Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliapudingos-diós sütemény

Vaníliapudingos-diós sütemény
Vaníliapudingos-diós sütemény
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept a nagymamám ősrégi receptjei közül származik. Előre is elnézést kérek, ha néhol homályos a megfogalmazás, vagy a mennyiség, de a mama nem adott az ilyenekre, ő tapasztalatból főzött... Rengeteg ilyen elsárgult fecniről legépelt recept van még a tarsolyomban, néhányat még közzéteszek.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Néhány megjegyzés: 

  • Nyári kánikulában ne süssük, mert pillanatok alatt megolvad a krémje, és csak kiskanállal lehet enni
  • a sütőport semmiképpen se hagyjuk ki a diós töltelékből, mert attól lesz fekete
  • ne süssük alacsony tepsiben, minimum 5 centi magas legyen, mert ez egy magas süti
  • a puding sokkal keményebb legyen, mint amikor sima pudingot főzünk, különben folyni fog a krém
  • amikor összekeverjük a margarinnal, ne sokáig keverjük, épp csak elkeveredjen, és ha azt vesszük észre, hogy apró fehér görcsök vannak a krémben, és sehogy sem bírjuk elkeverni őket, AZONNAL hagyjuk abba a keverést, mert ez azt jelenti h kicsapta a margarint
  • a tetejére mindenképpen étcsokis bevonót tegyünk, ne tejcsokisat, mert azzal nem az igazi
  • vigyázzunk, h a két lap beleférjen a tepsibe, mert sütés után megkeményedik, és ha ripityára törik, úgy nem az igazi, bár megszívja magát annyira, hogy ettől még tálalható
  • a három tekercset ne túl szorosan tekerjük fel, mert különben kirepednek
  • tálalás előtt vágjuk körbe a késsel a szélét, hogy elválasszuk a tepsitől

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 5 cipót készítünk a lisztből, vajból, porcukorból, 1 tojásból, 1 cs sütőporból és a tejből.
  2. 2 lapot sütünk a tepsi hátán. Hagyjuk kihűlni.
  3. 3 lapot kinyújtunk (a szélessége csak fele legyen mint a tepsi, vagy picit szélesebb), és megtöltjük.
  4. A töltelékhez összekeverjük a diót, tejet, és a porcukrot.
  5. Feltekerjük mint a rétest, és tepsiben megsütjük, csak külön ezt a három tekercset.
  6. A krémhez a tejet a pudinggal, cukorral megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A Ramat a porcukorral habosra keverjük, és a hideg pudinggal összekeverjük. Ne keverjük a mixerrel sokáig, mert kicsapja a margarint és csúnya lesz, de ízre változatlan.
  7. 1 lapot leteszünk a tepsibe, a krém 1/3 részével megkenjük, ráfektetjük a 3 rudat elosztva, és a krémet a rudak közé, meg a tetejére kenjük. Rátesszük a másik lapot, a tetejét csokival leöntjük.
  8. Hűtőbe tesszük, legalább 6 órát pihentetjük, hogy megpuhuljon a tésztája, különben vághatatlan lesz, majd hidegen hosszába három csíkra vágjuk, pont a tekercsek között, keresztbe pedig jó vastagra, hogy nagyot lehessen harapni belőle.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25x5 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 731
elküldve: 1
receptkönyvben: 121
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1141 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Fekete Rózsa, diós süti, pudingkrémes-diós süti, pudingos süti csokibevonattal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2012-04-08 19:51

Ezt a sütit nálunk Fekete rózsa néven ismerik, és én mákkal is szoktam készíteni. Nagyon finom és kiadós mutatós süti!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2012-04-08 20:21

Így van, az bizony!
Eredetileg én is Fekete Rózsa nevet adtam neki, én is így ismerem, de a Nosalty csapata valamiért úgy gondolta, hogy nem azt a nevet adják neki, ahogyan valójában hívják a sütit, és megváltoztatták....
De tényleg isteni finom, eteti magát!

kisÁgi
kisÁgi Sun, 2012-04-08 11:39

Hú,ez nagyon jól néz ki!Csak annyi lenne a kérdésem,hogy mekkora tepsiben sütötted?Nekem elég nagy a család(4 gyerek)szeretném gáztepsiben megsütni!Elegendö ehhez a tepsihez ez az adag?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2012-04-08 17:26

Szia Ági!
Jó is h kérdezted, ez fontos: ne csináld a gáztepsiben, mert az túl széles és főleg alacsony. Ez a süti nagyon magas. Én a mama régi pléhtepsijében csináltam, ami 35x25-ös és 5 centi magas. Ez a magasság éppenhogy jó ehhez a sütihez!
És ennyi 4 gyerekre tuti elég lesz, mi ma heten voltunk a családi összejövetelen, és maradt belőle bőven!
Rose :-)

1012
finomliszt 60 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 30 dkg
tojás 1 db
sütőpor 1 csomag
tej 1.25 dl
dió 20 dkg
tej 1.5 dl
sütőpor 1 csomag
porcukor 2 ek
tej 1 l
vaníliás pudingpor 3 csomag
cukor 2 ek
margarin 25 dkg
porcukor 25 dkg
étcsokoládé 10 dkg