Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás fánk - sütőben sütve

Vaníliás fánk - sütőben sütve
Vaníliás fánk - sütőben sütve
47 perc / előkészület: 30 perc sütés: 17 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Story az most nincs. Sütni akartam valamit, és ez lett belőle. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

A bevonathoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt tálba morzsoljuk. A vajat megolvasztjuk és a tejet hozzáadva megmelegítjük. Ráöntjük az élesztőre és addig kevergetjük, amíg az fel nem oldódik.
  2. A sót és cukrot 30 dkg liszttel összekeverjük, majd fakanállal 6 percig verjük, amíg a tészta sima és rugalmas lesz. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
  3. A tésztát átdagasztjuk a maradék liszttel. Két egyforma részre osztjuk, majd hosszúkásra nyújtjuk és 12-12 szeletre vágjuk. Ezeket gömbölyűre formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Még 15 percig kelesztjük.
  4. A vaníliás krémport kikeverjük a tejjel, félretesszük 5 percre. Közben a fánkok közepére mélyedést nyomunk, majd a krémet kiskanállal beleadagoljuk. Még 10 percig kelesztjük.
  5. A sütőt előmelegítjük. A fánkokat simára kevert tojással megkenjük, és a sütő középső rácsára tolva megsütjük.
  6. Rácsra téve hűlni hagyjuk, olvasztott vajjal megkenjük, és kristálycukorral megszórjuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 219
elküldve: 5
receptkönyvben: 379
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vaníliás fánk olaj nélkül, vaníliakrémmel töltött fánk, sütőben sült fánk

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mohonc
Mohonc / mohonc Wed, 2013-07-17 13:19

Szia!
Légyszíves magyarázd meg: "fakanállal 6 percig verjük"! A szavakat egyenként értem, de hogy kell verni? Miben különbözik a keveréstől? Bocsi az értetlenségért, de most barátkozok a kelt tésztákkal. :)

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2013-07-17 15:55

Szia Mohonc!
Nem vagy értetlen, emiatt ne aggódj, hiszen akik nem foglalkoztak eddig a kelt tésztákkal, valóban nem biztos, hogy egyértelmű, amit írtam. :)
Na szóval, olyat talán láttál már, amikor kézzel, laza csukló mozdulatokkal a tál falához veregetik a kelt tésztát, úgy dagasztják. Itt is erről van szó, csak itt fakanállal kevergeted, méghozzá gyorsan, erőteljesen.
Azért fakanállal szoktam, nem pedig kézzel, mert itt még lágyabb sokkal a tészta, mert még nem az összes lisztet adom hozzá. Úgy szoktam, hogy erőteljesen és gyorsan keverem körbe-körbe úgy, hogy "hozzácsapódjon" a tészta a tál falához, aztán kicsit úgy is "ütögetem", ahogy a fent említett kézzel szokták. És akkor ezt így felváltva 5-6 percen keresztül. Látni fogod te is, hogyan fog fokozatosan alakulni a tészta. :)
A kelesztés után pedig a maradék lisztet már kézzel dagasztom bele.
Megéri így dolgozni vele, mert nagyon puha, omlós lesz a végeredmény.
Ha elkészíted ezt a fánkot, írd meg, hogy sikerült. :)
Üdv:
Samiya

mohonc
Mohonc / mohonc Wed, 2013-07-17 16:20

Köszönöm, kedves vagy, szerintem megértettem. :) Meg fogom csinálni, mert nagyon szimpatikus a fánk és majd jelentkezem.

Bendi
El Bendi / Bendi Fri, 2012-03-23 12:49

Érdekes, hogy ehhez a recepthez eddig nem érkezett hozzászólás.
Nemrégiben megsütöttem, szuper finom lett! Omlós, puha és nem utolsó sorban olaj nélküli.
Sokszor fogom sütni, köszönöm a receptet!

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2012-03-23 15:22

Szia Bendi!
Nagyon kedves tőled, köszönöm, hogy megírtad! :) Örülök, hogy így ízlett!
Jó sütögetést!
Samiya

576
finomliszt 50 dkg
vaj 10 dkg
élesztő 5 dkg
cukor 4 dkg
tej 3 dl
1 tk
vaníliás pudingpor 1 csomag
tej 2 dl
tojás 1 db
vaj 1 ek
cukor 2 ek