Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajas kifli Katicától

Vajas kifli Katicától
Vajas kifli Katicától
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok vajaskifli receptet kipróbáltam már, de ez felülmúlta várakozásomat... egyszerű, gyors és kifogástalan! Még másnap is nagyon friss, ha véletlenül maradna belőle. Nem győzőm készíteni a Családnak.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Kenéshez

Sütés után

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt a langyos tejben egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, az olajat, a szódavizet és a felfuttatott élesztőt. Alaposan bedagasztjuk. A tetejét enyhén belisztezzük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, enyhén átgyúrjuk, majd 8 egyforma kis cipóra osztjuk.
  3. A cipókat ovális alakra nyújtjuk kb. ( 15×12 cm), a felső részét derelyevágóval 5 helyen bemetsszük, az alsó részt pedig a puha vajjal megkenjük. A vajjal megkent résznél kezdve feltekerjük a kifliket. A bemetszett rész lesz a kifli teteje.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket és letakarva még 20 percig pihentetjük a kifliket.
  5. Tetejüket a pihentetés után lekenjük az átkevert tojássárgájával, majd hideg sütőbe tesszük a tepsit. A sütőt begyújtjuk,180 C-fokra állítjuk, és 30 perc alatt készre sütjük. Ahogy a sütő melegszik, a kiflik egyre jobban nőnek.

Kenéshez

  1. A tojássárgáját csak jó alaposan átkeverjük, vigyázva rákenjük a kiflikre, hogy a bevágásokba ne kerüljön.

Sütés után

  1. Amikor kivesszük a kifliket a sütőből, még forrón nagyon vékonyan egy ecsettel lekenjük olajjal. Ettől ropogósak lesznek és szép fényt kapnak.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 450
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: hamburger-buci, burek, bagel, zsemle, perec, édes leveles, pita, croissant, buci, briós

egyéb elnevezések

vajaskifli, házi ropogós kifli, házi péksütemény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

leeva
leeva Fri, 2015-10-09 18:16

Mivel nem voltak még hozzászólások, csak így, 30 dkg liszttel kezdtem. Kár volt. Egy hete minden nap sütöm, de dupla adagból. A 2. adagtól már nem "cifrázom", van úgy, hogy csak kisodrom, feltekerem és eldarabolom. Variáltam már teljes őrlésű liszttel, zabpehellyel, lenmaggal. 10 szép zsemle is formázható belőle. Legutóbb már kevesebb olajat tettem bele, úgy is jó lett. És a lényeg: másnap is finom puha, nem szárad ki. A mennyiségekhez csak annyit, hogy nekem kevés hozzá a folyadék, szódát dagasztok még bele.

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Fri, 2015-10-09 19:17

Köszönöm hozzászólásodat.
Én sem mindig csak 30 dkg-ból készítem...nekem a megadott mennyiségek jók.
Örülök,hogy ízlik.

462
finomliszt 30 dkg
élesztő 1.5 dkg
tej 0.5 dl
szódavíz 1 dl
cukor 0.5 ek
napraforgó olaj 0.5 dl
1 kávéskanál
vaj 3 dkg
tojássárgája 1 db
napraforgó olaj 1 teáskanál