Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás kocka rizslisztből

Vaníliás kocka rizslisztből
Vaníliás kocka rizslisztből
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egész héten kínlódtam és nem sütöttem. Finomat, krémeset, tavasziasat kívántam, ami nem csokis, nem diós, nem tejszínes... Nem találtam az igazit... A hetes agyalásom eredménye lett a rizslisztes, vaníliapudingos piskótaalap, illetve egy Csehországban tanult vaníliás főzött krémet gondoltam át rizslisztre. A krém nem lesz kőkemény, de a fotón láthatónál azért tartósabb - itt még csak fél órát tudott hűlni, a család nem bírta tovább. :) Ezt a krémet nagyon szeretem, kicsit a grízes pudingra emlékeztet, de annál finomabb a szemcséje. Az eredeti recept csak rétesliszttel dolgozik, a vaníliás pudingport én tettem hozzá, nem bíztam a riszlisztben, hogy eléggé megtartja a krémet. :)

A krémmel eredetileg képviselőfánkszerű tésztát töltenek, de önállóan is nagyon finom - pohárkrém alapnak is nagyon jó!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Bátran ajánlom - nemcsak lisztérzékenyeknek! A rizslisztből készült piskóta megszólalásig hasonlít a búzalisztesre, eddig senki se mondta meg, hogy nem búzalisztből készült. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta elkészítése: a vizes piskóta elkészítésének lépéseit alkalmazzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  2. A tojások sárgáját 2 ek. vízzel és 7 ek. cukorral habosra, krémesre kikeverjük.
  3. A rizslisztet és a pudingport összekeverjük (ha használunk szódabikarbónát azt is belekeverjük), majd a tojássárgás keverékhez adjuk.
  4. A lisztes masszába óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  5. Sütőpapírral kibélelünk egy formát, beleöntjük a piskóta masszát, majd készre sütjük.
  6. A megsült piskótát rácsra/deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.
  7. A krém elkészítése: 250 ml tejet és a cukrokat feltesszük főni.
  8. 125 ml tejben elkeverjük a lisztet, a pudingport és a tojássárgáját.
  9. A meleg tejbe beleöntjük a lisztes, tojásos tejet, és készre főzzük a krémet. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni. Keverjük át többször, ne keményedjen meg túlságosan a teteje.
  10. A puha vajat vagy margarint keverjük habosra. (Ha nem találjuk elég édesnek a főtt krémet, itt adhatunk még a vajhoz porcukrot, és édesíthetjük!) Kanalanként adjuk hozzá a főtt krémet, és keverjük egyneművé, habosra.
  11. A piskótát vágjuk ketté, kenjük meg krémmel, ízlés szerint tehetünk bele gyümölcsöt is.
  12. Hagyjunk krémet a tészta bevonására is, ízlés szerint díszítsük gyümölccsel, csokoládéforgáccsal, piskótamorzsával.
  13. Behűtjük az elkészült süteményt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24x24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 937
elküldve: 4
receptkönyvben: 124
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rizslisztes sütemény, gyümölcsös krémes szelet, vaníliás szelet főzött krémmel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

manócska2010
manócska2010 Sun, 2013-04-21 07:38

Szia! Tegnap elkészítettem a piskótát. 180 fokon sütöttem alsó-felső sütéssel, tűvel néztem, hogy átsült-e, amikor nem ragadt rá a tészta, kivettem a sütőből. Pici pihi után, amikor a sütőpapírról le akartam venni, láttam, hogy az alja mégsem sült meg, visszatettem még a sütőbe, sokáig sütöttem még, de még úgy is nyers maradt az alja. :( Mit ronthattam el? Búzalisztes piskótát szinte minden héten sütök. Egyébként tényleg olyan ízre és állagra, mint a búzalisztes piskóta, de nem értem, hogy miért nem sült át az alja, pedig hidd el már szinte túlsütöttem. :) Te jártál már így? Köszönöm a válaszod! Üdv Manó

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2013-04-21 20:43

Kedves Manó! Nem, nem jártam még így sosem... mindig megsült, átsült a riszlisztből készült piskótám - teljesen ugyanúgy készítem, mint a búzaliszteset, immár 3 éve. A sütési időt nagyban befolyásolja a tészta vastagsága - ha kisebb és magasabb formában sütötted, mint amit én írtam, akkor hosszabb ideig kell sütni a tésztát, ill. egy idő után érdemes mérsékelni a hőfokot, v. váltani alsó sütésre. (a képen látszik, h. itt nem különösebben "vastag" tészta készült) Tűpróba: mindig egy vékony pengéjű, hosszú élű kést használok (esetleg hústű, hurkapálca), amivel teljesen a forma aljáig le lehet szúrni, ott, ahol a legvastagabbnak tűnik a tészta - ha ott nem ragad rá semmi, akkor biztos átsült rendesen. Sajnálom, h. nem sikerült, de remélem ez nem vette el a kedved a további próbálkozástól :) Üdv, Hajni

Anyta1
Anyta1 Sat, 2012-04-28 17:31

Szia! Kukoricaliszttel is hasonló sikereket érnék el? Mivel semmilyen más tapasztalatom nincs búzaliszten kívül,viszont kedves kolleganőmnek sütnénk valami finomat, csak sajnos lisztérzékeny. Kukoricalisztet kaptunk, vadásszak rizslisztre is, vagy jó lenne ez is?
Köszönöm!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2012-04-29 19:21

Szia! Lehet elkéstem már a válasszal? Nem voltam net közelben. A piskótát mindenképp meg tudod csinálni kukoricalisztből is, akár ezekkel az arányokkal is, de az oldalon is találsz receptet hozzá. A krémhez semmiképp sem jó a kuk.liszt, mivel annak van egy jellegzetes íze. Itt az oldalon nagyon sok jó receptet találsz (diéta szerinti csoportosításban),amiből választhatsz! Akár liszt nélkül, csak dióval, mákkal, esetleg némi keményítővel is tudsz finom sütit készíteni. De ha csak egy sima kuk.lisztes piskótát készítesz lekvárral vagy dióval (ilyen van is a receptjeim között), a barátnőd biztos nagyon hálás lesz érte :)

piciboszika
piciboszika Thu, 2012-04-26 15:34

Szia! Ha nem találnék rizslisztet akkor gondolom megcsinálhatom búzalisztből is.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-04-26 16:26

Szia! Igen, a tésztát búzalisztből, a krémet réteslisztből tudod elkészíteni. Rizslisztet bioboltban kaphatsz, de a te.co is árul :)

634
tojás 5 db
rizsliszt 5 evőkanál
vaníliás pudingpor 2 ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
1 csipet
víz 2 ek
cukor 7 ek
tej 375 ml
cukor 5 ek
vaníliás cukor 1 csomag
vaníliás pudingpor 1 ek
rizsliszt 3 evőkanál
tojássárgája 1 db
vaj 10 dkg
eper 20 dkg
csokoládéforgács 2 ek