Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajas leveles tészta

Vajas leveles tészta
Vajas leveles tészta
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Drága, jó nagymamám, aki már sajnos csak az égieknek sütöget, készített házi vajas tésztát. Szerettem ott ücsörögni a nagyra kinyitott konyhaasztal mellett, mert egy két csipetnyi mindig csurrant-cseppent a kinyújtott tészta leeső végeiből. Múltkor nosztalgiából megkóstoltam egy boltban vásárolt leveles tésztát. Hát, egyáltalán nem éreztem azt a régi ízt! Pitéhez vagy sós sütikhez tényleg nagyszerű, ha csak ki kell kapni a hűtőből a kész tésztatekercset, desszertek készítéséhez viszont nagyon megéri házilag gyúrni a vajas tésztát.

hozzávalók / 4 adag

  • 225 g finomliszt (+ egy kevés a gyúráshoz)
  • 1 kávéskanál (finomított, tengeri)
  • 25 dkg vaj (sótlan, hideg, de nem fagyos )
  • 1.5 dl víz (jeges, hideg)

ajánlat

A kinyújtott tésztából készülhet kifli, táska, roló, levél, párnácska, tekercs. Ugyanakkor bebugyolálhatunk vele virslit, csirkemellet, szűzérmét, bélszínt is. A gyerekek természetesen az édes, lekváros, vaníliás vagy kakaós variációt jobban kedvelik.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szitáljuk össze a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, majd tegyük hűtőbe egy pár percre. (A hűtés abban segít, hogy később jó minőségű leveles tésztát gyúrhassunk.) Ezalatt vágjuk kisebb kockákra a vajat.
  2. A hűtőből kivett tálba keverjük bele a vajkockákat úgy, hogy mindenhol jól bevonja a liszt őket. (Használjunk kerek végű kést vagy egy nagyobb, lapos kanalat.) Öntsük rá a jeges vizet, és gyors mozdulatokkal keverjük a nyers tésztához.
  3. Egyik kezünkkel gyűjtsük össze a tál tartalmát, vegyük ki egy lisztezett nyújtódeszkára. Itt pár mozdulattal gyúrjuk össze egy duci hurkává, lapítsuk el, és tekerjük fel, majd letakarva tegyük hűtőbe 15 percre.
  4. Kevéssé lisztezzük újból a deszkát/munkafelületet és a hűtőből kivett tésztát. Sodrófával egyik irányba nyújtsuk a kitekert tésztát 1 cm vastagságúra, majd mindkét irányba addig lapítsuk/nyújtsuk, amíg 45x15 centiméteres téglalapot kapunk. Enyhe nyomkodással segítsünk abban, hogy a szélei olyan egyenesek legyenek, amennyire csak lehet.
  5. A tészta alsó egyharmadát hajtsuk fel, majd a felső egyharmadát borítsuk rá és a két oldaláról is ugyanígy hajtsuk be a tésztát.
  6. Forgassuk el a tésztát 90 fokban. Sodrófával nyomjuk le óvatosan először a felső, utána az alsó végét, majd a közepét két helyen. Ezután nyújtsuk ki újból (45x15cm), ügyelve a szélekre, és hajtsuk fel az oldalait, ahogyan az előbb. (Ha úgy éreznénk, hogy a tészta még elég grízes, tehát a vajat nem sikerült összedolgoznunk a liszttel, akkor ismételjük meg ezt a folyamatot.)
  7. Sodrófával óvatosan nyomjuk össze a széleket, tekerjük folpackba, és tegyük hűtőbe a tésztát 1 órára. (Van aki 20 perc után még egyszer nyújtja és hűti a tésztát, de ha úgy látjuk, hogy a tésztánk állaga megfelelő, akkor nem szükséges az újbóli nyújtás.)
  8. A vajas tésztát ekkor nyújthatjuk, tölthetjük, csavarhatjuk, süthetjük, de a legideálisabb, ha egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. A hűtőből való kivétel után pihentessük pár percig a tésztát, csak utána kezdjük el, lisztezett deszkán nyújtani.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 39
össznézettség: 186 513
elküldve: 20
receptkönyvben: 643
elkészítve: 28/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
338 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

leveles tészta, vajas tészta

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BelsoAncsa
BelsoAncsa Tue, 2018-01-02 11:00

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a begyúrt nyers tészta hűtőben meddig áll el és hogyan tároljam ott?
Köszi!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2018-01-02 15:25

Szia Ancsa! Hűtőben egy-két napnál tovább nem tárolnám, ide folpackba jól, légmentesen becsavarva, vagy műanyag ételtároló dobozba tenném (ebben kényelemesen férjen el, ne összeszorítva). Ha kiveszed, hagyd egy 15-20 percet melegedni, csak utána nyújtsd ki. Mélyhűtőbe téve akár egy-két hónapig is elállhat, de légmentesen jól záró tasakban vagy edényben tedd be, nehogy átvegye más étel vagy a hűtő "aromáját"! Üdv, Gréti

lenaorosz
lenaorosz Fri, 2017-07-07 21:06

Kedves Gréti! Elkészítettem a tésztát. A kérdésem pedig annyi,hogy milyen vastagra kell nyújtani a tésztát, ha meggyel szeretném tölteni. köszönöm a választ. üdv. Léna

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Fri, 2017-07-07 21:29

Szia Léna! Ha meggyes táskát készítesz, akkor nyújtsd vékonyra, fél centisnél is vékonyabbra), hogy még egyszerűen fel lehessen szedni a deszkáról az áthajtáshoz, és ne szakadjon egykönnyen. Ha egy cakkos szélű piteformát bélelsz ki vele, akkor lehet ennél cseppet vastagabb is. Remélem, tudtam segíteni. Üdv, Gréti

maja0709
Mrs. Maja / maja0709 Fri, 2017-12-01 11:21

Szia. Azt szeretném megkérdezni hogy meddig kell sütni?
És mi baja lesz ha nemhagyom éjszakára a hűtőbe?
Köszi: Maja <3

VargaGabi
VargaGabi Thu, 2016-09-01 15:25

Szia Gréti!

Én azt szeretném kérdezni, hogy szerinted zabpehelylisztből is el tudom készíteni ezt a tésztát?
Köszönöm!
Üdv: Gabi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Fri, 2016-09-02 14:48

Szia Gabi! Hát, ez fogós kérdés, még nem próbáltam. Ha te mégis megteszed, légy szíves írd meg, hogyan sikerült! Valószínűleg, a vaj és a víz megfelelő adagolásával tudod majd beállítani a kellő állagot, szerintem egy kicsivel több kell belőlük hozzá (a zabpehelyliszt, állaga miatt többet vesz fel). Üdv, Gréti

siketvicu
siketvicu Sat, 2015-08-15 18:30

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy a vajat nem kell elmorzsolni a liszttel? A nyújtások során kell elegyednie a tésztában?
Köszönöm!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2015-08-17 10:28

Igen, csak egy villával kell kicsit beledolgozni, hogy utána kézzel egyben kivehető legyen, üdv, G

653
finomliszt 225 g
1 kávéskanál
vaj 25 dkg
víz 1.5 dl