Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás túrós batyu

Vaníliás túrós batyu
Vaníliás túrós batyu
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a legeslegfinomabb túrósbatyu, amit életemben ettem. A tésztája és a tölteléke is így tökéletes számunkra. A mazsolát nemigen kedveljük, úgyhogy kihagytam belőle, viszont ha valaki szereti, természetesen tehet bele. Unokanővérem első gyermekének adott életet ezen a reggelen, amikor megsütöttem ezt a batyut. Küldtem neki is belőle. Mint tudjuk, a fehér lisztből készült pékáruk igen jótékonyan hatnak ilyenkor az Anyukákra.....:)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (10 darabhoz)

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet megmelegítjük, majd fél dl-t kiveszünk belőle, ha langyosra hűlt, elkeverünk benne 1 ek cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. Ezalatt a lisztet elkeverjük a cukorral, sóval. Hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a maradék 200 ml tejet. Lágy tésztává gyúrjuk. (Én dagasztógépben 10 percig dagasztom.)
  3. 1 órát kelesztjük.
  4. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a citrom levével, a vanília kivonattal/aromával, majd a sima túróval.
  5. A megkelt tésztát 0,5 cm  vastagra nyújtjuk lisztezett felületen. 12×12 cm-es kockákra vágjuk, kb 10 darab lesz belőle. A kockák közepén elosztjuk a tölteléket, majd egymással szembeni csücsköket összecsípjük, így kapjuk meg a batyu formát.
  6. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egész tojást felverjük 1 ek tejjel, majd a batyuk tészta részét megkenjük vele. (A töltelékre ne kenjünk.) 2 adagban sütjük, adagonként 20-25 percig, 180 fokos előmelegített sütőben.
  7. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 38 675
elküldve: 21
receptkönyvben: 605
elkészítve: 32/40
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrós batyu, túrós táska, vaníliás túrós táska

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zaga
Zaga Thu, 2014-01-23 15:29

Most sült ki az első adag :) . Nagyon finom lett :) !!!! Köszönjük a receptet ;) !

Samuanyu
Samuanyu Sun, 2012-10-21 22:57

Ma sütöttem meg, és nekünk is ez volt a legjobb batyu, amit valaha ettünk! Mazsolásan csináltam, jelentem működik! Szuper recept. Köszi! (ja, és direkt azért regisztráltam, hogy ezt megírhassam!! :) )

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Mon, 2012-10-22 15:10

Kedves Samuanyu!Ez nagyon megtisztelő,köszönöm szépen:)Amúgy hasznos dolog,ha be vagy regisztrálva a nosaltyra,mert így el is mentheted a saját "virtuális" receptkönyvedbe a receptet amelyik megtetszik.Sőt,ha kedvet kapsz,Te is feltöltheted a saját receptjeidet.Köszönöm,hogy megírtad a véleményedet.Szép napot!Üdv:Mercedes:)

Samuanyu
Samuanyu Mon, 2012-10-22 15:49

köszönöm! már tegnap elmentettem, férjem meg is rendelte a következő adagot! Üdv: Zsófi

961
finomliszt 500 g
vaj 95 g
tojássárgája 1 db
tej 250 ml
cukor 4 ek
élesztő 25 g
1 csipet
tehéntúró 450 g
cukor 4 ek
citromlé 0.5 citromból nyert
tojássárgája 1 db
vanília kivonat 1 teáskanál
tojás 1 db
tej 1 ek