de sajnos a receptből nem derült ki. Esetleg elárulod nekem? :)

Köszönöm!

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-02 12:25

Kedves pitzburg! A vadelesztos kovasz az a kb 7-10 napig erjesztett kovasz, eleszto nelkul. Ennek a kenyernek a kovasza csak tk lisztbol es vizbol erjesztett, es "Jani" a neve. Tobb vadelesztos kenyer receptem van itt; ha erdekel nezd meg oket!
Egyebkent van kovasz recept a NoSalty-n. En a dagasztas nelkuli kenyeremnel, a hozzaszolasoknal irtam reszletesebben az en kovasz keszitesemrol...es biztattam egyik NS szakacs-pajtasomat! Azota mar tobben vagyunk a "vadelesztos taborban"....Evi neni, Agi78 mar publikalt is recepteket!
Udv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-02 10:53

Koszonom :) Hallom, hogy beizzodsz! Halalos a szoveged, jot nevettem :)
Ja, ez megint a Jani :) Talan oda kellett volna irnom, milyen kovasz...Jani teljes kiorlesu, a Rozska az rozsos. Kellemes hetvegi fozocsket, T :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-02-02 10:37

Csatlakozom Évi nénihez! Igaza van, a képről egyből tudni lehet, hogy ez egy újabb Torma-alkotás! Tényleg csuda-klassz lett! Milyen szép levegős! Most már tényleg ideje volna kifejleszteni az ehető képeket... legalább egy kóstolás erejéig. :) Nagyon ügyes vagy! Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-02 10:58

Kattintgatok a rossz linkre....Szia :) koszi, jot nevettem a Te megjegyzeseden is...eheto kepek.. ;) nem hallottam, de jol hangzik! Te, nem hazudok, de ez a kenyer olyan volt, mint egy trambulin! Ugralni lehetett volna rajta ;)
Kellemes hetveget, jo "Bozsizest", T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-02-02 10:29

Így korán reggel rátekintettem a képre és azonnal tudtam, hogy ezt csak te remekelhetted. Nagyon állat. Én is beizzódok, hogy legyen nekem is ilyen. Gyönyörű ez a kenyér. Ő a Janitól van? Gratulálok. Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-02 10:59

Evi neni, rossz linkre kattintottam, fent a valaszom, szicsi, Torma :)

266
kenyérliszt BL80 2 bögre
kovász 20 dkg
1 teáskanál
víz 2 dl
napraforgó olaj 2 ek