Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás csoda

Vaníliás csoda
Vaníliás csoda
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A süti nevét a gyermekeim adták!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A bevonathoz

ajánlat

Ajánlom a süteményhez a Tokaji aszút vagy a Tokaji hárslevelű borokat.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:
  1. A 8 tojássárgáját elválasztjuk a fehérjétől, és hozzáadunk 8 ek cukrot, majd ezt habosra keverjük. A tojáskrémhez hozzákeverjük az étolajat. Ezután belekeverjük a réteslisztet és a sütőport. Simára dolgozzuk, és hozzáadjuk a vaníliaaromát, az őrölt diót, valamint az őrölt fahéjat. Mindezt alaposan elkeverjük (lehetőleg géppel), majd félretesszük pihenni. (A pihentetés alatt -kb 20 perc- elkészítjük a sűrű pudingot).
  2. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és azt óvatosan (hogy össze ne törjük) hozzákeverjük a tésztához.
  3. A kapott mennyiséget pontosan két egyenlő részre osztjuk, és sütőpapírral kibélelt (35cm x 45cm-es) tepsiben, 170 ⁰C-os sütőben szép aranysárgára sütjük. (Tűpróba!)
  4. Fontos! Ha elkészült a tésztalap, azonnal vegyük ki a tepsiből, és óvatosan távolítsuk el a sütőpapírt. Az egyik lapot még melegen felvágjuk kettő egyenlő - 32cm x 12cm-es lapra – részre. Ezután az őzgerinc formába helyezzük, és úgy igazítjuk, hogy szépen felvegye az edény alakját. A másik tésztalapot is kettő egyenlő – 10cm x 32cm-es – méretűre vágjuk fel (ez adja majd a sütemény alját). (A maradék csíkokat ne dobjuk ki, mert azok kellenek a süti belsejébe!)
Krém készítése:
  1. A 0,5 liter tejjel sűrű pudingot főzünk, és félretesszük hűlni. Ha már majdnem teljesen kihűlt, hozzáadjuk a cukrot, a margarint, az őrölt fahéjat, a darált diót és vaníliaaromát, és mindezt simára kikeverjük.
Sütemény összeállítása:
  1. A kapott krémmel kb. félig megtöltjük az őzgerinc formában lévő lapokat, majd ráhelyezzük a tésztacsíkokat.
  2. A maradék krémet egyenletesen elterítjük, és az egészet lezárjuk a méretre vágott lappal.
  3. Ha mindezzel elkészültünk, kiborítjuk egy tálcára (ajánlatos a tálaláshoz használandó tálcára).
  4. A sütemény tetejét csokiöntettel vékonyan bevonjuk. Fontos, hogy csak annyi öntetet használjunk, amit a tészta magába szív.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 010
elküldve: 3
receptkönyvben: 372
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

FEGA

Mióta szakács: 2009.11.27.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vaníliás-piskótás őzgerinc, pudingkrémes vaníliás őzgerinc

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

torpi
torpi Sun, 2011-05-08 13:06

Ez nagyon finom lehet, csak a leiras, kevesbe pontos.Elkene donteni hogy tenyleg mibe kell a dio, hiszen a recept leirasaban a tesztanal is es a kremnel is szerepel, de a hozzavaloknal a tesztabol hianyzik.Valyon akkor abba menni is kell?

torpi
torpi Sun, 2011-05-08 13:05

Ez nagyon finom lehet, csak a leiras, kevesbe pontos.Elkene donteni hogy tenyleg mibe kell a dio, hiszen a recept leirasaban a tesztanal is es a kremnel is szerepel, de a hozzavaloknal a tesztabol hianyzik.Valyon akkor abba menni is kell?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-30 10:16

A tésztába mennyi őrölt dió kell? Azt nem írtad. Vagy a tésztába kell és a krémbe nem?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-12-27 11:07

a no salty mindezt biztositja nekem.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-12-27 11:03

Szeretem a sok jo es megjobb receptek kozt valogatni es kiprobalni.

898
tojás 8 db
cukor 8 ek
rétesliszt 8 evőkanál
sütőpor 1 csomag
vaníliaaroma 2.5 ml
dió 4 dkg
fahéj 1 kk
napraforgó olaj 1.2 dl
1 csipet
vaníliás pudingpor 1 csomag
tej 0.5 l
margarin 25 dkg
cukor 30 dkg
vaníliaaroma 2 kávéskanál
dió 8 dkg
fahéj 2 kk
instant kakaópor 20 dkg
tej 0.4 dl