Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vanília pudingos csiga

Vanília pudingos csiga
Vanília pudingos csiga
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi Príma Konyha magazinból való a recept, a gyerekeim kedvence :) A pudingba ízlés szerint tehető darabolt csokoládé, mazsola vagy aszalt gyümölcs. A tészta tölthető, tekerhető olvasztott vajjal és vaníliás cukorral, vagy kakaóval megszórva is. A képen a tészta fele készült csak pudinggal, így kisebb a csiga mérete. Ha az egész tésztát tekerjük fel, akkor szép nagy tenyérnyi csigákat kapunk :) Nagyon finom, puha a tésztája.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krémhez megfőzzük a cukros tejben a pudingot. Hagyjuk langyosra hűlni. (figyeljünk arra, hogy ne hűljön ki teljesen, mert akkor darabos lesz és nem lehet elkenni a tésztán)
  2. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  3. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, majd a megkelt élesztővel összeállítjuk, és jól kidolgozzuk.
  4. Időnk függvényében kétféleképp is készíthetjük a tészát:
  5. a) a kidolgozott tésztát nem kelesztjük, hanem kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra (70x70-es méretűre), megkenjük a langyos pudinggal, feltekerjük, akár a beiglit, majd kb. 2 ujjnyira felszeleteljük a tésztát és vágott felével sütőpapíros tepsire helyezzük. A csigákat langyos helyen 40 percig kelesztjük.
  6.  b) a kidolgozott tésztát a klasszikus módon a duplájára kelesztjük, kinyújtjuk, megkenjük a langyos pudinggal, feltekerjük, szeleteljük, tepsibe tesszük, majd 15-20 percet pihentetjük.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük. (nekem 2 tepsire férnek rá a csigák, ezeket egyszerre légkeveréses sütőben sütöm 180 fokon. Amikor pirulni kezd a csiga, a hőfokot mérséklem kb. 150-160 fokra)

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 46 426
elküldve: 11
receptkönyvben: 807
elkészítve: 50/83
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás csiga kelt tésztából, kelt tésztás csiga vanília pudinggal

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Huncutka
Huncutka / Huncutka Sun, 2014-02-23 13:22

Én is elkészítettem. Kollégák nem győztek rá járni :) . Nagyon köszi a receptet és további sok sikeres recept feltöltést! Sok puszi és köszike neked a receptér.

Máténagyi
Máténagyi Tue, 2012-10-30 16:49

húúú!ma meg csináltam/rég óta ,,szemeztem,,vele!/Nagyon finom lett!Én alufóliát raktam az egyik tepsibe,na az nem ragadt oda a sütihez!!/nem kentem be a fóliát semmivel!/

cphajnalka
cphajnalka Thu, 2012-10-04 09:24

Én csak abban kérnék tanácsot, hogy amikor már megküzdve a szeleteléssel ráteszem a sütőpapírra, és megsütöm, mindig ráragad a már megsült csigákra a papír, szinte beleég... Próbáltam már pizzás csigát, kakaós csigát és pudingos csigát is, de mindegyikkel így jártam.Pedig megkenem olajjal is a sütőpapírt. Van erre valakinek tanácsa? Köszönöm előre is. Nem vagyok nagy süti tündér, nálunk a férjem süt.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-10-04 13:41

Szia Hajni!
Válts sütőpapírt :)) Nekem most épp Spar szilikonos van itthon. Ezen én több adagot is ki tudok sütni egy papírral. Avagy vegyél szilikon sütőlapot (ebből tesco gazdaságosom van) - halv.kék, kicsit megbarnul a sütéssel, de sokat bír. Ennél arra figyelj, h. ne legyen nagyobb, mint a tepsid sütőfelülete. Avagy marad a klasszikus módszer: vajazni és lisztezni picit a tepsit. A sütire ráragadt papírt úgy tudod kicsit könnyebben leszedni, h. vizes konyharuhát teszel a sütőpapír alá, így felázik kicsit és könnyebben lejön a megsült süteményről. Remélem tudtam segíteni és sikerrel jártok :) Üdv, Hajni

cphajnalka
cphajnalka Thu, 2012-10-04 14:46

Köszönöm a választ, de ma már meg is sütöttem egy nagy adagot. Az első sütés lett a legjobb. Az pudingos. A kakaós ismét csak magához szólította a papírt, a pizzás is, de az nem annyira. Tehát kakaós csiga sütésben nem vagyok a topon. Már sokadik fajta sütőpapír, he...wa-stól megkezdve a coo...posig mindet próbáltam szinte.ez jelenleg dm-es azt hiszem. kicsit el vagyok keseredve most is. Lehet csak a férjem fog ezután is sütni és én felhagyok a próbákkal.... vagy legalábbis a kakaós csiga sütésével :( mindenkinek szép napot és jó egészséget.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-10-04 20:25

Ha jól sikerült a csiga, akkor ne add fel :) A Hewa-ból pedig jó a szilikonos... de van olyan típus, amelyiknél figyelni kell, h. melyik oldalára teszed a tésztát! Egyik oldala könnyen leválik, a másikra rásül a tészta. Jártodban-keltedben nézd meg a szilikon sütőlapot, azzal nem lehet melléfogni. Csak a tepsi sütőméretére pont jót kell választani, mert ha nagyobb, összehullámosodik sütés közben. A google kiad rengeteg találatot, ha rákeresel. Próbálkozz, süss sokat :) Üdv, hajni

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-09-13 19:36

Kedves Ica! A hozzávalók mellett találsz egy kék görgethető sávot (mint az oldal legszélén), ha ezt lefelé húzod, megjelenik a krém receptje is ;) Üdv, Hajni

boanka
boanka Sat, 2012-09-01 17:36

Sziasztok!
Ma sütöttem meg holnapra vendégvárónak. Nagyon puha és könnyű a tésztája, remélem másnaposan is használható lesz, majd referálok:-) Mindenesetre ma isteni finom, megkentem a kis csiguk tetejét cukros-tejszínes tojással, mondhatom mennyei lett! Ja és kevesebb, 2,5 dl tejben futtattam fel az élesztőt, tökéletes a végeredmény.
Köszönet, hogy felkerült a recept!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2012-09-01 18:45

Szia! örülök, hogy jól sikerültek a csigák! :) Bevallom a "másnaposságról" nem tudok nyilatkozni, mert nálunk mindig aznap eltünteti a család. Remélem a vendégeknél is sikere lesz!

boanka
boanka Sun, 2012-09-02 21:40

Sikere volt, de az tény, hogy tegnap, frissen volt az igazi...bár egy kis mikrózás segített a dolgon:-) Sajnos ez a kelt tészta "hibája", mindig frissen a legjobb, de nagyon tuti a recept!

ági_38
ágianyci / ági_38 Sun, 2012-07-22 20:31

Szia!
Ma elkészítettem, és nagyon finom lett! Én kenyérsütő gépben kelesztettem, tuti lett. Végre egy puha kelt tészta. Köszi.
Ági

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2012-07-22 20:35

Szia Ági!
Örülök, hogy ízlett! Köszönöm, h. megírtad! Kenyérsütőben én kalácstésztát szoktam dagasztani ;)

Anyamano
Anyamano Fri, 2012-06-29 08:00

Szia!
Elkészítettem és nagyon nagy sikert aratott, annak ellenére hogy a tésztából véletlenül kimaradt a tojás :)!! A tészta egyik felét pudinggal kentem meg, a másikat dióval szórtam meg jó vastagon! Iszonyú finom lett, köszi a receptet!!!!
Anyamanó

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2012-06-30 10:19

Szia Anyamano!
Örülök, hogy jól sikerült! :) Biztos a nagy meleg teszi a tojás elfelejtését - Anyum ma a pogácsából hagyta ki a tojást :) De az is finom lett :) Köszönöm, hogy megírtad a véleményedet! Hajni

motoreger73
motoreger73 Sun, 2012-05-27 08:22

Egyszerű és nagyszerű! Legközelebb picit több cukorral készítem, mert mi édesebben szeretjük. De nagyon-nagyon finom volt! Köszönöm a receptet!

Mumy76
Mumy76 Sat, 2012-05-26 14:09

Nagyon finom ! eddigi darazsfeszek receptem 6 tojasos volt, de soha nem lett olyan amilyet szerettem volna.... es most itt ez az 1 tojasos es mindent visz...
Az adag felet pudinggal keszitettem, a masikat pedig cukros margarinnal ( habar eddig mindig csak vajjal) es szuper lett mindket valtozat.

Tehat ez az a recept.

nem keresgelek tovabb!

Kosziiiii!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2012-05-27 10:04

Kedves Mumy76! Örülök, hogy ízlett, köszönöm hogy megírtad :) Hajni

Dudika88
Dudika88 Tue, 2012-05-01 15:01

Szia Nyihaj!

Eszméletlen finomak lettek a csigáim :) jó nagyra megnött a tészta is és a csigák is.

Köszönöm

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2012-05-01 15:40

Szia Dudika88!
Örülök, hogy jól sikerültek a csigák! :) Igazán hősies vagy, hogy ebben a forróságban kelt tésztát sütsz! Hajni

Nyékinyuszimama
Nyékinyuszimama Tue, 2012-02-14 23:11

Sziasztok.Tegnap megsütötem a csigákat és nagyon finomak!!!A következő alkalommal dupla adag puding kerül majd bele és kicsivel több cukor.A cérnás szeletelés viszont kitűnő!!Köszi a receptet!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2012-02-15 10:04

Szia! Örülök, hogy sikere volt :) A dupla puding szerintem erősen megnehezíti majd a szeletelést, de semmi se lehetetlen! A cérnás módszert nem próbáltam még, lehet azzal sikerül. Jó sütögetést!

csucsoka81
csucsoka81 Mon, 2012-02-06 12:43

Tegnap elkészítettem, nagyon-nagyon finom lett. 1 adagot készítettem csak, így ma megint sütök, hisz tegnap kihűlni sem volt ideje :) Köszi a receptet, elmentve és még kb. 100 megsütve.

diorissimo88
Diorissimo / diorissimo88 Thu, 2011-11-03 16:49

Pont valami ilyesmit kerestem! Köszi a receptet, meg is csinálom! :) Bár épp csak csokis puding van itthon, de a gyerekek azt mondják, jó lesz azzal is.Majd legközelebb lesz vaníliás.:)

anytha1
anytha1 Mon, 2011-10-31 23:09

Nagyon finom lett!!Én instant élesztővel csináltam és a csigákat sütés előtt lekentem tojássárgája-tej keverékével.

kodelka
kodelka Thu, 2011-09-15 18:37

Szia Nyihaj!
Ez valami eszméletlen finom!!!
Most lett kész az első adag amit így melegen be is nyomtuk egyből. :-)))))
Isteni a tésztája ,omlós és puha...hmmmm.....
Gratula!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2011-09-16 06:52

Szia kodelka!

A gratula csakis téged illett, te készítetted el! Örülök, hogy ízlett :)
Hajni

bumi
bumi Sat, 2011-08-27 11:11

Megsütöttem ! ! ! Irtó szépek lettek ! Szép nagyra feljöttek ! Köszi a receptet !
Ui: szerinted ezt lehetne úgy is ha kör alakú formába tenném a feltekert tésztát? tudod aminek lyukas a közepe és olyan koszorú alakú lenne.... :-D

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2011-08-27 15:26

Szia bumi!

Örülök, hogy jól sikerült :))
Simán beleteheted a koszorú formába! Nem tudom mekkora a formád, de én lehet h. csak a fél adagot tenném bele egyszerre...

Fox_Humana
Fox_Humana Tue, 2011-08-16 10:18

Tegnap én is kipróbáltam, és egyet értek az előttem szólókkal. Nagyon finom lett! A párom ugyan külön porcukorszórást igényelt rá, de ez nem a recept hibája, én kevésbé édesen szeretem, ő meg kevésbé szereti a nem mézédes dolgokat :). Bár még kezdő vagyok a kelt tészták készítésében (kb. két hónapja készült az első pizzatésztám, és úgy három hete sütöttem először kakaós csigát), ez a süti mégis tökéletes lett!
Inkaszirt ötlete a cérnával nálam nagyon bevált, az előző kakaós csigánál (valószínűleg a nem eléggé éles késeimnek köszönhetően) több töltelék maradt az asztalon, mint a sütiben, ráadásul a csigák is úgy néztek ki szeletelés után, mintha egy Picasso vagy Dalí festményről mintáztam volna őket. Hát, ez most nem ismétlődött meg.
Már csak az a kérdés, vissza tudom-e fogni magam, vagy ma este is megcsináljam, mondjuk csokis töltelékkel?

Döme-Ádám
Döme-Ádám Thu, 2011-08-11 22:55

"Mostantól mindig ilyet süssél!"- mondta a fiam, miután még szinte forrón megkóstolta.
Valóban nagyon finom, krémes, nem édes és igen puha tésztájú ez a csiga!
Én a tésztáját kétfelé osztottam: a fele vaníliás-mazsolás lett, a másik felét pedig csokis karamella pudinggal kentem meg, ami egyáltalán nem folyt ki a szeletelésnél sem. A rövidebb idejű elkészítést választottam (csak 40 perc kelesztés), s légkeveréssel sütöttem a 2 tepsit egyszerre, a leírtak szerint.
Köszönöm ezt a nagyszerű receptet, a család kívánságára is gyakran fogom sütni!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2011-08-12 07:01

Szia!
Ó, de örülök, hogy ekkora sikere volt! :))
Hmm, ez a csokis-karamellás töltelék nagyon jól hangzik! Legközelebb kipróbálom, a lányom a karamellás dolgokat is nagyon szereti!
Köszönöm az ötletet!
h

Inkaszirt
Inkaszirt Wed, 2011-08-10 21:40

Sziasztok!
A szeleteléshez egy ötlet, hogy ne jöjjön ki a puding: cérna.
Egy kb. 30-40 cm-es darab kell hozzá.
A cérna közepét becsúsztatjuk a feltekert-megtöltött tészta alá, a két végénél fogva fölötte keresztezzük, meghúzzuk és már el is van vágva. Így nem nyomódnak össze a tekercsek.
Én az összes kelt tésztás tekercset így szeletelem (mióta ellestem).
Magamtól sztem nem jutott volna eszembe, ezért is írom le, hátha más is így van ezzel... :)
Amúgy a recept nálam is mentve! ;)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2012-05-01 15:44

Szia Inkaszirt!
Köszönet a cérnás ötletért! Tényleg nagyon szépen lehet szelni így! Azt vettem észre, ha kelesztem a tésztát, majd a puding, tekerem, szelem, akkor éles késsel is nagyon szépen tudok dolgozni, formásak maradnak a csigák. De ha csak összeállítom a tésztát és azonnal tekerem, szelem, akkor igencsak megdolgoztat a késsel szelés. Így a múltkor kipróbáltam cérnával és juhééé! Nagyon klassz! Köszönöm, hogy megosztottad az ötletet! Hajni

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2011-08-11 07:20

Szia Inkaszirt!

Köszönöm az ötletet! Olvastam-hallottam már róla, de próbálni még nem próbáltam. Eddig nem volt gond a késsel, nekem nem szokott kifolyni a töltelék :)
De jó, h. itt a tipp és többen látják! Köszi ismét :)
h

aduhil
aduhil / aduhil Tue, 2011-08-09 14:47

Kedves Nyihaj!
Köszi szépen a recit! Ma megcsináltam és tényleg jó nagyon.Igaz én 2 vaníliás cukit tettem bele és kicsivel több cukrot(édesszájúak vagyunk) és instant élesztőt a rendes helyett, de remek lett. Nagyim is csak lesett hogy ilyen könnyű kelt tésztát még nem látott.
És nekem is nagyon ízlik. Ilyenkor ha valami ilyen jól sikerül, mindig olyan boldog vagyok ám!!!
További szép napot!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2011-08-09 15:24

Szia aduhil!

Nagyon örülök, hogy sikerült és ízlett! Köszönöm, h. megírtad!!!
A cukor mennyisége természetesen változtatható és az instant élesztő is jó! Szoktam én is használni, ha nincs friss itthon.
Annak különösen örülök, hogy a Nagyidat is sikerült elkápráztatnod! Gratula hozzá :)
Hajni

bumi
bumi Sun, 2011-08-07 07:59

ÚÚÚÚÚ..ez nagyon tutinak néz ki! Biztos , hogy kifogom próbálni, mert imádom az ilyen csigákat . !:-DE egy kérdésem lenne : Amikor csigákra vágod, nem jön ki a puding?

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2011-08-07 13:07

Szia Bumi!

Próbáld ki bátran, nagyon finom!
A vágáshoz jóóó éles kés kell, de nem szokott kijönni a puding, mivel "keményre" van főzve, nem fél liter tejben, hanem kevesebben. Ezért is kell figyelni a puding hőmérsékletére, mert ha nagyon kihűl, akkor kenni nem fogod tudni, csak darabolni :-D úgy meg furik lennének a csigák :)

852
finomliszt 50 dkg
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
tej 3 dl
élesztő 2.5 dkg
napraforgó olaj 2 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 6 dl
cukor 4 ek