Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajkaramellás mogyoróbonbonok keksz alapon

Vajkaramellás mogyoróbonbonok keksz alapon
Vajkaramellás mogyoróbonbonok keksz alapon
40 perc / előkészület: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyáron a nagy melegekben kifejezetten hálás és nagyszerű édesség, amikor nem akarjuk begyújtani a sütőt. Rám jött az édesség ehetnék, és az itthon lévő hozzávalókból ezt találtam ki. Muszáj volt a bonbonkák édességét valamivel kompenzálni, ezért ültettem rá őket egy-egy kekszre. Készíthetjük dióval, török mogyoróval, kesudióval, mandulával, bármivel, ami otthon van. Hát az eredmény fergetegesre sikeredett. :)  

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként pirítsuk meg sütőben a mogyorót (vagy más diófélét). Sokkal finomabb lesz így pörkölve. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, simára keverjük. Ezután öntjük hozzá a felforrósított tejszínt. Egyneművé keverjük, és félrehúzzuk a tűzről.
  2. A mogyorót kisebb darabokra vágjuk, majd leöntjük a karamellel, és jól összeforgatjuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd zöld diónyi gombócokat formálunk a kezünkkel. 20 percre fagyasztóba rakjuk. Ezt azért, hogy részben jobban ketté tudjuk vágni, másrészt a hidegre hamarabb ráköt a csokimáz.
  3. A csokoládét mikróban felolvasztjuk. Kivesszük a fagyóból a bonbonokat, és félbevágjuk őket. Mindegyik kekszre teszünk egy kicsi olvasztott csokit, majd a bonbon vágott felével rátesszük. Itt a csoki ragasztó funkciót tölt be. Hagyjuk, hogy megkössön a csoki (hűtőbe vagy fagyasztóba vissza is tehetjük).
  4. Ha ráragadt kellőképpen, fejjel lefelé belemártjuk a csokiba. Tetejét díszíthetjük fehér csokival, kókuszforgáccsal vagy reszelékkel, apró diófélékkel, kekszmorzsával, aszalt gyümölccsel, liofilizált gyümölccsel. Ha ajándékba készítjük, mutatós és elegáns lesz aranyporral díszítve. Szóval csak a fantázia szab határt.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 817
elküldve: 1
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

SweetSzenilla

Mióta szakács: 2013.09.13.
50 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

bonbon, aprósüti

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

585
keksz 25 dkg
földimogyoró 25 dkg
cukor 2 bögre
vaj 5 dkg
habtejszín 100 ml
tejcsokoládé 40 dkg