Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajdasági tökös pite

Vajdasági tökös pite
Vajdasági tökös pite
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus őszi finomság Vajdaságból. Könnyű elkészíteni, főleg ha akad egy édesszájú, hímnemű kukta (nálunk édesapám) a háznál, aki hajlandó a tökreszelés terhét átvállalni. Sütőtök-szezonban szinte heti rendszerességgel követeli a család.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Szóráshoz

ajánlat

Én szeretem tejjel lekenni a süti tetejét, mert szép aranybarna színt kap és puhább, omlósabb lesz, de aki ropogósabban szereti a tésztát, az el is hagyhatja ezt a lépést.

Hűvös őszi estéken egy csésze forró tejjel vagy teával fogyasztott, szánkban szétolvadó langyos pite, és a fahéjillattal belengett lakás szívmelegítő hatása vitathatatlan.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
  2. Felforraljuk a vizet, és elkeverjük benne a sót.
  3. A forró sós vizet apránként adagolva a margarinos liszthez összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk a tésztát.
  4. Kettéosztjuk, és a tészta egyik felét lisztezett deszkán tepsi méretűre, jó vékonyra nyújtjuk, majd olajjal kent, liszttel hintett tepsi aljára helyezzük. Rátesszük a lecsepegtetett, kissé kinyomkodott tölteléket a tésztára, és elegyengetjük. Ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, 4-5 evőkanál cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral.
  5. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és ráhelyezzük a töltelékre. Alaposan megszurkáljuk a tetejét. Majd 180 C fokon másfél óra alatt kisütjük. A sütési idő vége előtt 10 perccel megkenjük a tetejét egy kevés tejjel, és készre sütjük (elhagyható).
  6. A sütőből kivéve még forrón ismét átkenjük egy kevés tejjel (elhagyható). Langyosra hűtjük és felszeleteljük.

Töltelék

  1. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük.
  2. Hozzáadjuk az olajat, 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és egy evőkanál fahéjat. Jól összekeverjük, és legalább egy órán át letakarva állni hagyjuk, hogy levet eresszen és összeérjenek az ízek.

Szóráshoz

  1. A pitét porcukorral meghintve, még melegen tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 44x40 cm
  • elkészítettem: 80 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 5 199
elküldve: 1
receptkönyvben: 21
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: szerb
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Gibenyica, tökös pite, tökös lepény, sütőtökös pite, sütőtökös lepény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

962
finomliszt 60 dkg
margarin 25 dkg
víz 1.5 dl
1 kk
sütőtök 1.5 kg
napraforgó olaj 2 ek
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
fahéj 0 ízlés szerint
porcukor 3 ek