Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Valenciai paella

Valenciai paella
Valenciai paella
100 perc / előkészület: 10 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

És eljött az idő az általam imádott paella elkészítésének, amiről érdemes annyit tudni: eleinte ez volt az eledele a legeltető pásztoroknak Spanyolhon szerte, és eredetileg a mórok készítették. Az elnevezés, a paellera szóból ered, ami egyszerűen azt a széles és igen lapos, kétfülű serpenyőt jelenti, amiben főzték. Nem volt benne sem csirke, sem nyúl, sem sertés, sem kolbász, és legfőképpen nem halak, rákok, kagylók. Semmi másból nem állt, mint rizsből, csigából vagy patkányokból - azokból a dolgokból, amit a sziklás lankákon összefogdoshattak, és a kis tarisznyában cipelt rizzsel felfőzhették.
Alapvetően a pásztoroknak könnyű dolguk volt. A csiga, bár igen fürge jószág, mégis könnyű préda, elejtése nem okoz nagyobb nehézséget. A spanyol sziklás lankákon vad kakukkfüvön kövérre hízott csigák amúgy is nehezebben tudtak eliszkolni, és könnyű vacsorát jelentettek. A patkányokkal persze már jóval nehezebb dolguk volt...
A mostanihoz hasonló paella receptek a 18. században kezdtek a köztudatba gyűrűzni, majd a 19. század derekára jelentős és mondhatni hagyományos étellé nőtte ki magát. Szépen sorjában kerültek bele a hozzávalók. Persze ezernyi elkészítési mód mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig van egy hagyományos változat. MInt ahogy a pörköltből is chilis bab lesz, ha babot és római köményt teszünk bele pirospaprika helyett, a paella sem paella, ha nem tartjuk be az alapszabályokat. A legfontosabb a rizs, calasparra, bomba vagy ehelyett bármilyen rizottó rizs.
Előző mindkettőt Spanyolországban termesztik, és csak a paella-hoz használják, mert ezek vízfelvevő képessége a legnagyobb. A calasparra a sima rizzsel ellentétben 4x annyi vizet képes felvenni, ettől lesz finom szaftos, szivacsos, és lesz egészen más minőségű, mint hogy ha hosszú szemű rizsből készítenénk.
Emellett szükségesek a fent felsorolt húsok és fűszerek, de a tengeri mix nélkül. Az eredeti valenciai paella-ban nincs tengeri cuccos, csak később csapódott hozzá a halak népes serege és így ismerte meg aztán mindenki. Itt most falánkságomnak köszönhetően már a tengeri halakkal tuningolt verzió látható, bár scampitól és héjas kagylótól mentesen - sajnos frisset nem kaptam. Ha friss kagylót veszünk, a főzés után csukva maradt állatokat azonnal dobjuk ki az ételből!
Sertéshússal a legritkább esetben találkozhatunk benne, de tesznek bele chorizzot alkalomadtán.
A fekete paella egy igazi különlegesség: a tintahal tintájával színezik a rizsszemeket egészen feketére.
Apró érdekesség még, hogy haciendákon a mai napig látni házi csigatenyészeteket, ahol a jószágok csendesen kakukkfüvet legelésznek, ettől húsuk elképesztően ízletes lesz, majd a kellő pillanatban mennek a levesbe.
A fenti recept egy francia kis faluból, Saintes Marie de la Mer-ből való. Dél-francia, tengerparti település, hatalmas zsibongó piaccal a tengerparton. Egyértelműen spanyol vonásokkal, tekintve, hogy a spanyol riviéra épp egy kőhajításnyira van. Itt sikerült pácolt polipragut is kóstolnom. Hasonlóval szemeztem pár nappal előtte Lloret de Mar-ban, de ott nem vitt rá a lélek...emlékszem,  annyira büdös volt, mint oszló macska 40 fokban az aszfalton. Ehhez játszott egy kis rothadó hal, némi érő sajt beütéssel. Borzalmas volt. De megkóstoltam. Az íze olyan volt, mint a szaga. Nem lett a kedvencem, de legalább nem lettem beteg tőle. Így azt a receptet nem hoztam haza.
Azóta sikerült más paella készítést is szemrevételeznem, az gyakorlatilag csak abban különbözött, hogy szerecsendió is került bele.
Nyílt tűzön az igazi. Ekkor összegyűlik a család apraja-nagyja, és a serpenyőt körülállva együtt kanalazzák ki az ételt. Rogyásig.

hozzávalók / 6 adag

A valenciai paellához

A tengeri változathoz pluszban

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket felaprítjuk, a húsokat előkészítjük. (A tengeri mixet olvasszuk ki, ha fagyasztott, és jól csepegtessük le.)
  2. Elkészítjük a sofrito-t (alaplevet). Ehhez egy nagy lapos serpenyőben (vigyázzunk, hogy elég nagy legyen, ebben kell főnie az egész adagnak) olívaolajon megpirítjuk a húsokat a  csiga kivételével, közben sózzuk.
  3. Ha a hús már piros kérget kapott, belekerül a tengeri mix, tovább pirítjuk. Jön a paradicsom, bab, paprika. Amikor már fonnyadnak a zöldségek, felöntjük kb. 1,5 l vízzel. Ebbe kerül a sáfrány, a fűszerek, és ha van, akkor a csiga is.
  4. Ezt a levet addig főzzük lassú tűzön, amíg legalább a felére nem csökken a lé mennyisége. Érdemes kisebb lángon elbugyogtatni, és nem nagy lángon elforralni 10 perc alatt, mert akkor semmi íze nem lesz. Ez kb. eltart 45-60 percig, attól függően, mekkora lángot használtunk.
  5. Ez lesz a sofrito-nk. Kóstoljuk a sóját. Most kerül bele a rizs, keverjük el, fedjük le, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a rizs puha nem lesz. NEM KEVERGETJÜK! Ez nem rizottó. (Ha friss tengeri herkentyűket használunk, ezeket ekkor tegyük bele.)
  6. Akkor jó, ha szó szerint van egy odasült réteg az edény alján. Ezt érdemes felkapargatni tálaláskor.
  7. Citromlével még egyénilég ízesíthető.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 99 236
elküldve: 7
receptkönyvben: 416
elkészítve: 13/14
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: spanyol
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

spanyol rizses egytál csirkével és nyúlhússal, mediterrán rizses egytál sáfránnyal

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

MMZs
MMZs Fri, 2016-02-26 16:07

A párom nehezen birkózik meg az új, érdekes ízekkel. Kint Spanyolországban nem volt hajlandó megkóstolni, gondoltam majd itthon keresek egy jó receptet. Ezt találtam a legígéretesebbnek és nem csalódtam. Bár a csigát kihagytam belőle, így is remek lett. A párom azóta is kéri, hogy ismét készítsem el. Köszönöm!

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 Sun, 2016-02-21 21:26

Nyuszim, csigám nem volt, de tengeri herkentyűk és csirkeszárnyak igen.
Egyébként pontosan követtem a receptedet, remek lett, köszönöm.
Biztos máskor is meg fogom csinálni.
Kriszta

Csavez11
Csavez11 Fri, 2015-08-21 14:11

Köszönöm a receptet !

Szerdán elkészítettem, minden családtagnak ízlett !

Üdv :Csaba

Amaerilde
Amaerilde / Amaerilde Mon, 2012-04-30 10:12

Nagyon jó ez a story, jó hogy leírtad! Biztosan megpróbálom majd egyszer a paellát, de szigorúan herkentyűk (csiga kagyló garnéla) nélkül, ahhoz egyenlőre túl finnyás vagyok :D Lehet ha majd egyszer helyben kóstolok herkentyűs dolgot akkor változik a véleményem :))

Egy dolgot viszont nagyon megmosolyogtam, hogy a "csiga, bár igen fürge jószág". Lehet hogy a spanyol csiga másmilyen, de én még fürge csigát nem láttam :)

wiwievi
wiwievi Mon, 2012-04-16 20:22

Hát így is biztos fini, de én másképp csinálom már megtanultam ugyanis 20 éve Spanyolországban élek.Az én receptem:olivaolajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, 3-4 gerezd foghagymát, paprikát, paradicsomot, beledobok 1 halászlékockát, sót majd belerakom a darabolt husit, ami lehet csirke, disznó, nyúl izlés szerint,kifacsarom egy citrom levét ezt is beleöntöm, majd lefedve, annyi vizzel hogy ellepje majdnem puhára fözöm.Ezután mehet bele egy kis doboz marinált pirospaprika csikokra vágva a fagyasztott tengeri mix ezt már nem kell fözni, bele a rizst, én 4 embernek fél kilót szoktam és kétszeres mennyiségü forró vízzel felengedem, sózom ha szükséges.Én erös tüzön fözöm 10 percig néha megkeverem nem lesz semmi baja,majd lejebbveszem a tüzet és már keverés nélkül 15-20 percig fözöm.Ha kész egy konyharuhával letakarom és 5 percig pihentetem.Citromdarabokkal tálalom.

catalinca
catalinca Thu, 2011-08-18 13:40

Imádom ezeket a sztorikat, továbbá imádom a csigát (főleg burgundi módra) és a paella valencianát - a helyszínen teszteltem sokszor!
Továbbá St. Maries de la Mer az egyik legnagyobb kedvencem!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-01-12 11:14

Kedves Eszter!Köszi szépen.Próba lesz,de milyen,alig várom.:-)))A napsütés már elmondhatatlanul hiányzik, várom ezerrel, és köszönöm.:-)))Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-01-12 08:34

Kedves Eszter!Most fedeztem fel a boltokban magamnak a kagylós,rákos,polipos mirelit csomagot.Eddig elmentem mellette.Most nem.S legközelebb meg is fogom venni, e miatt a recept miatt.:-)) Nagyon jó nézni a fényképet, imádom a színeit, szépen van elrendezve, és egész egyszerűen, a meleg tengerparti nyár az, amit érzek,látok a kép láttán.Köszi ezt az élményt!:-)Színpompa mellett biztos lesz az ízpompa is.Ennek járok utána, és elkészítem, még soha nem csináltam ilyet.Itt az ideje.Elnézésedet kérem, de csirke és a tengeri herkentyűk benne lesz, de nyuszi,kacsa és csiga nem.Bár figyelmesen elolvastam a storyt, de csiga, az nem,...bocs.Köszi szépen, hogy ebbe a csúnya esős időben megtaláltam a receptedet, és lelkileg dobott egy kicsit rajtam.:-)))Várom az elkészítését is.Szép napot!Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-01-12 10:34

Éva kedves hajrá, próbáld ki bátran! És küldök neked sok napsütést is! :-)
Eszter

Icurka
Icurka Fri, 2010-10-01 17:03

Szervusz, érdekes ez az étel, de te mit ajánlasz a csiga és a kagyló helyett?

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-10-01 18:47

Szia Icurka!
A kagylót és a csigát egyszerűen csak hagyd ki, és esetleg tegyél bele több garnélát.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-05-07 16:49

Na ezért mondtam, hogy meséld el, mert én csak a Tisza-parti csigapörköltre emlékszem, ott csak a talpát használták. Miket tudnak ezek a franciák...:D Pusz: Mrs Smith

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-05-07 08:59

Szia Eszter!Ezt a csiga dolgot lehet hogy én is kihagyom,de nyuszi van itthon,ezért elmentem.Néha nehezen találom ki hogy hogyan is készítsem el a nyulat.(Tartunk itthon,most van 15 apróság is,gyönyörűek.)Ez egy jó ötletnek tűnik.Köszi.Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-05-07 09:08

Ezt nem mondod! :-p
Èpp most gondolkozunk, hogy szeretnénk egy nyuszit...Merre laksz Bogi?

rizsa
rizsa Fri, 2010-05-07 06:29

Lánykák,
ha valakinek csigára van szüksége, csak szóljon! A mocsadékok tömegesen zabálják le a salátámat:(
Muszáj megbosszúlnom!

Kata

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-05-06 21:55

Eszter! Ezt a csiga-dolgot szerintem én kihagyom...:) Egyébként még egy dolgot lenne érdemes megemlíteni, hogy a csigát hogyan készítsük elő. Mert ha jól emlékszem azért ez nem egy az egyben kerül a cuccba, mint a kagyló, mert a csigának csak a talpát, az izom részét szokták megenni. De javíts ki, ha tévedek, mert gyanítom leszünk így evvel egy páran! :D Amúgy ez a paella Junior egyik kedvence! :) Pusz: Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-05-07 08:02

Hát, ahogy én láttam, bizony házastul dobálták a jószágokat az edénybe, nem sokat vacakoltak vele. De ez az a fajta csiga volt, amit ott tenyésztenek. Amikor a franciáknál ettem, akkor is úgy kellett a házból egyben kiforgatni öket...Szóval, szöröstül-böröstül... :-p
De ahogy írtam: kihagyható... :-D

549
csirke 20 dkg
nyúlhús 30 dkg
éticsiga 20 dkg
piros kaliforniai paprika 1 közepes db
paradicsom 2 közepes db
fehérbab 20 dkg
rizottó rizs 30 dkg
rozmaring 1 tk
kakukkfű 1 tk
sáfrány 0.5 g
0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
tenger gyümölcsei mix 50 dkg