Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Valentin-napi pavlova torta

Valentin-napi pavlova torta
Valentin-napi pavlova torta
90 perc / előkészület: 15 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A desszert már tavaly ősz óta megvan, valamiért már akkor tudtam, hogy ezt a habkönnyű csodát, a pavlova tortát, erre az alkalomra szeretném elkészíteni. Egyszerű, olcsó és a habcsók receptem remek alap hozzá. Szerencsére a gyümölcsöket sem horror áron szereztem be, az Aldiban sikerült gránátalmát, áfonyát és epret is kapni jó áron, jó minőségben. A teszt sütés így már meg is volt, egy kedves barátnőmet leptem meg vele a születésnapja alkalmából, igen sikeresen.

hozzávalók / 4 adag

Az alaphoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Alap

  1. A hozzávalókat tegyük egy tálba, és egy robotgép segítségével verjünk kemény habot belőlük. Akkor lesz tökéletes, ha a robotgép keverőjén megáll a hab, és ha megdöntjük az edényt, akkor sem mozdul.
  2. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, a sütőpapír szélére tegyünk fém pogácsaszaggatót, vagy ha van, akkor nehezéket, mert ha légkeveréses sütőben sütjük, akkor beleérhet a lap a krémbe.
  3. Egy spatula segítségével halmozzuk rá a krémet. Két lehetőségünk van: vagy két ugyanakkora kör alakú alapot csináljunk vagy pedig egy nagyot. Az utóbbi esetben azonban vigyázzunk, hogy ne legyen túl vastag, mert félő, hogy a közepe nem sül jól át. Az alapunk legyen olyan 2 ujj magas, kb 20 cm széles, a felülete pedig nagyjából egyenletes.
  4. Mehet a 120 fokra előmelegített sütőbe 75 percre. Ha elkészült, akkor vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Feltét

  1. Míg az alapunk hűl, daraboljuk fel az epret, és magozzuk ki a gránátalmát, a tejszínt pedig verjük kemény habbá.
  2. Ha teljesen kihűlt az alap, akkor jöhet rá a tejszínhab, jó vastagon. A tetejét pedig szórjuk meg a gyümölcsökkel.
  • sütési hőfok: 120°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 30 740
elküldve: 14
receptkönyvben: 465
elkészítve: 26/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Szikszai Anna

Mióta szakács: 2013.08.21.
35 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap

egyéb elnevezések

gyümölcsös pavlova, habcsók torta tejszínkrémmel

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nekojita
Nekojita Tue, 2014-02-25 13:09

Kedves Anna,

gyönyörű recept, azonban az a nagy harci helyzet, hogy kukoricakeményítő vs. kukoricaliszt ügyben az alábbi apró tényre szeretném felhívni a figyelmét tisztelettel:
nagyméretű bolygónk számtalan diverzitásban képviseli az angol nyelvben, oly sok minden elnevezését. A trükk ebben az esetben abban rejlik, hogy a kukoricakeményítőt, amit egyébként valójában a Pavlovához használnak, a világ tőlünk nyugatra eső felén (Amerikában) cornstarchnak hívják, míg Ausztráliában (ahonnan ered a sütemény) cornflour. Itt fűzném hozzá azt a tényt is, hogy így Ausztráliában használatosan a kukoricaliszt - számunkra megtévesztően - nem cornflour lesz, hanem corn meal. Tehát, erősen javasolnám a recept javítását, mert ép az ehhez hasonló, nem kellőképpen tájékozott fordításokból adódóan, sok kukoricaliszttel készült Pavlova létezik a világon, mégis kukoricakeményítő kell hozzá. Maga Donna Hay is egyként kezeli a cornstarch/cornflour kérdést, éppen azért, mert másként hívják a világ két felén. Egyszer és mindenkorra, ne keverjük ezt össze a kukoricaliszttel. Sajnos épp elég nyelvi tévedés van a magyar gasztronómiában enélkül is, ne csak az legyen a válasz, hogy én így készítem és kész...ha Ön így készíti, a fél ország így fogja.

A recept egyébként kifogástalan, gratulálok hozzá!

Szép napot!
Nandi

Lasicz
Lasicz Sat, 2014-02-15 22:45

Hogyan módosul a sütési mód, ha nem légkeveréses a sütő?
Ja, és a legalacsonyabb hőfok 150 fok. Felejtsem el az isteni Pavlovát?

Szikszai Anna
Szikszai Anna / Szikszai Anna Tue, 2014-02-18 17:52

Kedves lasicz,

Én magasabb hőfokon nem próbálkoznék, mert inkább "megpirul", mint sül, és az nem a legjobb dolog egy pavlova esetében :/

Lasicz
Lasicz Tue, 2014-02-18 19:41

Kedves Anna! Köszönöm a választ, marad az álmodozás...

balettbagira
balettbagira / balettbagira Wed, 2014-02-19 21:07

Jó napot! :)
Nem akarok beleszólni,de szerintem megoldható úgy is, ha 150 a legalacsonyabb hőfok.Szinte teljesen ugyan az a recept minta habcsók/habkarika esetében,amit én már készítettem,és azt csináltam,hogy kinyitottam(résnyire) néha néha a sütő ajtaját,és rövid időre úgy hagytam.
Persze lehet hogy nem válik be ennél.De esetleg megér egy próbát :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2014-02-14 15:16

Vegre egy pavlova recept ahol levan irva, hogy 4 tojas az 15dkg. Koszonom szepen!
Ugyanis en csak gyujtom a feherjeket egy kis befottes uvegben lezarva a hutoben, de mire pavlovara vagy habcsokra kerul a sor, mar fogalmam sincs, hogy hany tojasnak a feherje van benne.
Udv. Veronika

VToncsi
VToncsi Fri, 2014-02-14 15:00

Kedves Szikszai Anna!
Ugye, csak véletlenül írtál kukoricalisztet a kukoricakeményítő helyett? vagy tényleg kukoricaliszt kellene hozzá? És ha 2 lapban sütöm meg, akkor össze kell ragasztani őket tejszínhabbal, vagy akkor 2 pavlovám lesz? Még sose sütöttem ilyet, de ha egyszerű és gyors, megpróbálkoznék vele.
Válaszodat előre is köszönöm.

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2014-02-14 15:33

Bocsanat, hogy beleszolok, de en ugy tudtam eddig, hogy a kukoricakemenyito es a kukoricaliszt egy es ugyanaz. Vagyis mindketto feher nagyon finom liszt fele. Most errol akartam meggyozodni, es a receptedrol a kukoricalisztre kattintottam, hogy magyarazatot kapjak es ott pedig kukoricadarabol keszult recepteket talaltam.
Lehet VToncsi is ezert volt zavarban. Felek, hogy felre lett vezetve.
Megegyszer elnezest, udv. Veronika

VToncsi
VToncsi Fri, 2014-02-14 17:12

Hát ez az: a kukoricaliszt és a kukoricakeményítő nem ugyanaz. A kukoricakeményítő finom fehér por, akárcsak a burgonyakeményítő; a kukoricaliszt viszont a kukoricadaránál finomabbra őrölt sárga színű liszt. Régen a puliszkát is ebből főzték. Igazán nem kötözködni akarok, de egyre több magyar nyelvű receptben látom kukoricalisztnek fordítva azt, ami az angol eredetiben corn-starch vagy corn flour. Ha elkészítem, én kukoricakeményítőt teszek bele. És referálok majd, hogy ízlett.
Kellemes napot!

A.Eszter
A.Eszter Tue, 2014-02-18 15:05

Biztos, hogy kukorica keményítő kell a Pavlovába, mint általában a habcsókokhoz!
Sok TV-s főző műsorban elképesztő bakikat hagynak benne fordítás után, ez is biztos egy ilyen "hiba". Ezt már nem egyszer, de mondhatni rendszeresen hallom / keményítő és liszt félrefordítását/, és háborít fel, hogy a szinkronizáló nem veszi a fáradságot, és mutatja meg egy cukrásznak/szakácsnak, hogy tényleg jó legyen a recept!
Szép napot! Jó sütögetést mindenkinek!

Szikszai Anna
Szikszai Anna / Szikszai Anna Tue, 2014-02-18 17:56

Kedves A.Eszter,

Nem fordítottam semmit félre, én így készítem. Eddig is így készítettem. Tehát semmilyen hibáról nincs szó. Természetesen mindeki úgy és azzal készíti a pavlovát, illetve a habcsókot is, amivel szeretné. Nekem a végeredmény így is mindig tökéletes volt, a lényeg véleményem szerint pedig leginkább ez.

Szép napot!

Artemisz
Artemisz Fri, 2014-02-14 13:39

Kedves Elkepestö Schütötök!

Még nagyon fiatal lehetsz... :)
Elárulom, a férfiakat baromira nem érdekli, mit szimbolizál az eper, ezek női hézagkitöltő csacsiságok..., a férfiak ezen csak jót röhögnek, és elégedetten konstatálják, a nőjük (érzékeled a birtokos ragot?) jól manipulálható...
Láttál már olyan férfimagazint, amiben -mondjuk- horoszkóp van? Ugye, hogy nem? A férfiakat egy jó pörkölt érdekli (és persze, hogy kell hozzá nő, aki elkészíti...), nem a gránátalma jelentése.

Kérlek, ne támadj le, hogy biztos besavanyodott öreglány vagyok. Nem! Csak objektív és mentes minden képmutatástól. :)

Üdv.
A

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Thu, 2014-02-13 23:19

Mmmmm...És a piros bogyósgyümölcsök...hmmmm, a kedvenceim. Tudtad amúgy, hogy a gránátalma termékenységszimbólum, az eper pedig, hasonlóan a meggyhez és a cseresznyéhez, a csókot jelképezi? Garantáltan örülni fog a párod ezek után.

669
porcukor 30 dkg
tojásfehérje 4 db
almaecet 1 ek
kukoricaliszt 1 csapott ek
citromlé 4 csepp
vanília 0.5 db
habtejszín 4 dl
eper 10 dkg
áfonya 10 dkg
gránátalma 1 db