Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás kifli Juci konyhájából

Vaníliás kifli Juci konyhájából
Vaníliás kifli Juci konyhájából
22 perc / előkészület: 10 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kövezzetek meg, de nem szeretem a hókiflit. Tudom, hogy igazi karácsonyi édesség, meg minden, de akkor sem. Nem az ízét, hanem az állagát, és gyerekkorom óta nem bírom a  porcukros dolgokat, legyen az linzerkarika, vagy bármi, amit porcukorral szokás megszórni. (Persze imádom a linzerkarikát, csak nem szórom meg porcukorral.)
Hogy jön ez ide? A blogom egyik kedves olvasója a kívánságműsor kapcsán a 3 éves kislánya decemberi születésnapjára valamilyen vaníliás tortát/pitét (ha lehet, gyümölcsöset) kért tőlem, mert a kis hölgy az utóbbi időben mindent vaníliásan kér. Nagyon jó az ízlése, meg kell hagyni, nekem is az egyik kedvenc fűszerem a vanília.  
 
A kérés tárgya már  szerepel  a blogon, így a kívánság gyakorlatilag teljesült is, de a vanília és a közelgő ünnepek megihlettek. Gondoltam, a kislánynak ez a kifli is biztosan ízleni fog (kinek ne ízlene?) máskülönben ez egy olyan süti, amelynek az elkészítésébe be lehet fogni a gyerekeket, hogy a kicsi ujjaikkal sodorják a tésztát. (Legalábbis egy párat, az élmény kedvéért.)

Ezen a vaníliás kiflin nincs porcukor, viszont van igazi vaníliamagokkal kevert apró szemcséjű kristálycukor. Így mindjárt más. :)
Az íze engem teljesen a vaníliás karikára emlékeztet, sőt, sokkal finomabb, hiszen ebben igazi vanília van és nem aroma.
A receptet az általam oly' nagyra becsült Christian Teubner A világ 100 leghíresebb süteménye c. könyvéből csentem, némi módosítással.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat (a tojásfehérje kivételével) egy késes mixerbe tesszük, és morzsalékosra aprítjuk.
  2. A tojásfehérjét is hozzáadva, összegyúrjuk, majd 4 darabba osztjuk, és vastagabb rudakat sodrunk belőle. A rudakból ujjnyi karikákat vágunk, majd minden tésztadarabot a kezünkkel hurkává sodrunk úgy, hogy a közepe buci, míg a két vége vékonyabb legyen.
  3. Kifli alakúra görbítjük, és sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. Helyet nem nagyon kell kihagyni köztük, mert nem nőnek meg sütés közben. Világosbarnára sütjük.
  4. Közben elkészítjük a bevonáshoz szánt cukrot: kb. 10 dkg apróbb szemű kristálycukrot elkeverünk egy vaníliarúd kikapart magjával. (Használhatunk bourbon vaníliás cukrot is erre a célra, de semmiképp se vanillin cukrot!)
  5. Amikor a kiflik kisültek, megvárjuk, míg langyosra hűlnek, majd egyenként egy pillanatra vízbe mártjuk őket, a vizet lerázzuk, és egyenként beleforgatjuk a vaníliás cukorba.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 68 822
elküldve: 15
receptkönyvben: 649
elkészítve: 21/32
Facebookon megjelent: 2

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
konyha: német
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vaníliás rudak, édes kiflik vaníliás cukorbevonattal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

meddien
meddien Thu, 2016-08-18 14:42

nagyon finom... Karácsonykor 4 adaggal csináltam a családnak. Elfogyott. Igaz, nem 1-2 nap alatt :D de 1-2 hetesen még finomabb volt. Omlós, puha, alig lehetett abba hagyni :) Köszi a receptet!

istria
istria Wed, 2012-12-05 18:27

Isteni finom, köszönjük a receptet! Most készült el, de már csak kóstoló maradt belőle :( Legközelebb tripla adagot sütünk.

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Tue, 2012-02-28 01:27

Szia Juci!

Hetek ota szemezek a recepteddel, ma vegre elkeszitettem. Regi emlekeket ideztek fel a konyhaban terjengo jellegzetes illatok, na meg az izek is persze, miutan a kostolasra kerult a sor :)
En sem szeretem a porcukorral agyonszort dolgokat, ugyhogy nagyon megorultem ennek a verzionak.
Koszi, hogy felraktad!

mariann_82
mariann_82 Fri, 2011-12-02 11:28

Szia,

Nagyon jol néz ki, szeretném hétvégén megsütni! :)
Ebböl az adagbol hány darab lesz kb?
köszi!

424
finomliszt 140 g
cukor 40 g
vaj 100 g
mandula 50 g
vanília 1 db
tojásfehérje 1 db