Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás ferdinánd

Vaníliás ferdinánd
Vaníliás ferdinánd
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezek a vaníliás kis csigák annyira finomak, hogy nem lehet nekik ellenállni. Kisfiammal együtt már a készítése is érdekes volt, ezért szomorkás délutánok felvidítására is bátran ajánljuk mindenkinek. Úgy tűnik, hogy sok munka van vele, de a kelesztési- és sütési idők alatt jut idő játékra (másra) is bőven. És a végeredmény azonnal mosolyt csal mindenki arcára, ez garantált!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Nagyobb családnak készíthetjük rögtön dupla mennyiségből, és akkor két 18 cm átmérőjű tálban süssük meg a csigákat, mert így sok finom széle lesz a karamellizálódott csigáknak.
Mi mazsola nélkül készítettük, de aki szereti, véletlenül se hagyja ki belőle! A recept Mautner Zsófia Gyere velem főzni című könyvéből származik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fél dl langyos tejben jól elkeverjük a cukrot, hogy teljesen feloldódjon. Belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 15 percig állni hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A lisztet mély tálba öntjük, meglangyosítjuk a mikróban és összekeverjük a sóval. Közepébe mélyedéseket nyomunk és beleöntjük a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, 1 dl tejet és az olvasztott vajat. Elektromos kézi robotgép dagasztókarjával 6-7 perc alatt kemény kalácstésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztából bucit formázunk, kevés liszttel meghintett tálba helyezzük, letakarjuk és meleg, huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük, amíg kb. a háromszorosára kel.
  4. A töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. A mazsolát beáztatjuk a rumba vagy a narancslikőrbe.
  5. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb. 35 cm hosszú és 24 cm széles téglalapot nyújtunk belőle.
  6. Spatulával vagy kanál hátuljával a téglalap egész felületét vastagon megkenjük a cukros-vaníliás vajjal és rászórjuk a leszűrt mazsolát.
  7. A tésztából kb. 6 cm széles csíkokat vágunk vízszintesen (4 lesz belőle), majd a szélétől haladva kettőt hajtunk a csíkon, és levágjuk, így kb. 6 cm átmérőjű csigákat készítünk belőle, összesen 12 darabot (csíkonként 3-at).
  8. Kivajazunk egy 18 cm átmérőjű és legalább 6 cm mély hőálló tálat, és a csigákat állítva a tálba sorakoztatjuk. (Figyeljünk rá, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak.)
  9. Letakarjuk, majd 1 órán át meleg, huzatmentes helyen újra kelesztjük.
  10. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  11. Betesszük a formát a meleg sütőbe és 20 percig sütjük a tésztát. Ekkor 220 fokra emeljük a hőmérsékletet, kivesszük a tálat és a tésztát meglocsoljuk a cukorral elkevert tejszínnel.
  12. Lazán befedjük a tetejét alufóliával és visszatesszük újabb 20 percre a forró sütőbe.
  13. Még forrón kiborítjuk az edényből és langyosan tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 519
elküldve: 2
receptkönyvben: 160
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, szilveszter, Valentin-nap
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás csigák, vaníliás-mazsolás kelt csigák, rumos mazsolás-vaníliás csiga

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

815
tej 1.5 dl
cukor 0.5 ek
élesztő 12 g
finomliszt 30 dkg
0.5 kk
tojássárgája 2 db
vaj 2.5 dkg
vaj 1 ek
vaj 9 dkg
porcukor 9 dkg
vanília 1 db
mazsola 5 dkg
rum 0.5 dl
cukor 2.5 dkg
habtejszín 1 dl