Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadkovászos kiflik sajttal szezámmaggal

Vadkovászos kiflik sajttal szezámmaggal
Vadkovászos kiflik sajttal szezámmaggal
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Odáig jutottam roppantul dolgos és gyorsan szaporodó Ancsa kovászom reklámozásában és elajándékozásában, hogy a végén nekem kellett tanácsot kérnem kovászos kedvet kapott munkatársnőmtől, aki előbb sütött belőle sajtos stanglit, mint én. Kimondottan örülök ennek, mert látom, érdemes volt a lelkesedésem, és nem utolsósorban jogos is, mert kedves ismerőseim közül mások is rajonganak már a vadkovászos kenyerekért, kalácsokért, kiflikért. Én is megsütöttem végre a magam sajtos kifli verzióját, és meg is osztom gyorsan, hogy minél hamarabb süthesse mindenki, aki szereti a vadkovászos péksütiket. Mifelénk ezt a fajta sós süteményt stanglinak is hívják, ezért emlegetem hol így, hol úgy.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A sajt és a szezámmag elhagyható belőle, vagy más finomsággal (sonka, kolbász) helyettesíthető.

A kovász etetés után sok időt kíván, így vagy késő este etetem, másnap reggel kezdem a tésztakészítést, így délben lesz meleg kiflim, vagy reggel etetem, délben kezdem a tésztát készíteni, amikor is estére lesz kész a friss péksütemény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vadkovászt 1 dl langyos vízzel és 10 dkg liszttel alaposan elkeverjük, azaz megetetjük. Így hagyjuk órákig, míg sok-sok buborékot nem produkál, vagyis amíg aktívvá nem válik.
  2. Az aktív kovászt elkeverjük a tejjel, a maradék 35 dkg liszttel, 1 tk sóval, és 5 dkg olvasztott vajjal megdagasztjuk.
  3. 10 percet pihentetjük, majd dagasztunk a tésztán.
  4. Megint 10 percet pihentetjük, és harmadszor is dagasztunk rajta.
  5. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk. 1 óra kelesztés után hajtogatjuk hosszában, majd keresztben is háromba.
  6. Másodszor is 1 óra kelesztés, és utána hajtogatás következik.
  7. Harmadszor is pihentetjük 1 órát, utána csak fentről és lentről hajtjuk be háromba, így nagyjából egy téglalapot kapunk. Ezt elfelezzük két egyenlő részre, amik megközelítőleg négyzetek lesznek.
  8. A négyzeteket lisztezett deszkán kézzel finoman kör alakúra húzkodjuk (kb. 20-25 cm-es átmérőjűre). A maradék vajjal megkenjük, és ráreszeljük a sajtot. Mindkét kört 6-6 cikkre vágjuk. Kívülről befelé haladva lazán kiflikké tekerjük a 12 körcikket, és kikent tepsire rakjuk.
  9. Egy órát pihentetjük letakarva. Közben felmelegítjük a sütőt, aminek aljába egy kis tálkában vizet is teszünk.
  10. A kifliket megkenjük felvert tojással, és bőven megszórjuk szezámmaggal.
  11. Forró sütőben pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 208
elküldve: 1
receptkönyvben: 83
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: édes leveles, hamburger-buci, buci, burek, perec, briós, croissant, zsemle, bagel, pita

egyéb elnevezések

sajtos kifli vadkovásszal, sajtos-szezámmagos kifli, vadkovászos kiflik, szezámmaggal szórt sajtos stangli

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szauervein Andrea
Szauervein Andrea Sat, 2020-04-25 18:50

Kedves Fahéj!
Nézegetem a kenyérreceptjeidet és nagyon tetszenek. Egy kérdésem azonban van. Ezek többször dagasztós-pihentetős dolgok. Lehet szerined úgy is, hogy kenyérgépben megdagasztom (több fázisban csinálja ő is, pihenteti) és utána a kelesztést-hajtogatást már én csinálom, gépmentesen? Sajnos nem vagyok elég erős a dagasztáshoz :(

A másik kérdés: minden élesztős tészta készíthető kovásszal? Ha igen, milyen arányt kövessek?

Köszönöm előre is. Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2020-04-27 08:34

Kedves Andi!
Én is géppel dagasztok, csak nem kenyérsütővel, hanem karos robotgéppel. Természetesen úgy is lehet, ahogy te leírtad.
Tulajdonképpen minden kelt tésztát meg lehet csinálni kovásszal is. Ami ellene szól, hogy a kovászos kelt tészták a hosszú kelesztés miatt savanykásabbak egy picit, és nem lesznek soha olyan nagyon könnyűek, levegősek és puhák, mint az élesztősök. A kovászos kalácsomat többen is készítik és állításuk szerint nagyon szeretik. Megmondom őszintén, kovásszal én szinte csak kenyeret szoktam készíteni. Amik fent vannak a Nosaltyn, természetesen azokat is én "alkottam", de legtöbbször nincs időm a hosszadalmas műveletekre, amikkel ezek a finomságok létrejönnek.
Az arányokat nagyjából kell venni, nézegesd meg a vadkovászos kalácsomat, kb olyan arányban érdemes használni a kovászt.
Üdv: fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2013-08-26 13:27

Drága Éva! Csak kapkodom a fejem, olyan klassz dolgokat készítesz vadkovásszal is. Bárcsak itt laknál a közelben, hogy rajtam is teszteld a tudományodat! Készséggel alávetném magam. Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-08-26 16:41

Sziaaaa! :)))
Meg kell, hogy mondjam, átsuhantam a nyár folyamán városkádon, de csak vonattal, és sajnos épp nem volt nálam semmi vadkovászos finomság. :) Köszi a dicséretet! Próbáld ki te is, tök kalandos vállalkozás. :)
Puszi: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2013-08-26 17:54

Igen, tudom, a leveledben írtad is, hogy errefelé jössz. Egyszer azért jó lenne összefutni. Ezt a vadkovászt meg tényleg nem kéne halogatnom, csak le kellene kűzdenem a lustaságot. Elhiszem, hogy jobb, mint az a béna élesztős. ;) Puszka: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-08-26 20:02

Azért most elfogadnék pl. egy béna élesztős kürtőskalácsot, a legszebb forró kakaóval! :))))
Poosee!

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-08-19 11:00

Gratula Fahéjjjka! Csodás, fényes kis pufik!!! Biztos ropogtak is! Jöhetne, pedig vacsi után vagyok! Ügyes a fotó is; mi az a pöttyös? Kancsó, vagy bögre? Nagyon hangulatosra varázsoltad a képet! Várom a többi vadkovis kreációdat ezzel a dolgos kis Ancsával! puszillak, Tormi :)

Jó, hogy bíztatod az ismerőseidet vadkovászozni; remélem jönnek majd többfelől a receptek!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-08-19 13:46

Sziaaa! :)
A pöttyös az egy nagy hasas bögre, majdnem fél literes, télen teázgatni tökéletes, mert miközben az ember dédelgeti, jól átmelegszik a keze a forró teától. :) Nemsokára megjelenik vadkovis briósom, az is fincsi lett. Ma meg kenyeret sütök, de mostmár tényleg csak liszt+só+vízből, és imádjuk. A bolti kenyerek már csak muszájból jelennek meg néha nálunk, de nem győzöm kritizálni a fűrészpor ill. szivacs jellegüket. :)))
Nagyon szívesen megkínálnálak a kiflikből (is).
Puszillak: Fahejja

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-08-19 23:06

Ahogy így leírod, tényleg nem sok bögrét lehet "dédelgetni"...nekem is van egy pár pöttyös kerámiám; csak nézni is imádom őket! Várom izgatottan a briós recit!!! Puszillak, T:)

667
kovász 10 dkg
finomliszt 45 dkg
víz 1 dl
tej 2 dl
vaj 7 dkg
füstölt sajt 5 dkg
1 teáskanál
tojás 1 db