Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadkovászos barna kifli tang zhonggal

Vadkovászos barna kifli tang zhonggal
Vadkovászos barna kifli tang zhonggal
63 perc / előkészület: 30 perc főzés: 3 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első kísérletem a vadkovászos és a tang zhongos módszert kombinálni. Ruganyos belsőt és rendkívül ropogós héjat kaptam, ami igen meglepett, mert a fehér lisztes vajas zsemlém tang zhonggal szuper-puha héjat eredményezett. Lehetséges, hogy a teljes kiőrlésű liszt miatt lett ropogós a héj? Mindkét péksüteményt párás sütőben sütöttem... Várom a többi szakács tapasztalatait!

hozzávalók / 6 adag

A tang zhonghoz

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tang zhonghoz a lisztet a tejjel közepes tűzön besűrítjük, majd kihűtjük.
  2. A tészta langyos hozzávalóit összekeverjük a vadkovásszal, és a tang zhonggal, majd fényes tésztát dagasztunk.
  3. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. (A kelesztési idő függ a kovász erősségétől, de főleg a hőmérséklettől. Nekem most a hűvös konyhában 6 óra kellett.)
  4. Ezután a lágy, pufi tésztát kettévágjuk, olajozott (vagy lisztezett) felületen mindkét tésztadarabot kinyújtjuk, és kifliket formálunk (a két kinyújtott körlapot 4-4 körcikkre vágjuk, majd a cikkeket a hosszabbik oldaluktól feltekerjük).
  5. A 8 kiflit sütőpapíros sütőlapon újból kelesztjük, míg legalább a másfélszeresére nem emelkednek.
  6. Lekenjük a felvert tojással, megszórjuk lenmaggal, és a melegedő sütőbe tesszük. Sütőtől függően kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 184
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

barna vadkovászos kifli, házi kifli teljes kiőrlésű liszttel, kovászos kifli, kifli tang zhonggal

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2014-01-09 15:11

Szia Torma!
Utolsóként kullogva a sorba (látszik, mennyire el vagyok havazva) csodálatomat tolmácsolom itt a billentyűzeten. Tehát neked sikerült. Én egyszer próbáltam, de nem jött össze. De most a képet látva újra megpróbálom. Legalább életre keltem kis kovászkáimat. Ölel: Tné V.É.

Torma
Torma / Torma Thu, 2014-01-09 22:27

Köszi TZ-né :))) igen, ez jól sikerült, de a végeredmény nem adott egy olyan ízkombinációt, amiért megérné a plussz-munka a két módszert parositani. Legalábbis nekem ez a véleményem. Persze, ha van kedved, kísérletezz csak!
Itt már péntek reggel van, itt a hétvége megint; kellemes pihenést kívánok, puszi, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2014-01-10 11:50

A kocka el van vetve. Egy kicsit átdolgozva, de keleget a tészta, míg és dolgozom. Aztán ha hazamegyek , kibontakozhatunk együtt (ő meg én). Jó pihenést! Puszi: Vass

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2014-01-12 08:58

Hello!
Nem ugyanez, de kicsit hajaz-elkészült, kenyér lett. A fiam azt mondta, ez életem legjobb kenyere. Ez már valami. Nagyon köszönöm az ötletet. Tőled mindig csak jókat tanulhatok. Jelzem majd melyik az a recept. Puszi: Vass (és a többi)

Torma
Torma / Torma Sun, 2014-01-12 13:05

Köszönöm a jó hírt; na, odavagyok!!! Kapom a hirleveleket, ha új vadkovászos jelenik meg, de figyelni fogom ezt a szuperkenyeredet!!! Kellemes vasárnapot, T :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-10-28 19:36

Szia Torma! Szerintem a héj itt természetesen ropogós a vajtól, tk. lisztektől. Inkább a másik recept felől közelítenék a kérdéshez: annak azért lett puha a héja, mert volt benne krumpli :) Buzdításodra én is feltettem egy már agyon sütött receptem, még ha nem is egy különleges fajta, hátha valakinek jól jön :) Puszi, Zilka

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-10-28 21:04

Zilka, Te kis kenyértudós! Futólag nekem is eszembe jutott, hogy a krumpli puhít, de hogy ilyen különbség legyen!!??? Várom a receptedet, mert MINDIG érdekesek; én tanulok belőlük!!! Kellemes hetet, T:)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2013-10-31 21:09

Inkább ösztönlénynek mondanám magam, mint tudósnak...mindig is ez volt az előnyöm, és a hátrányom :D

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-31 21:22

Akkor ebben is egy húron pendülünk...:PPP .( de szép ez a magyar nyelv....:)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-10-26 08:41

Nagyon szépek ezek is, Tormika! Szerintem is, a péksütihez oké, de a kenyérhez már túl sok nedvesség a tang zhong. De ki tudja... :)
Puszi: F:)

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-10-26 13:04

Egyetértek :) ti valószínű most ebédeltek... :))) akkor jó étvágyat! Vajon mit főztél????
Vagy kirándultok és piknik ebéd van...akármi, biztosan finom :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-10-26 17:53

Ma húsmentes nap volt, és csak zöldséglevest főztem, meg prézlis karfiolt. És sütöttem egy naggggyyyyon finom kiflit is vacsira meg holnap reggelire. :) Meg egy bounty brownie-t csak úgy, nasiból. :))

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-10-26 22:40

Jól hangzanak naggggyon! A kiflit a napokban megsütöm, mert furdal a kíváncsiság...nálunk most mar tobb a zöldséges nap, mint a húsos, de tegnap egy friss-majoránnás marha ragut főztem (meglecsóztam, meggombáztam) nokedlivel, kerti fejes salival...igaz, hogy tarhonyával az igazi, de az nem volt itthon. Ha ma leves mellett döntünk, akkor ma lesz kifli :))) majd beszámolok!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2013-10-24 10:47

Kedves Torma!
Nem fogalmaztál egy kicsit lazán "és a melegedő sütőbe tesszük"? Tapasztalatom és "tanulmányaim" szerint a pékárut forró sütőbe tesszük, majd 10 perc múlva visszavesszük 180 fokra. Logikám azt súgja, hogy a korpa és a teljes kiőrlésű liszt egyaránt segít a ropogósságban, mivel mindkét őrlemény magas nedvszívó. (Először a héjrésznél párolog, de a magas hő egyúttal le is zárja.) Én most a laktózmentes tejtermék háziasításába ástam bele magam, de továbbra is figyelem a tang zhong pályafutását. Szia: Éva

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-24 12:34

Kedves Szeva50! A melegedő sütő azt jelenti, hogy bekapcsoljuk a sütőt és a melegedő sütő lassabban kezdi melegíteni a sütnivalót; így hagytam több időt a kiflik emelkedésére. A tk liszt lassabban kel/emelkedik, mint a fehér kenyérliszt. Én Sokféleképpen sütöm a kenyereimet és a péksüteményeimet; konyha-hőmérséklettől, liszttől, tészta-nagyságtól függően.
Köszönöm a hozzászólásodat, én is erre tippeltem a ropogósság miatt. Üdv, Toma :)

Control
Control Thu, 2013-10-24 10:09

Szia Torma!
Újabb finomságok, elég ránézni, hogy megéhezzen az ember. Gyönyörű a belseje kiflinek, érzem milyen finom :)

Én is tegnap kombinálni próbáltam a két technikát Évi néni tejfölös thang zongos pogácsája alapján: http://www.nosalty.hu/recept/tejfolos-pogacsa-thang-zonggal.
Ez volt a kiindulás, ehhez fehér és rozslisztes vadkovászból készült öregtésztát adtam. Jó pirosra sütöttem, kívül ropogósan sajtos, belül szuper puha lett. Mivel a pogácsában több a zsiradék nem párásítottam.
Az összes jó péksüteményt és kelt tésztát ki fogom próbálni ebben a kombinációban, de szerintem Te is :))))
Szép napot: Éva

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-24 12:10

Köszönöm a kedves hozzászólást Éva :) kicsit kísérleteztem; valószínű a kalácsfélékkel még eljátszadozom később valamikor (mi nemigen eszünk mostanában édeset), de azt hiszem a vadkovászos kenyereket nem fogom tang zhongozni. A kiflim itt jó lett, de a kenyerem csak látszatra...ízre nekem fura volt...túl vizes. Lehet, hogy kevesebb tang zhong kellene a kovászosba, vagy semmi. Mindenesetre figyelem a többieket és feltétlen jelzem itt a NS-in az újabb felfedezéseket!
Sok sikert neked a tang zhongos kísérletekkel, és ha valami újdonságot kitalálsz, írd meg légyszi! üdv, Torma :)

Control
Control Thu, 2013-10-24 12:27

Köszönöm a válaszodat, nagyon szeretem az "műveidet" :)
A thang zong sokat hígít a kovásszal együtt az biztos, de a pogácsába addig tettem a lisztet amíg megfelelőnek nem találtam az állagát. A kenyér nagyon nagy, abból nehezen is sül ki a sok folyadék biztosan, sokkal nehezebb kategória, ezzel a módszerrel meg sem próbálnám a Te tapasztalatod után.
De kisebb darabokat szerintem érdemes lesz vele sütni, a kovászos dolgoknak nagyon jó az íze.
Köszi és várjuk a következő finomságaidat.
Üdv: Éva

534
finomliszt 2.5 evőkanál
tej 2.5 dl
finomliszt 2 bögre
teljes kiőrlésű liszt 1.5 bögre
kovász 20 dkg
zabkorpa 3 ek
vaj 3 dkg
kefir 1 dl
tej 1.5 dl
1 kávéskanál
napraforgó olaj 2 ek
tojás 1 db
lenmag 2 ek