Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadlazac kakukkfűvel párolt zöldségágyon

Vadlazac kakukkfűvel párolt zöldségágyon
Vadlazac kakukkfűvel párolt zöldségágyon
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lazac nem kimondottan a vasárnapi ebédeink résztvevője, de ezt a fogást kifejezetten erre a versenyre készítettem el. Mivel korábban dolgoztam már vele, így tudom, hogyan kell elkészíteni, és mellé igyekeztem ezúttal valamiféle kreatív köretet és mártást kitalálni. Remélem, ha elkészítitek, ti is örömötöket lelitek benne, és jó étvágyat kívánok hozzá! :) 

hozzávalók / 2 adag

Köret:

Páclé a zöldségekhez:

Lazac steak:

Citrommártás:

Díszítés:

ajánlat

Félédes vagy édes fehérbor illik hozzá. 

Szólj hozzá!

elkészítés

Zöldségköret:

  1. Lazac mellé salátát vagy zöldséget szokás tálalni, most a zöldség mellett döntöttem. A felsorolt zöldségeket nem túl vékony, de hosszúkás szálakra szeleteljük. A lila hagymát karikákra, úgy mutatósabb.
  2. A felsorolt fűszerekből, összezúzott fokhagymából és 1 dl olívaolajból készítjük a páclevet. (Én már előző nap be szoktam pácolni, hogy az éjszaka alatt a zöldség magába szívja a fűszerek aromáját.)
  3. Elkészítése rém egyszerű: sütőpapíros tepsiben 200 fokon kisütjük, időnként megforgatjuk, hogy mindenütt kellemesen átsüljön.

Lazac steak készítése:

  1. A lazac húsát csipesszel szálkamentesítjük, majd ecsettel finoman megkenjük olajjal, mivel ennél többre nincs szükség sütéskor.
  2. Jöhet a fűszerezés. A lazac húsa nagyon karakteres ízű, így elég egy kevés édeskömény, só, bors, szerecsendió, kakukkfű. A fokhagymát gerezdekre vágva rátesszük, majd némi citromlevet csepegtetünk rá.
  3. Bőrös oldalával lefelé sütjük két percig. Nagyon óvatosan szabad csak megfordítani, lapát(ok) segítségével, hogy a hús nehogy szétessen, majd a másik oldalát szintén két percig sütjük.
  4. Ezt követően levesszük róla a hagymát, és nyolc percig sütjük sütőben 180 fokon, hogy a közepe is megsüljön. Vigyázat! Nagyon könnyű "túlsütni"!

Citrommártás:

  1. A tojássárgáját a cukorral és liszttel kikeverjük, majd felengedjük a vízzel. (Eredetileg a citrommártást tejjel készítem, de ez esetben nem akartam, hogy elnyomja a lazac ízét.)
  2. Gőz fölött sűrűsödésig kavarjuk, majd levéve hozzáadjuk a vajat és a citrom héját, illetve levét.

Díszítés:

  1. Párolt spárgával vagy ceruzababbal díszítjük. Én babbal készítettem. Leforráztam, lecsöpögtettem, baconbe tekertem, majd kisütöttem a többi zöldséggel együtt. Tetejét mentával, pörkölt mandulával díszítettem. Mellé citrommártást és zöldfűszeres mártást kínáltam.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 4 134
elküldve: 0
receptkönyvben: 47
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Csimasz

Mióta szakács: 2015.05.21.
2 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: halételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: skandináv
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lazac kakukkfűvel párolt zöldségekkel, vadlazac kakukkfűvel citrommártással, vadlazac zöldségágyon citrommártással

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

988
édesburgonya 1 db
cukkini 1 kis db
lila hagyma 1 közepes db
sárgarépa 2 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
patisszon 1 közepes db
borsikafű 1 csipet
1 kávéskanál
bors 1 csipet
majoranna 1 kk
bazsalikom 1 csipet
kakukkfű 1 szál
rozmaring 1 szál
zsálya 1 csipet
oregánó 1 csipet
olívaolaj 1 dl
édeskömény 4 g
1 csipet
bors 1 csipet
szerecsendió 1 csipet
kakukkfű 1 csipet
citromlé 1 citromból nyert
fokhagyma 1 gerezd
olívaolaj 1 ek
vadlazac 15 dkg
tojássárgája 2 db
cukor 5 dkg
finomliszt 1 csapott ek
víz 2.5 dl
vaj 1 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
vajbab 10 dkg
bacon 2 szelet