Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadkovászos DNK kenyér jénaiban sütve

Vadkovászos DNK kenyér jénaiban sütve
Vadkovászos DNK kenyér jénaiban sütve
60 perc / előkészület: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Leglustább kenyerem; ez alkalommal a pár keverés és a kelesztés után a keverőtálban hajtogattam, majd a levegőben gömbölyítettem a tésztát. A sütőpapírral könnyen a forró jénaiba csúsztattam a pufi, levegős óriás-gombócot. Dolgos-lelkes Jani kovászom megint jól alakított; lyukacsos, ropogós lett a kenyér!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az első öt hozzávalót egy nagyobb kelesztőtálban simára keverjük (sűrűbb nokedlitészta sűrűségű legyen), és letakarva a konyhapulton kelesztjük 12 órát.  A kelesztéshez  aktív vadkovász -t használunk.
  2. Kelesztés után gyengén olajozott felületen, olajos ujjakkal ujjnyira lapogatjuk, és megszórjuk a magvakkal, majd 4 mozdulattal hajtogatjuk, mint a pogácsát.
  3. Meggömbölyítjük cipó formára, és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban újból pihentetjük 1-1,5 órát.
  4. Sütés előtt 40 perccel előmelegítjük a sütőt 230 fokra, fedeles jénai edénnyel.
  5. A pihentetés után bevagdaljuk a cipó tetejét, lespricceljük vízzel, majd a sütőpapírral együtt a forró jénai edénybe csúsztatjuk.
  6. Lefedve sütjük 30 percet, majd a tetőt levéve, a hőt 200 fokra csökkentve még kb. 20 percet.
  7. Ha kész, rögtön kivesszük a sütőből, megint lespricceljük vízzel, és rácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 5 302
elküldve: 4
receptkönyvben: 91
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.04.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

dagasztás nélküli kenyér, kevert lisztes kenyér természetes kovásszal, lenmagos kenyér, kenyér teljes kiőrlésű liszttel

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lucám
Lucám Wed, 2014-02-19 12:59

Kedves Torma! Már megint én... :-D Szerinted ezt a kenyérkét megsüthetem a kefires vadkovászodból, kacsasütőben? Annyira gyönyörű, hogy AKAROM. Érzem a ropogós, csodás héját a számban... Nyami!! Dóri :-D

Torma
Torma / Torma Thu, 2014-02-20 00:41

Persze, lehet, akkor a legjobb az eredmény, ha lelkesek vagyunk :)))
Azt azonban ne feledd, hogy a kefír (tej, joghurt) lágyítja a tésztát. Ha igazan ropogósra akarsz menni, akkor vizet használj és Gyuriddal süss!
Kipróbalhatnád a kefírkovászos tésztát kiflinek; megszórni kis reszelt sajttal, mielőtt feltekered őket. Persze bármivel meg lehet őket szórni; pár kocka szalámi jó ízt adna...megkenni kis vajjal, megszórni snidlinggel...úgy érzem kiflit fogok ma sütni :))) nagyon vonz a kifli-akció:))) Neked meg kellemes kefírkovászozást!! T :)

Lucám
Lucám Tue, 2014-03-04 14:49

Na, hát tudod én olyan vagyok, ha valamit elhatározok, addig megyek, míg nem sikerül. Szóval, nem kefír kovászoltam, hanem bevetettem Gyurit. Még nem az igazi, de a kenyér tésztája tele volt bubival!!! :-D A férjem kicsit furcsállta, hogy mitől ilyen savanyú a kenyér... De nagyon finom volt!!! Harmadik nekifutásra kiflit csináltam a Gyurival, na aaaaaaaaaz ott volt!!! De biztos sütök kefíres kovászos valamit is, mert megérkezett az én kis kefírgombám is! Már tényleg kezd elboszorkánykonyhásodni a konyhám... Tele vagyok rejtélyes üvegekkel és dobozokkal... ;-)

Torma
Torma / Torma Wed, 2014-03-05 03:32

De jó!!!! Így kell csinálni Dóri! A vadkovászosnak van egy kis savanykás íze (minél hosszabb ideig kelesztesz, annál savanyúbb lesz; különösen tk és rozsliszttel.
További vadkovászos sikereket!!!
Imádom a kefírgombámat (már osztogatom, mert nõ, mint a gomba ;P gyönyörû, habos, sûrû italt erjeszt. Remélem hamarosan publikálsz is vadkovászost? Irj, ha van mit, Üdv Torma :)

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-04-13 21:31

Köszi Eva-Anyóca! Kellemes, napos hétvégét kívánok, udv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-04-13 21:30

Szia Fahéj, ez most lefedett sütés volt? Írj, mi lett az eredmény! Én most fogok sütni egy fehér magos, Fecósat....eddig szép..most keleget...ezt most sutolapon fogom sütni.a múltkori kenyerem egy kicsit nehezebb lett ( tk lisztes volt), de nagyon jo ízű volt. Imádtuk piritósnak :)
láttad a ZilkaZil kefirkovászos kenyerét? spenóttal és főtt tojással? Szédületes!!! P, T:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-04-13 22:23

Lefedett sütés volt és juhúúú! :))) Nagyon szupi lett, szerintem nem is kell ennél jobb kovászosból. Nem egészen a te hozzávalóiddal dolgoztam, de a technológia az az volt. Nagyon ott van!!! Boldog vagyok, mert mindenkinek ízlett, nemcsak nekem. Zilka kenyerét láttam, nagyon érdekes, bár a spenóttl egy kicsit tartok kenyérben. :)
P:F :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-04-15 07:47

Na, jaj de jó! Az a legfontosabb, hogy elégedettek legyünk az eredménnyel!!! Nagyon örülök a sikerednek! Puszi, T:)

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Thu, 2013-04-11 17:18

Szia Torma!
Megláttam ezt a gyönyörű kenyeret és indultam a spájzba kacsazsírért és lila hagymáért.
Sajnos a kenyértartóban csak a péknél vásárolt kenyeret találtam.
Kellemes hétvégét kívánok!
Puszi Marcsi.

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-04-13 21:22

Jot nevettem Marcsi :))) ez tenyleg passzolt volna kacsazsirhoz es hagymahoz!! Majd a bográcsos kajákhoz biztos sütsz; élesztővel nem nagy kunszt! Neked is kellemes hétvégét, kellemes idővel, udv, Torma :)

torpi
torpi Wed, 2013-04-10 06:56

Kedves Torma! Orulok hogy irtad milyen magot hasznaltal, bar en nem igy ismerem black sesame seeds lehet rosszul tudom de igy magyarul teljesen ertheto.Nos megsutottem kora reggel a kenyerket, bar magok nelkul es hagymasan, valami isteni lett, mar a ferjem szerintmert 4 hete a 90 napos dietan vagyok kenyeret nem ehetek.Megmondom oszinten folyt a nyalam mikor hallottam hogy ropog a heja a parom szajaba:))))Megegyszer koszonom a recepted, es gratula neked,"elesztoidhez" mert meg a kalacs is finomabb mint a sima elesztovel.Puszi neked Vali

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-10 07:16

Kedves Vali! Orulok, a sikerednek :) Azert egy falatot meg lehetett volna kostolni, de gratulalok az akaraterodhoz, meg a kenyerhez is! Es koszonom a dicseretet; csak csinalom, ami jelenleg nagyon erdekel. Udv, Torma :)

torpi
torpi Wed, 2013-04-10 00:31

Kedves Dadimami! Ha megnezed Torma receptjeit, megfogod talalni a vadkovasz, ill.vadelesztos kovasz kesziteset.Megegyszer bocsi ha helyetted felvilagositottam valakit.Udv.Valeria

torpi
torpi Wed, 2013-04-10 00:29

Szia torma! Csodaszep lett a kenyerked.
Most pedig bocsi hogy felvlagositok valakit.

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-10 03:24

Semmi probléma a segítéssel, Valéria; én köszönöm! Megkértem a szerkesztõket, hogy tegyenek linket a recepthez. Üdv, T:)

szandokan
szandokan Tue, 2013-04-09 20:15

Ez valami gyönyörűűűűűű!
Pékséget kéne nyitnod de Budapesten......Üdv.küld:Szandokán

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-04-09 19:41

Most is nagyon szééép! Jani, a kis aktivista, nagyon gyönyörűen dolgozik. :) Én már csak Ancsában bízom, most van a sütőben, amit vele alkottunk közösen. Tiszta izgalom. :) Érdekes, nekem a kenyérlisztes Ancsa sokkal dógosabb, mint a tk lisztes Bátor, az a pernahajder. Én is olyan szép vadkovis kenyereket akarok sütni, mint Te! :)
Puszi: Fahéj

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-10 03:37

Ki kell ismerni oket Fahejka, de ez csak ido kerdese...
Erdekes, hogy mondod; szerintem az aktivalas igen fugg az etetestol is. Most a Feco a "legbõszebb" a harom kozul...a héten többször hasznaltam es tobbszor etettem kevesebb liszttel (2ek liszt, 2 ek viz). A Janim majdnem elfogyott tegnap, ugyhogy tobb liszttel kellett etetnem (fel bogre liszt, fel bogre viz), most alig ter magahoz... (nagyon bezabalt??? ;)
Mi van a Haas nyeremenyeddel? Kaptal ertesitot? Puszillak, udv, Ancsanak! Batorkanak meg egy kecsketuro...;) T

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-04-10 06:45

Ancsás kenyér gyönyörű lett és könnyű, de még nem vágtam meg! Ha megérdemli, felteszem a Nosaltyra, ezt ígértem neki. Nálam Ancsa jobban meghálálja az etetést, mint a Bátorka, aki nevével ellentétben sokszor bátortalankodik. Lehet, hogy ő meg inkább többet szeretne enni? Kísérletezgetek ezzel is, hol így etetek, hol úgy, hol hidegen, hol melegebben, stb. (Haas nyereményről se kép, se hang, de várok türelemmel.)
Pussz: Fahéj

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-10 07:11

De jooooooooo :))) Milyen liszttel sutotted? Vicces ez a Batorka batortalankodik...majd egyszer nekifut es meglep! Jo, hogy kiserletezel; igy a jo :) A hideggel/hutovel lelassitjuk az erjedest/kelesztest, a langyossal felgyorsitjuk...Eleinte nem konnyu eltalalni az aktiv fazist....nem mindig emelkedik meg duplajara (vagy fut ki az uvegbol, mint a Janim!), az a lenyeg, hogy jo habos-buborekos legyen.
Egyebkent a Jani lisztet egy indiai fuszereket arulo boltban vettem. Esetleg, ha van ilyesmi bolt a kozeledben; Pesten vannak ilyen boltok.
Tegnap olvastam, hogy mennyire NEM mindegy, milyen liszttel sutsz...meg az sem, hogy mikori orles...orakat toltok a neten, de meg mindig nem talaltam durum lisztet megvetelre...
Na szia, most fujod a kenyeret, mi??? ;) T

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-04-10 17:56

Nem fújtam éppen, sajnos, mert el kellett mennem dolgozóba, de alig vártam, hogy hazajöjjek és megkóstolhassam. Jó lett, mit mondjak! Olyan, mint a múltkori ancsás. Én is tájékozódom a neten, ott olvastam, hogy dagasszunk inkább kemény tésztát, most azt próbáltam ki. De legközelebb, (ha sikerül mind bepuszilni a mostani kenyérkénket), ilyet sütök, mint a Tied, ilyen kis pihe-puha lágyságot. Már alig várom. Na, megyek etetni! :)))
Puszi: F

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-10 21:32

Na, akkor ez a napod jo kis türelem-játék lehetett!!! Örülök az ancsás sikerednek :) ezt a kifejezést meg nem hallottam, hogy bepuszilni, de jo!!!... Most, hogy hűvösebb az ido, a keleszteseim lassubbak...úgyhogy nem tudok a régi ido szerint sütni, de nem baj...igy tanulok :))) szeretem találgatni, mi a legjobb a kovásznak, meg a kelésben lévő tésztának...csak igy lehet hasznos tapasztalatokat szerezni.
Puszi, mindjárt itt a hétvége megint!
Ui: Csütörtök estére dobják ki a VADKOVÁSZOS NOKEDLIMET! Álom finom volt! Nem hiszem, hogy valaha valaki próbálta volna; lehet, hogy világelső recept???

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-04-11 16:14

VVN!!! Világelső vadkovászos nokedli! Szuper! Ügyes vagy! :) Nagyon várom már. P. F.:)

dadimami
dadimami Tue, 2013-04-09 19:22

Kedves Torma!
Nem elég, hogy nem tudom mi az a vadkovász, továbbolvasván újabb kérdőjel, mi az a nigella seed?

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-10 03:09

Kedves dadimami! Fekete szezámmag; már több receptben láttam így elnevezve, azért irtam így. Üdv, Torma :)

dadimami
dadimami Tue, 2013-04-09 19:21

Kedves Torma!
Tudatlan nagyanyó kérdezi, mi az a vadkovász, hogyan kell készíteni, vagy úgy kapható? Szörnyű, itt állok 66 évesen és azt sem tudom mi az a vadkovász, nem élet ez így, lécci, lécci világosíts fel.
Egyébiránt a kenyered nagyon guszta!

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-10 03:20

Jogos a kérdés dadimami; gyorsan írtam is a szerkesztõknek, hogy légyszi tegyék be a linket a vadkovász-vadélesztõs kovász receptemhez! Azért kezdtem így hívni a kovászomat, mert sok másfajta kovász recept van; legtöbb az bolti élesztõvel. Ebben csak liszt és víz van; 7-10 napig erjesztett kovász, amit azután tovább tudunk használni. Vannak több, mint száz éves természetes kovászok is!
További részletek és az erjesztési folyamat a receptnél. Üdv, Torma :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Tue, 2013-04-09 17:20

Régebben sok DNK kenyeret sütöttem, de mostanában leszoktam róla...miért is? Nagyon szép lett!
üdv, zilka

346
teljes kiőrlésű liszt 1 bögre
kenyérliszt BL80 2.5 bögre
víz 4 dl
kovász 62.5 g
himalája só 1 kk
feketekömény 2 ek
lenmag 2 ek