Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás fehér torta

Vaníliás fehér torta
Vaníliás fehér torta
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy különleges desszertet szerettem volna készíteni, hogy méltó dísze legyen az ünnepi asztalnak, és jó desszert alternatíva legyen a bejgli ellenzőinek. Már nagyon régóta szemezek ezzel a tortával, de még sosem veselkedtem neki a dolognak. Az idei ünneppel azonban ez megváltozik, szentestére ezt készítem majd a családnak.

hozzávalók / 5 adag

Tortalap

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Tortalap

  1. Tegyük egy edénybe a tojásfehérjéket, a tojást, egy deci tejet és a vanília kivonatot. Keverjük össze, majd tegyük félre.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd egy robotgép segítségével kezdjük belekeverni a vaj darabokat úgy, hogy egyszerre csak egy kockát adjunk hozzá a száraz mixhez. Figyeljünk arra, hogy a többi addig ne melegedjen fel! Addig dolgozzunk vele, míg a keverék finom, omlós textúrájú nem lesz.
  3. Adjuk hozzá a tejet, keverjük a tésztát alacsony fokozaton egy 5 percig, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásos keveréket. Jól dolgozzuk el, míg homogén állagú nem lesz.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral, vagy vajazzunk és lisztezzünk meg két 20 cm körüli tortaformát, és osszuk el a tésztát úgy, hogy pontosan ugyanannyi jusson mindkét formába. Érdemes konyhai mérleget használni.
  5. Tegyük be a formákat a sütőbe, és addig süssük, míg a külseje szép világosbarna, a belseje pedig még könnyű és puha lesz. Érdemes tűpróbával ellenőrizni. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tűn nem lágy krém, hanem morzsás tészta látszik. Ez kb. fél óra, de sütőtől és formától is függ. A 30 perc letelte után érdemes 5 percenként tesztelni. Ne süssük túl, mert akkor kemény és száraz lesz. Bár sok helyen tanácsolják az egyszerre sütést, talán biztosabb külön-külön elkészíteni a lapokat, mert a sütők eltérően reagálnak a dupla torták jelenlétére.
  6. Ha kész, akkor vegyük ki, hagyjuk hűlni egy 10 percig, majd szedjük ki a formákból a tortalapokat.

Krém

  1. Egy robotgép segítségével keverjük ki a vajat közepes fokozaton addig, amíg világos és krémes nem lesz (minimum 5 perc).
  2. Adjuk hozzá a többi összetevőt, keverjük alacsony fokozaton egy pár percig, majd közepes sebességen egy jó 8-10 percig. Az a lényeg, hogy könnyű krémet kapjunk, és cukor teljesen 'feloldódjon' benne.

Összeállítás

  1. Helyezzük az egyik tortalapot egy tortaállványra vagy egy tálcára, és kenjünk meg a krémmel, közepesen vastagon, ne túlzón és mégsem kevéssé. Egy spatula segítségével szépen oszlassuk el egyenletesen.
  2. Helyezzük rá a másik tortalapot, fedjük be szépen egy jó adag mázzal, - ne pakoljuk rá rögtön az egészet! - majd hagyjuk hűlni egy fél óráig.
  3. Vegyük ki a hűtőből a tortát, és dolgozzuk el rajta szépen a megmaradt cukormázat. A tetejét díszíthetjük tört cukorpálcával és gránátalmával is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 25 402
elküldve: 3
receptkönyvben: 247
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Szikszai Anna

Mióta szakács: 2013.08.21.
35 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliakrémes torta, krémes torta, vajkrémes torta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cumpus
cumpus Thu, 2014-12-04 16:45

Tegye fel a kezét, akinek van két 20 centis tortaformája. Amúgy is imádom azokat a recepteket, ahol féldekákat kell méricskélni, meg 45 ml tejet...
A tetejére rakandó "cukormáz" a krém maradéka?

1780
tojásfehérje 5 db
tojás 1 db
tej 237 ml
vanília kivonat 2 teáskanál
finomliszt 345 g
cukor 400 g
sütőpor 17 g
1 csipet
vaj 170 g
vaj 375 g
porcukor 475 g
tej 45 ml
vanília 1 db
vanília kivonat 1 teáskanál
1 csipet