Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadkovászos kalács Torma konyhájából

Vadkovászos kalács Torma konyhájából
Vadkovászos kalács Torma konyhájából
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Muszáj volt tovább kísérleteznem a vadkovászos kalács készítésével; a kelesztés hosszát és a sütés-kezdést akartam optimálisan eltalálni. Szerencsére most nagyon jól összedolgoztunk "Fecóval"! Könnyű, tejes-vajas-vaníliás ízű bélzetet és puha héjat kaptam; a sütés alatt felpuhult, krémszerű sárgabarack meglepetésekkel.:)))

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Aki cukrosabban szereti az édességet, feltekerés előtt esetleg szórhat a barackokra egy kis barna cukrot (ez jobban ragad és kicsit karamellás az íze). A barackokat fel lehet darabolni apróra is.

A foszlós vaníliás kalácsom receptjét használtam ehhez a tésztához is. Ez habár fényes, de kissé ragacsosabb volt dagasztás után is, és persze mint minden vadkovászos tészta, sokkal tovább kelt, mint a sima élesztős.

A fehér liszttel erjesztett vadkovász készítését csak a nagyon kíváncsiaknak és elszántaknak ajánlom; nekem 2 hétig tartó fegyelmezett figyelgetésbe, etetésekbe telt 'Fecó" kovászom beindítása, és megerősítése. Persze megérte!!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a csipet sóval, cukorral, vaníliával, az  aktív vadkovászt pedig 1 dl langyos tejjel. A kovászos tejet hozzáadjuk a lisztkeverékhez, összekeverjük, majd  hozzávegyítjük a puha vajat. Ha kell adunk hozzá még tejet, és kézzel vagy géppel jó fényes, puha tésztát dagasztunk. 
  2. 2-3 óra alatt a duplájára kelesztjük (függ a kovász erősségétől és hőmérséklettől; 20-25 fok az ideális).
  3. Ezután hajtogatjuk, mint a pogácsát, és pihentetjük megint egy órát.
  4. Pihentetés után téglalap alakúra lapogatjuk (a hossza akkora legyen, mint a sütőforma hossza), és elosztjuk rajta az aszalt kajszi-feleket. (A szélét kb. 2 cm-re szabadon hagyva, és ne tegyük a kajszikat túl szorosan, mert akkor nem tudjuk feltekerni a tésztát!)
  5. A tésztát hosszában feltekerjük, végeket összecsipkedjük, és a kivajazott-lisztezett sütőedénybe tesszük.
  6. Megint kelesztjük pár órát (most kivártam a 3 órát!), lespricceljük vízzel, majd a melegedő 180 fokos sütőbe tesszük.
  7. Szép aranybarnára sütjük (kb. 50 perc), sütőből kivéve tejszínnel vagy tejföllel lekenjük, és rácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22x10x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 468
elküldve: 1
receptkönyvben: 16
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

vaníliás kalács, vadkovászos kajszis kalács, tejes-vajas kalács, sárgabarackos kalács

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarkanya
sarkanya / sarkanya Tue, 2014-03-04 14:22

Szia Torma, elkészítettem ezt a receptet, de nekem sűrű lett. :( Az lenne a kérdésem, hogy ezt is lehet-e DNK kenyér receptjeid alapján elkészíteni? Egész éjszaka kelne, majd reggel újra, folyt.köv. Azt vettem észre, hogy a kenyereim is azok a finomak, amik éjszaka kelnek. Lehet, hogy lassú a kovászom. Köszi, Kati :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2014-03-05 04:44

Szia Kati! Biztos lehet, csak ne felejtsd, hogy a hosszabb kelesztés savanykásabbá teszi a tésztát, amit nem hiszem, hogy cukorral lehetne egyensúlyozni, mert ez a savanykásság egyedi...vadkovászos...De próbáld ki; tudod a közmondást; "próba szerencse" :) Üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-03-02 17:24

Kedves Torma!
Látod, így el vagyok veszve, hogy csak most olvastam el a Fecós receptet. Minden tiszteletem a kitartásodé. Én először fehér liszttel próbálkoztam a kovász készítéssel, el is ment tőle a kedvem. Azért, ha ráérek, megpróbálom újra. Sajnos hamarosan újra eltűnök hetekre, de utána újult erővel vetem bele magam a kutakodásba mások konyhája táján. Szép hétvégét. Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-02 22:52

Köszönöm Vass :) remélem, hogy pihenés lesz a pár hét; mindenképpen a legjobbakat kívánom! Hiányozni fogsz, várlak vissza! 1 hét múlva én se leszek gépközelben; 2 hétre barangolni megyünk a természetbe :) minden jót, puszillak, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-03-02 08:23

GGYYÖÖNNYYÖÖRRŰŰŰŰŰŰ! :) Le a kalappal. Elmondhatod, hogy vadkovászban igazán otthon vagy. De jó neked, Torma. :)

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-02 22:37

De kedves-lelkes vagy Fahéj, köszönöm:) azért van bőven mit gyakorolni...a hozzáértők évekig járták a világ legjobb pékségeit...mint a Dan Lepard is....az kéne nekem is; hú, de élvezném!!! Egy kurzus valahol egy mesterrel.... :) de így magamban is fantasztikus, mert minden sütéskor gyűjtöm a tapasztalatokat. Puszillak, Torma :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-25 23:25

Köszi Ági; finom volt és jó kísérlet; megnyugodtam, hogy lehet könnyû kovászos kalácsot sütni :)
A napokban olvastam valahol, hogy a tönkölyliszttel könnyebb kenyereket lehet sütni, mint a tk liszttel....eddig nem tudtam. Most végre találtam eegy bio boltot, aminek nem hiszed el "Vad Ételek" (Wild Food) a neve! Jót nevettem...van nekik még kókuszlisztjük is...azt majd a következõ kalácsban próbálom ki.
Kellemes hetet, puszillak, T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-02-26 10:22

De jópofa! No akkor abban a boltban lehet "vadulni" :D! Én legalábbis fel tudnék vásárolni egy egész ilyen boltot (gondolom te is), csak bírná a pénztárcám. Sebaj, már rajta vagyok és apránként termelem haza a szerzeményeket. :) Kíváncsi leszek a kókuszlisztes finomságodra... meg mindegyikre! Neked is szép hetet! Puszi: Á :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-02-25 00:14

Kedves Torma!

Mesés megoldás született azáltal, hogy a "Fecóval" ilyen szuper mód összefogtatok! :-D
Szabályosan piszkálja az ember fantáziáját, hogy én is, én is!! :-D
Ami késik nem múlik, bátorságot merítek, és majd nekiugrok én is, elkészíteni.:)

Szép hetet kívánok!

Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-25 23:17

Drága vagy a kedves szavaiddal Éva- Anyóca :) Minden jót kívánok, korai tavaszal, napsütéssel; tudom Neked mennyire hiányzik! T:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-02-26 18:36

Kedves Torma!

Már ezer szállal kiélezett vagyok a tavaszra!! :), és bár már tudom, hogy itt van, és a kis utolsó szórakozási pillanatait játssza még a tél,- de tudom, látom és érzem, hogy a tavasz itt van, mindjárt kopogtat, csak hatalmasra kell kinyitni neki az ajtót és ablakot!! Én már megtettem neki, várom: :-D , -, ahogy Gabinál írtam, látom, a narancsos színű szuper szalvéták Neked is megtetszettek...klasszak, az az a szín, amelyikből általában én is veszek, feldobják az ember kedvét az étel és /vagy a süti mellett. :)
Tényleg nagy szükségem, szükségünk van már a tavaszra, a virágokra, illatokra, melegre, napsütésre, színekre..:)
Szép napot és estére jó pihenést kívánok!

Éva-Anyóca

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2013-02-24 21:37

Csodás! Épp most kísérletezem egy francia kemény kovásszal, már csak 6 nap, és kipróbálhatom (majd leírom, ha már bizonyított is). Ebből mindig ki kell venni elég sokat, és csak egy bizonyos részét etetni 16 napig. Holnap pont egy etetős nap jön, úgyhogy lesz kb. 10 dkg felesleg belőle, amit kalácssütéshez fogok használni, már látom :)) üdv, Zilka

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-25 23:15

Na, ez NAGYON izgalmas Zilka!!! Eddig nem találtam receptet a kemény kovászra..... pedig régen pl a bányászok vitték a zsebükben...az mûködhetett így, ahogy írod! Remélem felteszed a NS-ra, de ha nem, nekem mindenképp írd meg légyszi! Üdv, T:)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2013-03-07 10:18

Szia Torma, tényleg izgalmas volt. Majd feltöltöm hamarosan, ha egy kis levegőhöz jutok! :)
üdv, Zilka

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-03-07 10:50

Az én izgalmas felfedezésem a kefíres kovász; nézd meg, ha érdekel....24 órás, erős kovász lett!....jó kenyeret sutottem vele... :) üdv, T:)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-25 23:08

Ancikám, köszönöm, minden jót, vigyázz Magadra, mindjárt ott a tavasz! Puszi, Torma :)

382
finomliszt 2 bögre
kovász 250 g
vaj 3 dkg
aszalt sárgabarack 10 dkg
cukor 3 púpozott ek
1 csipet
vanília kivonat 1 teáskanál
tej 1 dl