Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajas kifli avagy Vayas Keefli

Vajas kifli avagy Vayas Keefli
Vajas kifli avagy Vayas Keefli
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Golden Bakery (ejtsd: le…., ezt már régóta el akartam játszani… muhahahha)

Fényes ceremónia keretében idén is átadják a Golden Bakery díjakat, melyen ebben az évben sz(ez)ámos híresség megjelenik. Lássuk, kiket is láthatunk. Itt lesz a mostanában elég egyhangú Zsem-Le, aki valljuk meg, manapság egy felfújt hólyagként tengeti az életét. Aztán látható lesz Bagu-Ette, aki a korához képest ugyan jól néz ki, de azért a kenyere javát már megette… , valamint végre látható lesz a régi fényében tündöklő, nemesi családból származó Vayas Keefli, egy merőben újszerű ruhában, vagy inkább nevezhetjük ezt egy új divatirányzatnak is, hiszen ismerve a rajongókat, biztosan állíthatjuk, hogy lesznek követői ennek a stílusnak, ráadásul nemcsak a külső változott, hanem a belbecs is.

Mi is ez. Ez egy olyan vajas, sós, vagy akár édes kifli recept, ami sütéssel együtt 30 perc, és tuti befutó. Ha a csajodat akarod elkápráztatni, vagy a pohár (üveg) mellé kellene egy jófajta korcsolya, vagy egyszerűen a parti adott, a pia is megvan, csak nem tudod, hogy mit „csapass szét” egy kis alkohollal, akkor ezt, apám, ne keress tovább, megtaláltad. Ezt még gyerekkoromban hallottam. Egy haveri társasággal nyaraltunk Igalon (földrajzból üljleegyes-ek, vagy guglmepszből alulintonáltak kedvéért ez a település Magyarországon van, félúton Balatonföldvár és Kaposvár között), ahol a szomszéd néni, aki kb. 70 éves volt, minden reggel sütött nekünk. Nekem annyira bejött (nem, nem a néni, te állat), hogy addig nyavalyogtam neki, míg végül megosztotta a receptjét. Várj nem, nem úgy osztotta meg... netvitéz. Ez fb előtt 14 évvel volt, azaz fészbúk előtt, kb. 1990 körül, úgyhogy akkor ahhoz, hogy megosszanak velünk vmit, el kellett menni érte. Igen, a lábunkkal. Ez az a testrészed, ami zsibbad, amikor naponta egyszer felállsz a gép elől. Na, ennek a néninek a receptjét gondoltam tovább.

Egy pohárba önts 4 dl tejet, mikróban langyísd meg, majd kavarj el benne 1 nem púpozott, azaz csapott evőkanál barnacukrot, és morzsolj bele 3 dkg élesztőt (vagy egy csomag instant is ok), hagyd felfutni. Közben egy nagyobb keverőtálba szitálj bele 50 dkg finomlisztet és dobj utána 1 ek sót (ha édes tésztát készítesz, akkor sóból csak egy csipet kell). Keverd el, öntsd hozzá az élesztős-tejes gusztustalanságot, majd gyúrd össze. Olvassz fel a mikróban 5-6 dkg jó minőségű teavajat (de semmiképpen sem margarint), és öntsd hozzá a tésztához. Na, most alaposan gyúrd homogén anyaggá az egészet, nem kell sokáig, csak amíg elválik az edény falától, és ruganyos lesz (ilyen medicinlabda jellegű), kb. 5 perc. Vágd fel a tésztát 5 egyenlő részre, ezekből formázz zsemléket. Igen, jól van, ügyes vagy, kérdezd meg, de a válasz igen. A pékáruevolúcióelmélet első tétele alapján a kifli zsömléből lesz. Fogd a gyúródeszkát, lisztezd be és az egyik zsemlét, nyújtsd ki 4 mm vastagra, kör alakúra, így egy kb.25 cm átmérőjű tésztát kapsz.

Na, most jön egy kis okosság. Nézz körül a hűtőben, kertben, kamrában, egyéb helyiségben is lehet, de annak semmi értelme. Készíts elő 5 különböző dolgot, amit szívesen viszontlátnál a kiflikben. Pl. reszelt sajt, serrano sonka, kolbász, újhagyma, reszelt répa, stb. (ha édes, akkor csoki, túró, lekvár, kakaó, dió+cukor, vagy mák+cukor, stb) Fogd mondjuk a reszelt sajtot, terítsd be vele a kinyújtott tésztát, és egy éles késsel, pizzavágóval, szeleteld fel, mint a tortát vagy pizzát, 8 egyenlő szeletre (ezt minden cipóval és betéttel ugyan így csináld majd meg). Fogj egy nagy tepsit, dobj bele zsírpapírt. A kis tortaszelet formájú részeket kívülről, a szélesebbik részéről indulva tekergesd fel, kicsit formázd ívesre, és rakosgasd őket a tepsibe, úgy, hogy maradjon közöttük min. 3 cm hely. Pihenjetek 15 percet, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Fogj egy tojást, verd fel, mint hajnalirészegember a szomszédot. (én csak hallottam, hogy van ilyen, vagy legalábbis valaki már látott ilyen embert, és az mesélte) Kenegesd meg vele a kifliket. Lehet bonyolítani a tetejét szezámmaggal, napraforgómaggal, sajttal, de ha nem, nem. Betolod a sütőbe és sütöd őket, amíg aranybarnák nem lesznek. Ilyen egzotikus mesztic színű a megfelelő. Kb 15 perc. Kiszeded, megeszed.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Le kellene fojtani valamivel, mi? Naugyemegmondtam. Jófajta 4-5 csillagos konyak illik hozzá. Nekem megint van, hehe...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejben keverjük el a barna cukrot, és langyosítsuk fel a mikróban. Morzsoljuk bele az élesztőt.
  2. A lisztet szitáljuk egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a sót.
  3. A vajat olvasszuk fel a mikróban, és öntsük a liszthez.
  4. Adjuk hozzá a tejes-élesztőt, és alaposan gyúrjuk meg a tésztát. Akkor jó, ha rugalmas, homogén lesz.
  5. 15 percet pihentessük, majd daraboljuk fel 5 részre. Minden részből formáljunk cipót.
  6. A cipókat egyesével nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, kör alakúra.
  7. Szórjuk rá a reszelt sajtot, és tegyük rá a serranót.
  8. Egy éles késsel, vágjuk fel 8 szeletre, mint egy tortát.
  9. A szeleteket kívülről, a szélessebbik végétől befelé tekerjük fel, és enyhén formáljuk kifli alakúra.
  10. Verjük fel a tojást. A kifliket tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg őket a tojással, a tetjükre szórjuk rá a szezámmagot.
  11. Előmelegített sütőbe toljuk be.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 348
elküldve: 3
receptkönyvben: 253
elkészítve: 5/15
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: sós süti
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kifli, vajas kifli, sonkával töltött vajas kifli

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Edalgo
Edalgo Sat, 2014-06-07 14:54

Hűha.. Mostantól kizárólag így fogom készíteni a kifliket. Frenetikus lett!
Tegnap este 10 körül kreatív kedvemben voltam és mindenképp össze akartam ütni valamit. Ezt a receptet már rég kinéztem. Olvastam a hozzászólásokban, hogy készült édes változat, ezért kétféleképpen is kipróbáltam a tölteléket. Sós: husis-sajtos, pizzakémes, lapkasajtos. Édes: epres-nutellás, túrórudis, szőlős, banános-csokis
Ma mind elfogyott reggelire, így mostanra kész lett a második adag, amiben van sima csokis és camambert sajtos is.
Nem győzünk betelni vele!
Köszönettel és üdvözlettel a recept készítőjének:
Eda

claudefrollo
claudefrollo Sun, 2013-09-15 21:07

Veronikával ellentétben, én sajnos még nagyon kevés kelt tésztát sütöttem életemben. Éppen ezért eléggé bátortalanul álltam neki a kifliknek, ráadásul külföldön, idegen, rosszul felszerelt konyhában. Még most ocsúdom a sokkból, hogy tényleg ilyen jól sikerült. Nem is értem, hogy lehet valami ennyire egyszerű, gyors, ugyanakkor hihetetül finom. A szomszéd srác fogyókúráját is rendesen aláaknáztam vele :)
Köszönöm szépen, nekem ma jó napot varázsoltál a recepteddel!

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-05-19 07:17

Kedves Nemnagykunszt!
Ez a recept szenzacios! En mar eleg oreg vagyok ahhoz, hogy nagyon sok kelt-tesztat sutottem meg eletemben, de meg ilyen finomat soha sem. Nagyon koszonom a receptet. Ma megsutottem es oriasi sikere lett a csaladom koreben. Egyszeru es gyorsan kesz. Egyebkent nekem a te receptjeid tetszenek a legjobban. En szeretek fozni, sutni a csaladomnak, de azt ami tul maceras azt en sem szeretem, mert foloslegesnek tartom az idot pazarolni olyasmira amit egyszerubben is el lehet kesziteni. Ezert jok a te receptjeid. Meg egyszer koszonet erte, illetve ertuk, es a humoros bevezetokert.
Udv. Veronika

Gourmami
Gourmami Mon, 2012-01-16 14:41

Ma az egyik felébe zsírban sült hagymakockák kerültek, a másikba sültparadicsom-fokhagyma-olívaolaj töltelék. Minden kapható péksütit vernek, annyira örülök ennek a receptnek :)

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-11-14 12:56

Ezt legszívesebben most megkóstolnám, úgyhogy ki kell próbálnom.

csato
csato Sun, 2011-11-13 14:14

Szia!

Már mikor olvastam akkor tudtam,h megcsinálom.Nemrég lett kész/igaz normálisék ilyenkor már ebédelnek/,és ki is lett végezve.Fantasztikusan finom,a legjobb kifli amit valaha sütöttem!
Én fél adagot csináltam most,mert az két embernek elég,bár ahogy az exem kijött és látta,h üres a tepsi hát nem volt boldog.:)
Én féladagból most sósakat gyártottam,az egyik fele sajtos volt,a másik meg paprikás pici borssal.
Szóval köszi a receptet,és mindenkinek csak ajánlani tudom.
Amúgy meg nem megint ennyi időre felszívódni,mert hiányoznak a jó kis receptjeid!
üdv Csató

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-11-13 14:24

Üdv Csató!
Nem szívódok fel ígérem, volt egy kis ezmagazmegamaz, persze csupa jó dolog, de nem volt időm recepteket gyártani, de most rajta vagyok. Télleg a legjobb, leggyorsabb receptek egyike. Én vmelyik nap cukros+mogyorós változatot csináltam. Bitang jó lett. Cámingsún
Üdv

786
finomliszt 50 dkg
1 ek
tej 4 dl
barna cukor 1 ek
élesztő 3 dkg
vaj 6 dkg
tojás 1 db
serrano sonka 10 dkg
sajt 10 dkg
szezámmag 1 ek