Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vanília fagylalt 2. - egyszerűen

Vanília fagylalt 2. - egyszerűen
Vanília fagylalt 2. - egyszerűen
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a legkelendőbb a vanília fagyi, mindenféle öntettel ízesítve. Viszont a fagyis könyvemben szereplő recept, valahogy nem sikerült tökéletesen sohasem, mert kicsapódott belőle a zsíradék, úgyhogy elkezdtem kísérletezni. Ez vált be a leginkább.
Ja, igen, tudom, hogy sokan "bűnnek" tartják a vaníliás cukor használatát, de mi szeretjük az ízét, és egyébként meg fáj a szívem annyi pénzt kiadni a vaníliarúdra, tehát meg lehet kövezni emiatt, de én akkor is használom:).
A képen látható kis adag dulce de leche-vel van leöntve, de sajnos nagyon szétfolyt fotózás közben).

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Illik hozzá mindenféle öntet pl.: csoki, eper, karamell stb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet egy legalább 1 l-es edényben feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és addig melegítjük, és kevergetjük, míg elolvad benne. Ezután hozzáönjük a tejszínt, és melegítjük, de épp csak addig, hogy a forrást el ne érje. Ekkor levesszük a tűzről.
  2. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral (szép habos és világos legyen).
  3. Vékony sugárban hozzáöntjük a folyadékot, miközben folyamatosan keverjük, majd visszatöltjük a másik edénybe, és lassú, közepes lángon melegítjük néhány percig, de nem szabad felforralni! Akkor jó, ha a fakanalat belemártjuk, a hátoldalán végighúzzuk az ujjunkat, és tiszta nyom marad utána. Ekkor levesszük a tűzről, és kihűtjük. (Ha kihűlt, szinte puding állagúnak kell lennie).
  4. Fagyigépben elkészítjük a leírás alapján.

  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 48 222
elküldve: 9
receptkönyvben: 504
elkészítve: 9/17
Facebookon megjelent: -

szakács

bacver

Mióta szakács: 2010.12.12.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: fagyi
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: vaníliafagyi
hasonló kategóriák: fagyikehely, gyümölcsfagyi, sorbet, karamellfagyi, fagyitorta, házi fagyi, parfé

egyéb elnevezések

egyszerű vanília fagyi, házi vanília fagylalt

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szali
szali Mon, 2012-07-02 13:49

Kedves bacver, az a kérdésem hogy szőlőcukorral is el lehet készíteni? és pl. vanília aromával?

bacver
bacver / bacver Mon, 2012-07-02 17:02

Kedves szali!

Sajnos nincs tapasztalatom a szőlőcukorral, de azt gondolom azzal is elkészíthető. Gyümölcscukorral szoktam néha készíteni, az teljesen jó. A vanília aromáról sem tudok nagyon nyilatkozni, mert azt sem szoktam használni, szerintem jó lehet hozzá, bár nem biztos, hogy túl finom lesz vele...

Üdv,
Vera

pajerika
pajerika Sat, 2012-04-07 21:12

Szia! Megírnád,hogy kb. mekkora mennyiség lesz ennyi összetevőből? Láttam,hogy 6 személyre, de kb. hány gombóc jön ki belőle? Az általad írt cukormennyiségtől elég édes lesz? Olvastam,hogy nem baj, ha valamivel édesebb,mivel fagyás közben veszít az édes ízéből. köszi

bacver
bacver / bacver Sun, 2012-04-08 13:47

Szia!
Azt nem tudom megmondani hány gombóc jön ki belőle, viszont én egy 1 literes műanyag edényben szoktam elrakni a fagyasztóba, és egy kis tálkával (kb. 1 adag) marad még akkor, amit rögtön elpusztítunk. Tehát kb. 1 liter. Szerintem elég édes, mi elég édesszájúak vagyunk és nekünk épp megfelelő. Ha viszont elkészül és mégsem találod jónak, akkor javaslom, hogy készíts hozzá valamilyen (csoki, karamell, eper...) öntetet, azzal már tuti, hogy elég édes lesz.
Üdv,
Vera

tinkamakka
tinkamakka Fri, 2011-08-12 09:09

Kedves Bacver! Habtejszín, vagy főző? Első körben habtejszínre tippelnék, de mivel főzni is kell.... :S
Előre is köszi!

bacver
bacver / bacver Sat, 2011-08-13 14:06

Kedves Tinkamakka!
Habtejszínre gondoltam, de egyébként én mindenhez azt használok, ugyanis a főző a rendes tejszín valamilyen "roncsolt" formája és nem túl egészséges. Tehát mindenképpen az állati eredetű tejszínt javaslom!

bacver
bacver / bacver Fri, 2011-04-01 11:34

Brea! A fagyi gépes megoldás pont azért egyszerű, mert csak beleöntöd és 30-40 perc múlva kész is van. De ha van kedved és türelmed kísérletezni szerintem kipróbálhatod sima fagyasztással, viszont ebben az esetben azt javaslom, hogy először is jól hűtsd le (pár óra a hűtőben), ezután tedd a fagyasztóba és kb. 15 percenként keverd át jó alaposan. Tedd ezt mindaddig, még el nem éri a fagyi állagot. Valószínűleg így egy kicsit jegesebb lesz, mintha gépben készítetted volna el, de az íze akkor is finomabb lesz, mint a boltié.

Brea
Rea / Brea Fri, 2011-04-01 12:01

Igen, igazad van. Rosszul fogalmaztam. Akkor nem egyszerű, ha nincsen fagyi géped :) De ez már az én egyéni szoc.problémám. Az ötletet köszönöm, ki fogom próbálni.

Brea
Rea / Brea Fri, 2011-04-01 10:34

Mitől egyszerű? Ha fagyi gép kell hozzá, szerintem már nem is az :) Egyébként nagyon guszta, és szívesen kipróbálnám. Szerinted lehet gép nélkül is?

pamelie
pamelie / pamelie Fri, 2011-04-01 10:34

bacver, a vaníliás cukrot az is szidja, aki használja, mert mostanában valahogy nem trendi:) én ugyan így vagyok vele, nem igazán érdekel, akkor is használom, ha akarom. de a bolti kiváltására van egy tippem: vegyél meg egyszer egy vaníliarudat, egy kicsi üvegbe (szószos, stb) tegyél egész finom szemű kristálycukrot, tedd mellé a vaníliát, 2-3 hét múlva isteni vanília íze és illata lesz a cukornak. akkor nem is költöttél sokat és a "közízlésnek" is megfelelsz:)

356
tojássárgája 5 db
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
habtejszín 4 dl
tej 2.5 dl