Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vakarcs a szegények kenyere

Vakarcs a szegények kenyere
Vakarcs a szegények kenyere
40 perc / előkészület: 5 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves pótanyukámtól, Eszter anyumtól tanultam :) hó végére, mikor már kevés alapanyagunk van, de valami kiadósat szeretnénk csinálni, bableves mellé vagy csak önmagában teával is tökéletes vacsora, ebéd, ki hogyan szeretné :) Bármilyen zsírral készíthető, én most libazsírt használtam, mert az volt itthon :)

Vigyázat, laktató! nem tűnik soknak, de én alig tudtam megenni belőle pár szeletet :)

A sütőpor nem hagyományosan kerül bele, az eredeti receptben nincs, viszont érdemes beletenni, mert tényleg puhább a tészta, és az íze nem érezhető egyáltalán. Elhagyható. Nekem most tejfölöm sem volt itthon, a tej is tökéletes bele.

Viszont aki akarja, az tejföllel is csinálhatja, ugyanis semmi különbség nem lesz, max annyi, hogy ez fogja össze a tésztát a zsír mellett. Puha tésztát kell kapjunk, akkor az igazi! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hagyományosan babgulyás mellé ajánlott étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba öntjük. Beleütjük a tojást, belekanalazzuk a zsírt, sót, tejet, sütőport, és gyúrni kezdjük.
  2. Ha összegyúrtuk, egy puha tésztát kell kapjunk, ha nem az, tehetünk bele még tejet ízlés szerint. Ha túl puhának tartjuk, akkor pedig lisztet.
  3. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és egyenletesen elnyomkodjuk benne, a tetejét bevagdossuk, megkenjük olajjal vagy esetleg tojással, és közepesen meleg sütőbe toljuk fél órára.
  4. Fél óra után megnézzük, és kicsit pirítjuk még, ha szükséges, hogy a teteje is szép aranybarnára süljön.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 25 937
elküldve: 2
receptkönyvben: 78
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Csillus

Mióta szakács: 2013.10.14.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

cigány kenyér, lepénykenyér tejjel, tejes lepénykenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

liebermarti
liebermarti Wed, 2017-03-15 14:09

Nagyim csak zsír, liszt, tejföl keverékét használta, tojás sem kell bele. Egy pici sütőport szoktam keverni a liszthez, de akár el is maradhat. Egyébként szegény az, aki ezt a finomságot még nem ismeri. :)

kmarika
kmarika Tue, 2016-08-30 17:29

Én vizzel csinálom,és nem sütőporral,hanem szódabikarbónával!

rockermacska
rockermacska Tue, 2015-09-01 15:04

Gyerekkorom egyik kedvence. Krumplileveshez ettük, de frissen sütve üresen is szerettem! :)

B.Betti
B.Betti Tue, 2014-04-08 20:12

Úristen, gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, még a nagyim készítette a bableveshez. A legközelebbihez én is csinálok :) Köszi a receptet.

636
finomliszt 50 dkg
mangalica zsír 4 ek
tej 2 dl
0 ízlés szerint
tojás 1 db
sütőpor 0.5 csomag