Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás-citromos pillangótorta

Vaníliás-citromos pillangótorta
Vaníliás-citromos pillangótorta
85 perc / előkészület: 45 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hát az unokahúgom 2 éves lett. Még emlékszem, hogy bőgicsélve álltam a kórházban a műtő ajtaja előtt, mikor kihozta a nővérke. Most meg rohangál, és beszél, és rosszalkodik és megint beszél és beszél és beszél.. :-D
Nem semmi, hogy repül az idő.
Mikor meglátta a tortát felkiáltott: "Pijjangóóó de szép toojtaa..Juujj nyalóóóka.."
No ez nekem tökéletes visszajelzés volt, mégha nem is úgy sikerült, ahogy én szerettem volna, mert nem volt sok időm a díszítésre. A szárnyak megrajzolásában segédkezett a testvérem, aki külön-külön megrajzolta az alsó és a felső szárnyát (ami kicsivel nagyobb mint az alsó). A díszítési lehetőség végtelen szerintem. A gumicukor külön kérés volt, azért került rá. :-) Ha színes cukordrazséval díszítünk, csak arra kell figyelni, hogy közvetlen tálalás előtt tegyük rá, mert a színezék leolvad róla. (Lehet vásárolni külön erre a célra díszítődrazsét, ha jól tudom.)

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Gyermekeknek.:-)

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskóta:

  1. A tojásfehérjét keményre verjük egy csipet sóval, a végén a cukor 2/3-dát belekeverjük.
  2. A sárgáját a maradék cukorral, a citromhéjjal  és a kanál olajjal felhabosítjuk, majd  hozzákeverjük a fehérjéhez, lassú óvatos mozdulatokkal.
  3. A tojásos masszához hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, szintén lassú, óvatos mozdulatokkal elkeverjük.
  4. Tűpróbáig sütjük (én a gáztepsiben sütöttem meg), teljesen kihűtjük.
  5. Sablont rajzolunk kartonpapírra/papírra, és formára vágjuk a piskótánkat. 4 szárnyat és a testét külön-külön kivágjuk.
  6. Ketté vágjuk az elemeket (lehet háromra is, de ugye külön-külön kell lekenni, ami így igen hosszadalmas, én 2-be vágtam).

A krém:

  1. Megfőzzük a pudingot a vaníliás cukorral az 1 liter tejben. Kihűtjük.
  2. Míg a pudingunk hűl, kihabosítjuk a margarint a porcukorral.
  3. A vajkrém alapunkhoz apránként hozzáadagoljuk a pudingot, elkeverjük, kihabosítjuk, hozzáadjuk az 1 citrom levét/héját (ami akár 2 is lehet, ízlés szerint).
  4. Kóstolunk, elég citromos/édes-e a krémünk.

A torta:

  1. Betöltjük a 4 szárnyat és a testét a krémmel, összeillesztjük, és azokon a részeken, ahol nem illeszkedik teljesen, krémmel korrigálunk.
  2. Állni hagyjuk legalább 2 órát hűtőben a tortaalapunkat.
  3. Kedvünk és lehetőségeink szerint díszítjük, lehet nyalóka a csápja, gumicukor vagy franciadrazsé a teste, ahogy nekünk/gyermekeinknek tetszik. Lekenhetjük egy kis zselével is a gyümölcsöket, hogy fényesebbek legyenek.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 294
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kilteh

Mióta szakács: 2011.04.14.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

pudingos pillangótorta, gyümölcsös formatorta, lepke alakú torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csubika2
csubika2 Mon, 2012-05-14 11:37

SZIÓ!
Kislányom 6. szülinapjára elkészítettem ...Nem rajongunk a citromos sütikért,de gondoltam egy próbát megér :)))) Le a kalappal,mennyei lett ez a krém!!! Anyósom-apósom akik nem esznek szinte semmi édességet 3X vágtak belőle!!! Nagyon örülök,h rátaláltam erre a mutatós és finom tortára!!!
Köszönöm,Ágota

Kilteh
Kilteh / Kilteh Mon, 2012-05-14 15:54

Szia Ágota!
Nagyon örültem a visszajelzésednek, boldog vagyok, hogy valaki kipróbálta a tortámat.
Nagyon szeretem ezt a krémet, hisz könnyű, de mégsem olyan töményen vajas, mint a bolti/cukrászdai tortákban.
Köszönöm, hogy kipróbáltad, és nagyon örülök, hogy ilyen sikert aratott!
Dóri

493
finomliszt 225 g
cukor 180 g
tojás 9 db
citromhéj 1 citromból nyert
napraforgó olaj 1 ek
vaníliás pudingpor 3 tasak
tej 1 l
vaníliás cukor 2 dkg
margarin 20 dkg
porcukor 20 dkg
citrom 1 db
narancs 1 db
eper 5 dkg
kivi 1 db
gumicukor 50 g