Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajaskiflik tang zhonggal

Vajaskiflik tang zhonggal
Vajaskiflik tang zhonggal
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok-sok évvel ezelőtt abban a kedves faluban, azon belül is abban a legendás pékségben a Miska pék S alakú kifliket sütött. Sose kóstoltam, de még nem is láttam ezeket a csodálatosan puha, illatozó, különleges finomságokat, csak hallottam róluk, de azt viszont sokat. Mert az S alakú kifli nálunk bizony gyakran emlegetve vagyon, mert annak az ízével azóta se ér fel semmilyen kifli íze. Én már sok-sok kiflireceptet kipróbáltam, többet magam is kitaláltam, de állítólag egyik se közelítette a Miska pékét.

Most megpróbáltam ezt a lisztpépes módszert, mert ezzel a kalács is, a kenyér is nagyon puhává és könnyűvé sikeredett, és észrevehetően vékonyabb lett a héjuk. És ez a kifliknél sem hátrány. Szóval megsütöttem a kiflit, és ennyire még sose vártam, hogy kihűljön és megkóstolhassuk végre. Mert vártam a véleményt, hogy közel jár-e már az enyém ahhoz a legendás kiflihez. "Először is, az nem görbült ennyire.:)) De a lényeg, hogy ez eddig a legfinomabb az itthon sült kiflik közül, mert hihetetlenül puha, papírvékony a héja, és le is tekerhető (ez fontos szempont), mint régen - kaptam a várva várt véleményt, - de mégsem annyira finom, mint a Miska péké volt."

Remélem, csak azért, mert az emlékezet mindent megszépít.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2,5 dkg lisztet elkeverünk 1,25 dl vízben, és folytonosan keverve sűrű péppé melegítjük. Főzni nemigen kell, mert mire felforrna, már be is sűrűsödött. (Ez a tang zhong.) Kihűtjük.
  2. A lisztbe keverjük a sót, majd mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe önjük az 1 dl langyos tejben egy csöpp cukorral elkevert élesztőt. Hagyjuk pár percig, míg felfut.
  3. A többi langyos tejjel, a kihűlt tang zhonggal, és a puha vajjal közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük (30-45 perc).
  4. A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd 10-12 egyforma darabra vágjuk, amiket meggömbölygetünk. Letakarva így is pihentetjük kb. 15 percet, hogy ismét megkeljen.
  5. A tésztagolyókat egyenként kb. fél cm vastag, ovális alakra nyújtjuk, majd  a hosszabbik vége felől mindet kiflivé tekerjük. Picit sodrikálunk rajtuk, hogy még formásabbak legyenek. Meghajlítjuk félhold vagy S alakban, majd tepsire rakjuk őket. Letakarva ismét pihentetjük 15 percet, közben előmelegítjük a sütőt.
  6. A kifliket lekenjük vízzel, majd aranyszínűre sütjük.
  7. A sütőből kivéve még egyszer megkenjük hideg vízzel, és deszkán hagyjuk langyosra hűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 704
elküldve: 3
receptkönyvben: 186
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: briós, hamburger-buci, burek, pita, bagel, buci, édes leveles, zsemle, croissant, perec

egyéb elnevezések

vajaskifli, házi kifli, kifli tang zhonggal

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsbuhi
zsbuhi Sat, 2017-05-20 10:05

Nagyon jó receptnek tűnik, ki szeretném próbálni.
Viszont felmerült bennem valami: az első lépésben a 2,5 dkg liszttel az 1,25 dl folyadék biztos, hogy víz, nem pedig tej?
(Csak azért kérdezem, mert a hozzávalók mennyiségéből inkább tejnek gondolnám.)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2017-05-20 17:18

Az bizony víz. :) Ebből lesz az a bizonyos tang zhongg. Ez nincs benne a hozzávalókban, ezt pluszban el kell készíteni. Ez arra való, hogy majd kicsit más állagot kölcsönözzön a kelt tésztának. Réges-régi japán módszer, a liszt minőségének javításához használták és használják. Még puhább lesz tőle a végeredmény, és a héja is vékonyabb.
Üdv: Fahéj

zsbuhi
zsbuhi Wed, 2017-06-07 18:43

:) Nagyszerű! Kipróbálom, köszönöm!
Üdv: Zsbuhi

bostina
bostina / bostina Fri, 2014-05-02 14:03

szuper recept! többször készült, többféle liszttel, volt hogy tekerés előtt vajjal vagy tepertőkrémmel megkenve - mindenhogy nagyon nagyon jó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-05-02 19:04

Örülök, hogy neked is bevált a recept. A tepertőkrémest én is megkóstolnám. :)
Üdv: Fahéj

Zsuzskam77
Zsuzskam77 Thu, 2015-03-05 19:16

Szia Fahéj!Élesztő helyett,készíthetem vadkovásszal is a kifliket?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-03-06 13:46

Készítheted, de az sokkal hosszadalmasabb. A receptjeim közt van vadkovászos kiflirecept is. Talán ha azt is megnéznéd, eldönthetnéd, van-e kedved megsütni.
Üdv: Fahéj

KATKA15
KATKA15 Thu, 2013-12-19 05:37

Most vannak a sutoben:) Nagyon szep teszta lett.
Ez volt az elso Tang Zhong kiserletem.
Koszonom a receptet!

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-10-25 23:59

Juj, a vajas kifli kakaóval!!!! Gyerekkorom egyik legjobb étele volt...IMÁDTAM! feltétlen kipróbálom ezt a receptet, mert nagyon tetszik az összeállítás ( az eredmény is!!!)! Szerintem biztos volt olyan jó, mint a Miska péké....a nosztalgiás emlékek mindig túlszépítik az akkori élményt... De nem baj..
Kellemes hétvégét, puszi, Tormi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-10-26 07:32

Szerintem is nagyon finom lett! Bár nekem csak 1 jutott belőle, amit azért nem bánok, mert az is egy jó jel, hogy mind egy szálig elfogyott rövid időn belül.
Nektek is szép hétvégét! Puszi: Fhj

Chris71
Chris71 Fri, 2013-10-25 11:35

Nálunk volt ilyen alakú kifli a boltban gyerekkoromban...korán kellett érte menni, mert gyorsan elfogyott...A legjobb szombati reggeli volt, amikor anyukám a fűtőtesten felmelegítette, vajjal és igazi kakaóval rakta az asztalra. :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-10-25 10:59

Meg ilyen alaku kiflivel en sem talalkoztam, de azt hiszem, hogy mar csak a vicc kedveert is meg fogom sutni, nem beszelve arrol, hogy a recept osszeallitasa is nagyon jol hangzik.
Kellemes hetveget neked, puszi Veronika:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-10-25 12:37

Valóban nagyon finom kiflik lettek!
Nked is szép hétvégét! Puszi: Fahéj

608
finomliszt 52.5 dkg
élesztő 2.5 dkg
cukor 2 csipet
tej 2.25 dl
1 teáskanál
vaj 5 dkg