Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás rebarbaratorta

Vaníliás rebarbaratorta
Vaníliás rebarbaratorta
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még mindig rebarbara. Ezúttal torta készült belőle, lágy vaníliás krémmel és omlós tésztával. Ez most az új kedvencem!:)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A rebarbara kompóthoz

A zseléhez

  • 1 db rebarbara (a kompót leve, 1 dl)
  • 2 teáskanál zselatin (csapott, szükség szerint)

ajánlat

Aki még eddig nem próbálkozott rebarbarával, annak külön ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódni. Nem kell megijedni a hosszú leírástól, nem bonyolult, csak nagyon részletesen leírtam a biztos siker érdekében.:) Segítségképpen további képek a blogomon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát: a lisztet a margarinnal és a cukorral és a sóval összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és 1-2 ek hideg vizet, és az egészet sima tésztává gyúrjuk.
  2. Folpackba csomagoljuk, és fél órára betesszük a hűtőbe.
  3. Addig elkészítjük a kompótot: a rebarbarát külső héjától megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy hőálló tálba tesszük.
  4. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet jól összeforgatjuk. Alufóliával letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre. Ezalatt szépen megpuhul.
  5. Addig elkészítjük a vaníliás krémet: egy kisebb tálban a lisztet a tojássárgákkal és kb. 1 dl tejjel habverővel simára keverjük.
  6. A maradék 1,5 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük melegíteni.
  7. Mikor már forr a cukros tej, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos-lisztes keveréket, és az egészet sűrűre főzzük (olyan lesz, mint a puding). Levesszük a tűzről, és megvárjuk, míg teljesen kihűl (közben érdemes átkeverni néha, hogy ne bőrösödjön meg).
  8. Közben elkészült a kompót is: megvárjuk, míg kihűl, és leszűrjük, a levét egy tálban felfogjuk (erre még szükség lesz), és a szűrőn át minél jobban kinyomkodjuk a rebarbarából is.
  9. A rebarbarát ezután botmixerrel pépesítjük.
  10. Elővesszük a tésztát a hűtőből, és két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a sütőforma peremét is be tudjuk fedni vele.
  11. Ezután a felső folpackot eltávolítjuk, átfordítjuk az alsóval a tésztát a papírral bélelt sütőformába (így biztosan nem szakad majd el). Beleigazítjuk a tésztát, majd eltávolítjuk a másik folpackot is.
  12. Ezután vágunk egy akkora sütőpapírt, ami a tészta pereméig kiér majd, és beleigazítjuk a formába. Száraz babot/rizst szórunk a formába úgy, hogy teljesen kitöltse. (Erre azért van szükség, hogy a tészta sütés közben megőrizze a formáját.)
  13. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsül.
  14. Ha megsült, eltávolítjuk a papírral együtt a rizst/babot, és megvárjuk, míg kihűl a tészta.
  15. Ha az összes hozzávaló kihűlt, összeállítjuk a tortát: a tésztát először megkenjük a pürésített rebarbarával, majd elsimítjuk rajta a vaníliás krémet.
  16. Amíg elkészítjük a zselét, betesszük a tortát a hűtőbe.
  17. A zseléhez a leszűrt rebarbarakompót levéhez (kb. 1 dl volt nálam) hozzáadjuk a zselatint, és közepes lángon addig melegítjük, míg a zselatin teljesen el nem olvad (nincsenek benne apró szemcsék). Vigyázat, nem szabad forralni!
  18. Ha a zselatin elolvadt, megvárjuk, míg az egész szoba hőmérsékletűre hűl (ilyenkor még folyós).
  19. Elővesszük a tortát a hűtőből, és ráöntjük a zselét, egyenletesen eloszlatjuk, és visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  20. Egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízei összeérjenek.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 611
elküldve: 3
receptkönyvben: 100
elkészítve: 7/14
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rebarbaratorta, vaníliakrémes torta rebarbarával, vaníliás rebarbara pite

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BLRita
BLRita Sun, 2017-05-14 17:27

Nagyon finom! Még annak is ízlett, aki nincs oda a rebarbaráért. :-) Köszi, hogy feltetted!

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2013-05-11 10:14

Ez a torta valami pazar! Nem is értem miért nem reagáltak rá, akik már elkészítették! Szerintem úgy tökéletes, ahogy van! :-)))

826
finomliszt 25 dkg
margarin 12.5 dkg
cukor 8 dkg
tojássárgája 1 db
1 csipet
víz 2 ek
tej 2.5 dl
cukor 6.5 dkg
vaníliás cukor 10 g
tojássárgája 2 db
finomliszt 2.5 dkg
rebarbara 40 dkg
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 20 g
rebarbara 1 db
zselatin 2 teáskanál