Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás fonott kalács

Vaníliás fonott kalács
Vaníliás fonott kalács
67 perc / előkészület: 15 perc főzés: 2 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom reggel a házban a friss kalács illatát... hát még az ízét egy jó kávéval. :-)

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Én innét tanultam meg a hatos fonást.

Ha nem akarunk reggelig várni, akkor formázás után pihentessük a kalácsot szobahőmérsékleten 1,5 órát, majd mehet a sütőbe a fent leírtak szerint.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vaníliarudat elvágjuk négybe (egyszer keresztbe, majd hosszába), és 1 dl tejben felfőzzük, kikaparjuk a magját a tejbe, a héját kivesszük. A vaníliás tejet hozzáöntjük a maradék hideg tejhez, és ha kézmeleg, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot.
  2. Ha az élesztő feljött a tej tetejére, hozzákeverjük a vajat, lisztet, sót, és jól kidolgozzuk. Kb. egy órát pihentetjük, majd két cipót formázunk, és a cipókat egyenként 6-6 részre osztjuk. Kisodorjuk a gombócokat kb 30 centis csíkokra úgy, hogy a csíkok közepe kicsit vastagabb, a végei kicsit vékonyabbak legyenek (így lesz szép "pocakos" a kalácsunk). Hatos fonással fonjuk.
  3. A két rúd kalácsot éjszakára hűtőbe tesszük, majd reggel, ha kivesszük, egy tojást felverünk és lekenjük a kalácsot. Hideg sütőbe tesszük, 170 fokon kb. 50 perc alatt szép barnára sütjük. Így reggelire házi, meleg fonott kalácsot reggelizhetünk. :-)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 331
elküldve: 21
receptkönyvben: 551
elkészítve: 32/52
Facebookon megjelent: -

szakács

Timcsó

Mióta szakács: 2012.02.05.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, újév
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fonott kalács vaníliával, vaníliás kalács

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

frilar
frilar Sun, 2013-04-28 22:56

Már régen kipróbáltam, azóta már többször is elkészítettem, de valahogy mindig elmaradtam a dicsérettel!!!!!!
Nagggggyon finom és nálam ez a tuti kalács ;)

Köszönet a receptért.

Üdv: Frilar

pipi8607
Pipi / pipi8607 Thu, 2013-03-07 16:51

Kedves Timcsó!

Ma este szeretném bekeverni a tésztát, hogy reggel kisüthessem, izgatottan várom az eredményt, ám lenne két kérdésem:

Az egyik, hogy nincs itthon csak száraz, zacskós élesztő, úgyhogy én ezzel készítem el határtalan lustaságom miatt, úgyhogy remélem így is működni fog. Ebből is az "előírt mennyiség" felét tegyem bele a lisztmennyiséghez képest, ha éjszakára hűtőbe teszem, vagy ebből szerinted több kell?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a sütőben középre vagy felülre helyezted-e a kalácsot?

Segítséged köszönöm előre is! :)

Szép napot! :)

Pipi

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2013-03-14 17:11

Szia Pipi...ajaj gondolom már túl vagy rajta , ne haragudj nem tudom hová keveredett el az értesítő...és nem láttam a kérdésed:-((
Azóta gondolom kiderült, hogy a porélesztővel is működik a dolog talán csak picit több idő kell neki. Vagy több kell belőle, de megkel.
A sütőbe pedig középre szoktam tenni.
Azért ha van kedved írd meg milyen lett! (remélem jó lett :-)))
Üdv.: Timi

EvilTomcsi
EvilTomcsi Thu, 2013-01-24 12:21

Szia

1 deka élesztő a 60 dkg liszthez az nem kevés? miért rakom hűtőbe?

T

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2013-01-24 13:56

Szia EvilTomcsi!

De kevés az 1 dkg élesztő! Azért csak ennyit raktam bele mert szerintem sokkal szebb lesz a kelt tészta, ha kevesebb élesztővel de tovább kel. Rakhatsz bele nyugodtan 2 dkg-ot is hamarabb fog kelni. Én ráértem:-)
Hűtőbe csak akkor teszem, ha reggelire akarjuk enni, ha nem tenném éjszaka elkelne... Ha nem reggelire esszük akkor miután megkelt, mehet a sütőbe!
Üdv.: Timcsi

nagyleila
nagyleila Sat, 2013-01-05 19:39

Újra meg szeretném erősíteni, hogy ez egy kiváló recept. Kipróbáltam másikat, melybe tojás és tejszín kellett. Rendben, hogy az foszlós kalács, de számomra kenyérjellegű volt az íze. Maradok a te receptednél, a holnap reggeli vendégem is ezt fogja kapni :)

Timcsók
Timcsó / Timcsók Tue, 2013-01-08 21:10

Kedves nagyleila! Szívből örülök, hogy tetszik a receptem igazán jólesik a dicséret! :-)
Timi

nagyleila
nagyleila Tue, 2013-01-01 20:19

Kedves Timcsó!
Nagyon szeretem a fonott kalácsot, nem gondoltam, hogy valaha ilyet sütök. Ma reggelire elkészítettem a recepted alapján. Köszönöm szépen, csudaszép, csudajó lett :) Köszi, hogy a segítségeddel a 6-os fonást is megtanulhattam. Reggel forró, illatos fonottkalács!! Isteni! Gyerekek szerint jobb, mint a pékségben kapható!

raca001
raca001 Mon, 2012-10-29 20:48

Szia. Megcsináltam és egyszrüen nagyon finom. Én nem tettem be a hütöbe, csak megvártam az 1,5 órát, de szerintem így is jó lett. Eddig mindig olyan receptet csináltam amiben tojás is volt, de valahogy nem ízlett annyira, ezért úgy gondoltam ezt kipróbálom. És ezentúl ennél maradok. :-) Egyébként én még kiegészítettem mazsolával mert mi nagyon szeretjük. Köszi ezt a receptet. Ági

Timcsók
Timcsó / Timcsók Tue, 2012-11-06 18:47

Szia Ági, örülök, hogy elkészítetted! Én elég sokféle kelt tésztát készítek tojás nélkül szerintem nem feltétlenül kell bele főleg, ha vaj vagy valamilyen zsiradék van a tésztában. Nyugodtan variáld kedved szerint, én is szoktam :-) sőt, brióst is ebből a tésztából szoktam készíteni annak a tetejét durva barna cukorral szórom meg.
Timi

Babu80
Babu80 Sun, 2012-10-21 19:04

Szia. Le kell takarni a hűtőbe? Lehet, hogy ostoba kérdés, de ... :)

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sun, 2012-10-21 21:25

Szia, én nem takartam le, nem száradt ki ha erre gondolsz. Írd majd meg, hogy milyen lett ha elkészíted :-) Jó sütést!

Babu80
Babu80 Tue, 2012-11-06 17:32

Szia, elkészítettem és nem száradt ki. Nagyon finom lett azóta már nagyon sokszor elkészült, a család nem bír vele betelni, nálunk ez állandó recept lesz. Nagyon szépen köszönjük! És mindenkinek ajánlom, aki még nem próbálta ki, ne halogassa tovább, egyszerű és nagyszerű. :)

357
tej 3.5 dl
élesztő 1 dkg
cukor 10 dkg
vanília 1 db
vaj 10 dkg
rétesliszt 60 dkg
1 csipet
tojás 1 db