Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás rizstorta

Vaníliás rizstorta
Vaníliás rizstorta
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát az unokahúgom 3. szülinapjára készítettem el. Nagyon nagy sikere volt. Mindenki azt mondogatta, hogy: "De jó ötlet tejberizsből tortát készíteni"... És tényleg az! Nem én találtam ki a receptet, én csak módosítottam rajta egy picit, de nem bánom. Egyszerű, de nagyszerű édesség. A szép díszítés miatt pedig kellően ünnepi is!:)

hozzávalók / 12 adag

A kekszes alaphoz

  • 15 dkg keksz (zabfalatok)
  • 15 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 ek vaj (a tortaforma kikenéséhez)

A tejberizshez

A díszítéshez

ajánlat


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb tortaforma alját és peremét kivajazzuk.
  2. A sütőt előmelegítjük.
  3. A kekszet darálóval morzsásra törjük, és hozzáöntjük a kihűlt olvasztott vajat. Ezt kicsit gyúrogatni kell, hogy a vajból mindenhová jusson. Ha kész, a kivajazott tortaforma aljára nyomkodjuk úgy, hogy a pereme egy picit magasabb legyen.
  4. A sütőben addig sütjük, míg keményebb lesz (ennek az ideje kb. 10-15 perc, de figyelni kell, nehogy odaégjen!). A formában hagyjuk kihűlni is.
  5. A tejet a vaníliával, cukorral felforraljuk, beletesszük a rizst. Kb. 18-20 perc, amíg puhára fő. (Figyelni kell, mert a tej szeret kifutni. Azért használjunk zacskós előfőzött rizst, mert így sokkal hamarabb kész a dolog!) Ha kész és már sűrű a tejberizs, akkor teljesen ki kell hűteni. Ha kihűlt, jöhet hozzá a mascarpone. Jól elkeverjük benne, ettől finom krémes lesz. (Ekkor az állaga még mindig csak tejberizses, ahhoz, hogy szépen megmaradjon a formája, szükség van zselatinra.)
  6. Egy csomag zselatint készítsünk el (a csomagon leírtak alapján, de azt ajánlom, ne az egészet, hanem csak az elkészült folyadék felét, v. háromnegyedét öntsük a krémhez, mert így is hatásos lesz, de nem lesz kocsonyaszerű az állaga, hanem krémes marad). A zselatinos folyadékot alaposan keverjük el a tejberizsben, majd öntsük az egészet a kihűlt kekszre, a tortaformába.
  7. Egy éjszakára ajánlott a hűtőben hagyni, mert így biztosan megdermed.
  8. Másnapra szépen felveszi a tortaforma alakját, így azt már le lehet venni és körberakni a szélét piskótával. (Én a piskótákból levágtam késsel 2 cm-t, mert túl magasak voltak a tortához képest.)
  9. Hogy a piskóta rajta maradjon a torta szélén és mert mutatós, körbekötjük egy szép szalaggal, a művelet végét egy szép masnival koronázzuk meg.
  10. A habfixálóval felverjük a habtejszínt és a tetejét teljesen beborítjuk habzsákkal nyomott tejszínhabbal, végül elrakosgatjuk rajta a gumicukrokat.

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 38 458
elküldve: 16
receptkönyvben: 433
elkészítve: 12/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Lillácska

Mióta szakács: 2011.09.21.
6 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rizstorta, szülinapi vaníliás rizstorta, vaníliás tejberizstorta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boszi523
Boszi523 Sun, 2014-04-06 21:01

Úgy készítettem el, hogy nEm tejszínhabos a teteje, hanem gyümölcsös, tortazselével.
Még egy észrevétel: A receptben 20g zselatin van, egy zacskó 10grammos, az bőven elég bele. Köszönöm a receptet, nagyon finom lett! És szép és elegáns ezzel a masnival:-)

sidina
Sidina / sidina Mon, 2012-06-11 15:06

Szia! Vasárnap elkészítettem a tortát Olívia kislányom legelső születésnapjára! Köszönöm a receptet ízlett mindenkinek! A szülinapos is két kézzel ette! :))

Fairy01
Fairy01 Sat, 2012-05-19 16:59

Szia Lillácska!

Ma csinálom meg édesanyám holnapi szülinapjára,remélem sikerűl.Beszámolok:))
Köszi az ötletet és persze a receptet:))

Electro Girl
Electro Girl / Electro Girl Thu, 2012-04-05 20:09

Ma megcsináltam én is, csak 1 kis változtatással. tettem bele 1 réteg fahéjas áfonyát és 1 külön réteg chillis csokit! Párom kapja holnap a 30. szülinapjára :D Köszönöm az ötletet!!!

531
keksz 15 dkg
vaj 15 dkg
vaj 1 ek
gyors rizs 20 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tej 1 l
vanília 0.5 db
mascarpone 25 dkg
zselatin 20 g
babapiskóta 30 db
habtejszín 2 dl
habfixáló 1 csomag
gumicukor 100 g