Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás sajttorta lime-os eperraguval

Vaníliás sajttorta lime-os eperraguval
Vaníliás sajttorta lime-os eperraguval
85 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Németországban vagyok a családom másik felénél, és ilyenkor megoszlik a szakács szerepe nálunk. Vagy a Bátyám főz vagy én. Sütni nagyon ritkán szokott, de most beszereztünk egy pár új konyhai szerzeményt, amit ki kellett próbálnunk. Hagytam őt, hadd legyen most ő a desszert felelős. És milyen jól tettem... Isteni sajttortát sütött, amit mellesleg nagyon könnyű elkészíteni, így rutintalan háziasszonyok is előrukkolhatnak ezzel a nem mindennapi édességgel...

hozzávalók / 8 adag

  • 100 g vaj
  • 125 g átszitált liszt
  • 185 g cukor
  • 1 csapott tk őrölt vaníliarúd (vagy 1 db kikapart magja)
  • 4 tojás
  • késhegynyi sütőpor
  • 350 g krémsajt
  • 250 g mascarpone sajt
  • 250 g krémes vagy áttört túró

Eperraguhoz:

  • 500 g eper
  • 20 g keményítő
  • 1 nagy ek nádcukor
  • 1 dl bor
  • 1,5 dl víz vagy valamilyen gyümölcslé
  • 1 kisebb lime leve és héja

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy 26 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, az oldalát vékonyan kivajazzuk.
  2. A vajat a 60 g cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília felét, 1 egész tojást, majd a sütőporral elkevert lisztet, simára dolgozzuk.
  3. Előmelegítjük a sütőt: Légkeverésesnél 150 fokra, hagyományosnál 175 fokra.
  4. A  3 tojást a megmaradt cukorral (125 g), a vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót, a krémsajtokat, jól elkeverjük.
  5. A tésztát belesimítjuk a tortaformába, majd ráöntjük a krémet.
  6. A sütő legalsó szintjére tesszük, 45 percig sütjük, de 20 perc után késsel körbevágjuk a pereménél, hogy ne törjön be a teteje. Majd 20 perc múlva ezt megismételjük.
  7. Nyitott sütőajtónál hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezalatt elkészítjük az eperragut:

  1. A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és a vízzel (vagy gyümölcslével), hozzáadjuk a tisztított, négy felé vágott epreket, a lime levét és reszelt héját, kb 2-3 percig főzzük.
  2. A keményítőt elkeverjük egy nagyon kevés vízzel, majd besűrítjük vele az eperragut. Ha van jó minőségű eperlekvárunk, azt is tehetünk bele.
  3. A kihűlt tortát az eperraguval meglocsolva kínáljuk.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 214
elküldve: 55
receptkönyvben: 416
elkészítve: 7/20
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, húsvét, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós sajttorta, krémsajtos torta, cheesecake

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HannaRevesz
Hannusch / HannaRevesz Sun, 2014-04-13 12:39

Szia, nagyon tetszik a recepted, ma délelőtt el is készítettem Nagypapám 75. szülinapjára. De közben felmerült két kérdés is:
1. A végén a sütőpapírt hogy távolítod el az aljáról, (én most sütőpapír nélkül csináltam) mert nem nagyon lehet melyik részénél megfogni?
2. A tortát bekínálás után, amikor már fel van szeletelve akkor öntözzük meg a raguval?

Köszönöm előre is válaszod, Hanna

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Fri, 2014-04-18 21:07

Szia!
Igen,tálalásnál locsolod meg a raguval a tortát.
Kapcsos tortaformában szoktam sütni,és ha kellően hagyod kihűlni,akkor tökéletes lesz.
Amikor levetted a tortaforma oldalát,akkor megfogod az egyik kezeddel a sütőpapírt és egy mozdulattal átteszed a sütőpapírt a tortával egy olyan tálra ahol tudod szeletelni,tehát a sütőpapír az alján marad a tortának,szeletelés után egy torta lapáttal alányúlsz és úgy tálalod.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv:Mercedes

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2013-07-05 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.07.04. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

bamoni
bamoni Wed, 2013-06-19 21:13

Szia Mercedes!
Milyen sajtkrémet javasolsz? Úgy értem, hogy én azt hittem, hogy maga a "mascarpone" a sajtkrém....tudsz esetleg márkát mondani?
köszönöm!