Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás-meggyes piramis

Vaníliás-meggyes piramis
Vaníliás-meggyes piramis
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám kapta a receptet egy ismerősétől, de persze én készítettem el. Nagyon szeretem ezt a sütit, gyors és finom.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A nyújtott leveles tésztát kicsomagoljuk, és öt egyenlő részre vágjuk hosszában. A csíkokra meggyet sorakoztatunk, és felcsavarjuk. A másodikkal is ugyanígy járunk el.
  2. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a meggyes csíkokat. Mégpedig úgy, hogy 4-3-2-1 rakunk egymáshoz közel, ez adja majd a piramis formáját.
  3. Előmelegített sütőben készre sütjük.

Krém

  1. 4 tojássárgáját kikeverjük a 2 vaníliás pudinggal, 2 ek étkezési keményítővel, 12 ek cukorral, 1 vaníliás cukorral és a 8 dl tejjel. Krémet főzünk belőle.
  2. 4 tojásfehérjéből habot készítünk, és a még meleg krémbe keverjük. Kihűtjük a krémet.
  3. Ha kihűlt a krémünk, kikeverünk egy margarint, és lassan a krémhez keverjük.
  4. Tárcára helyezzük azt a leveles tésztát, ahol 4 csík van egyben, majd megkenjük a krémmel. Tetejére 3 leveles tészta csíkot teszünk, majd megint bekenjük a krémmel. 2 csík jön a tetejére, majd krém és az utolsó 1 leveles tészta csík.
  5. Külsejét is bevonjuk a krémmel, és tejszínhabbal díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 40x30 cm
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 256
elküldve: 13
receptkönyvben: 343
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

sziszka_05

Mióta szakács: 2013.12.12.
5 recept

receptjellemzők

konyha: horvát
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

meggyes-vaníliakrémes piramis, vaníliakrémes piramis leveles tésztából, leveles tésztás piramis

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

merika670410
merika670410 Mon, 2014-02-03 00:20

Az 5-ből hogy lesz 10, azt már értem (2 cs. levelestészta). De a rúdból, hogy lesz csík, azt tényleg nem értem. Amúgy nagyon guszta. :)

merika670410
merika670410 Mon, 2014-02-03 00:16

Én nem értem. Az elkészítésnél 10 csövet kell sütni? Az összeállításnál meg csíkok van írva. Hova tűnnek a meggyes rudak/csövek?
Azt sem értem: alul 4 csík/cső, rajta 3, azon 2, azon1? Mert ez 10, és 5 csíkot kell az elején vágni. :) Bocs, de teljesen érthetetlen.

sziszka_05
sziszka_05 / sziszka_05 Mon, 2014-02-03 09:40

Igazad van, talán a meggyel töltött csíkokat inkább rudaknak/csöveknek kéne nevezni. De mindent jól értettél, 4-3-2-1 csíkot/rudat/csövet kell egymásra helyezni, közé pedig a krémet.

kovier
kovier Sat, 2014-01-18 19:57

Kedves Sziszka! Nohát, megcsináltam ezt a sütit. :) Még nem kóstoltam, most tettem a hűtőbe. A tejszínhabot holnap kapja meg :). Az első tapasztalataimat szeretném megosztani. Nekem, bár én sem vagyok már kezdő a konyhában, meggyűlt a bajom a "meggyesítéssel". 275 grammos tésztát vettem, ami szerintem keskeny ehhez a művelethez. Kb. öt centis csíkok lettek belőle, abba viszont nagyok voltak az egész meggyszemeket, mert nem lehetett feltekerni. Így cikkszerűen harmadoltam a meggyeket, és még így is nehezen lehetett feltekerni... ráadásul a tészta ragad az ember kezére, így ha nagy nehezen végre egymásra simítottam, amikor elemeltem a kezemet róla, jött vele a tészta is :). Az első csíkkal annyit bajlódtam, mint az egésszel együtt aztán :). A végére azért belejöttem :). Viszont így sok lett a meggy, sőt a krém is, mivel a tekercsek kisebbek lettek. Ha nem én szúrtam el valamit, célszerű lenne azt is beleírni a receptbe, hogy mekkora tésztából kell csinálni, mert könnyen úgy járhatnak mint én :). Ha jól tudom, van 40 dekás is, az nyilván nagyobb, így jobban megfelel a célnak. A krém elkészítése és a kenés természetesen nem okozott gondot. Az ízéről majd holnap írok, ha már belebonyolódtam a levelezgetésbe. :) Ha lehet, képet is szívesen rakok fel, hogy nekem milyen lett. Üdvözlettel: Ernő

sziszka_05
sziszka_05 / sziszka_05 Sat, 2014-01-18 21:17

Én is a 275 grammos tésztát használom, és igen nagyjából olyan 5 cm csíkokra kell osztani. Sajnálom, hogy ennyi gondot okozott a meggyek betekerése. Én úgy szoktam, hogy az egyik szélére sorakoztatom a meggyeket és utána csak tekerek rajta egyet, mint ahogy a rétesnél szoktuk.
Természetesen várom a képet, és remélem ízleni fog a süti! :)

kovier
kovier Sun, 2014-01-19 14:39

Igazad van, úgy valóban könnyebb lehetett volna. Rétest még nem csináltam, talán ezért nem jutott eszembe ez a megoldás. De végül is nem adtam fel, és egyre jobbak lettek a csíkok! :) Azóta persze már ettem is belőle, és nagyon finom, különleges. Nem bántam meg, hogy bíbelődtem vele. Sajnos nem tudom, hogy lehet ide képet feltölteni. Pedig szép is lett! :)

kovier
kovier Sat, 2014-01-18 13:53

Most szerettem volna elkészíteni, de nekem nem világos, hogy mi ez a két dl puding. Elírás, és két csomag kell, vagy 2 dl-nyi por, vagy 2 dl kész puding??? Sürgős lenne a válasz! :)

kovier
kovier Sat, 2014-01-18 14:12

Köszi. Már állok is neki! :) Kijavítod a receptnél is?

556
leveles tészta 2 csomag
meggybefőtt 70 dkg
tej 8 dl
tojássárgája 4 db
vaníliás pudingpor 2 csomag
étkezési keményítő 2 evőkanál
cukor 12 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tojásfehérje 4 db
margarin 25 dkg
habtejszín 2 dl