Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Varázslatos húsvéti kalács

Varázslatos húsvéti kalács
Varázslatos húsvéti kalács
90 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kalács neve a kisfiunk ötlete volt, miután elmeséltem neki, hogy ezen kalács fűszereinek külön jelentése van, ugyanúgy, mint a formájának is. A rozmaring távol tartja a rosszat, és a bajt. A sáfrány a bőség jele, valamint aranysárga színe napszimbólum, és a szellem spirituális emelkedését jelzi. A kör alakú fonat az életút beteljesítését, és az újrakezdést jelenti. A kerek cipó középen a kereszttel a megszentelt életet, és a feltámadást. Amúgy ezt a kalácsot én találtam ki erre a Húsvétra, legalábbis úgy tudom, más még nem készített ilyet. /Aztán persze kiderülhet, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt... :) /

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kalács tetejéhez

ajánlat

Ezt a kalácsot az ünnepre ajánljuk, és mindenkinek Nagyon Boldog Húsvéti Ünnepeket Kívánunk vele!
Mr. & Mrs. Smith

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a sáfrányt.
  2. Megvárjuk, amíg langyos nem lesz, hozzáadjuk az élesztőt, és feloldjuk benne, félrerakjuk, és hagyjuk 15 percig kelni.
  3. Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, amikor forró, beledobjuk a rozmaring ágacskákat, és 5 percig sütjük benne. Amikor kész, félretesszük hűlni.
  4. Egy tálkába forró vizet öntünk, beleszórjuk a mazsolát és az áfonyát, valamint beleöntjük az amarettó likőrt, és hagyjuk ázni benne felhasználásig.
  5. Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, és összekavarjuk.
  6. Beleütjük a tojásokat, a langyos vajat, amiből előzőleg eltávolítjuk a rozmaring ágakat, és a felfuttatott élesztőt, majd jól kidolgozzuk, lágy tésztává dagasztjuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, letakarjuk egy ruhával, és 1 órán át kelesztjük.
  7. Amint megkelt, átdagasztjuk, és beledolgozzuk a kicsit kinyomkodott mazsolát, és a vörösáfonyát. Amint kész, félretesszük pihenni 15 percre.
  8. Vajazzunk, és lisztezzünk ki egy sütőlemezt.
  9. A kicsit megkelt tésztát két részre vágjuk, 1/3 - 2/3 arányban. A kisebbik darabból egy kis kerek cipót formálunk.
  10. A 2/3 -os darabot három egyenlő részre vágjuk, és mindegyik darabból egy hosszú hurka formát hengerítsünk, egyenként kb. 45 cm hosszúakat. Amikor megvagyunk, fogjuk össze a végüket, és fonjunk belőlük egy fonatot.
  11. A kerek cipóformájú darabot egy kicsit formáljuk henger alakúra, és a fonatot az alsó felére helyezzük körbe rá, úgy hogy a fonatot a végén fogjuk össze, és hajtsuk a cipócska alá. 
  12. Helyezzük a sütőlemezre, takarjuk le ruhával, és kelesszük 30-40 percig.
  13. A sütőt melegítsük elő 180°C fokra. /légkeverésesben :160 °C fok/ 
  14. Amint a tészta megkelt, kenjük be egy tojás felvert sárgájával és a cipó közepén egy éles késsel vágjunk egy kereszt alakú bemélyedést.
  15. Helyezzük a sütőbe, és süssük kb. 40-45 percig.
  16. Amikor megsült, vegyük ki, helyezzük egy rácsra, a vízbe keverjük a kristálycukrot, és egy ecsettel kenegessük meg a kalácsot, a cukros vízzel.
  17. Burkoljuk egy ruhába, és hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 55 816
elküldve: 2
receptkönyvben: 370
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

húsvéti kalács, fűszeres húsvéti kalács

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jszabi
jszabi Sun, 2011-05-01 22:00

Valóban varázslatos,mind ízvilágra,mind kinézetre.
Recept szerint készítettem,fantasztikus finom és szép lett!
A házi füstölésű sonkával pedig együttesen-tökéletes ízharmónia!
Köszönjük,jövőre is megsütjük! (legkésőbb)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-05-08 22:48

Nagyon kedves, hogy ilyen szépeket arsz a kalácsról, igazán köszönjük!:)) Örülök, hogy méltó lett a Húsvéti asztalra!:) a legjobbakat: Mrs Smith

Ilkovics Alíz
Ilkovics Alíz Sun, 2011-04-24 17:48

Elolvastam a hozzászólásokat és jókat mulattam :) Nekem ez volt a legeslegelső kalácsom, 2 dl tejjel, 18 dkg vajjal, 75 dkg liszttel és isteni lett! Bár nem sikerült olyan szépen, mint a képen Szurosp-é, de valószínűleg így is el fog fogyni... :) köszönöm a receptet!
Alíz

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-05-08 22:47

Kedves Alíz! Örülök, hogy sikerült, és ízlett a kalács! Nagyon köszönjük a visszajelzésedet!:) A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-04-05 21:02

Kedves MJ! Nagyon köszönöm a visszajelzést, és nagyon örülök, hogy tetszik a kalács. A mazsola abszolut jó megoldás, (szükség esetén én is csak azt használom) az áfonya plusz ízt ad, alkalomadtán érdemes kipróbálni, pláne, ha valaki szereti sonkával fogyasztani a kalácsot. Így utólag is Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-04-05 20:23

Gyönyörű lett a kalács - nem volt áfonya, úgyhogy nagy szemű mazsolával csináltam, és a cukros vízbe is lötyköltem egy kis amarettót -, egyszerűen zseniális.:) Köszönöm a receptet!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-04-04 00:10

Kedves loncsi! Ezennel nyilvánosan megesküszöm, hogy a fenti hozzávalókból kalács készíthető, melynek állaga foszlós, és puha. Ezek után többet csak akkor érdemes erről beszélni, ha Te is kipróbáltad. Ildikó receptje jelen esetben irreleváns, mert annak minősége remek, csak más recept az is, meg ez is, nem igazolja az állításodat. Továbbra is a legjobbakat: Mrs Smith

loncsi
loncsi Sat, 2010-04-03 23:59

Kedves Eszter!
Bocsánat, ha túl sok voltam, igazán kedves vagy, én sem haragszom senkire sem, Rád meg soha, Te mindig kedves voltál hozzám.
Szeretettel
loncsi

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-04-04 00:37

Ne izgulj, ismerem, amikor nem tudja az ember megállni, hogy ne írja le azt a sokmindent, amit tud, majd érvel, magyaráz, meggyöz, stb. Ismerem. Nagyon is jól. :-D
De tudod, mit? Ezek után, meg fogom csinálni Ildikó kalácsát is, nagyon kiváncsivá tettél, szeretném tudni, az miben más! Nekem ez a recept is nagyon fincsi volt itt, de annyi minden érdekeset írtál, hogy kalács-expedícióba kezdek.
Aztán majd azt is jól megbeszéljük! :-)
Puszizlak!
Eszter

loncsi
loncsi Sat, 2010-04-03 23:48

Kedves Szurosp!
Ja és a tojás is irreleváns, mert hő hatására kicsapódik, azaz megszilárdul, nem növeli a kalács nedvességtartalmát, tehát abszolút kevés a nedvességtartalom.
Szeretettel
loncsi

loncsi
loncsi Sat, 2010-04-03 23:43

Kedves Szurops!
A vaj irreleváns a folyadék szempontjából, mert nem oldja a sikért, a sikér csak vízben oldódik, még a matek ellenére is kevés a folyadék.
Szeretettel
loncsi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-03 23:18

Kedves loncsi! Akkor azt mondom Neked, "hogy ilyen nincs és mégis van" Mert ebből kalács sült ma ki. Finom. Foszlós. Ha kell, megesküszöm. 3 tojás, az kb. 150 ml folyadék+ 12 dkg vaj, amit én javasolnék leginkább, mint a hsz-emben említettem, az kb 120 ml folyadék + 200 ml tej az = 470ml folyadék. Ez meg matek. Ennyi szerintem elég ehhez a liszthez. Egyébként szurosp az = Mrs Smith aki továbbra is szeretettel üdvözöl

loncsi
loncsi Sat, 2010-04-03 23:14

Bocsánat, a Harmathy Ildikóról írtakat felülbírálom, ott a 2dl tej 30 dkg lisztre van írva. Ildikó, te nem javítottál semmit, bocsánatot kérek Tőled!
Szeretettel
loncsi

loncsi
loncsi Sat, 2010-04-03 22:52

Kedves Szurops!
"A víz és a liszt helyes arányát a liszt vízfelvevő képessége pontosan megszabja. Az általában felhasználásra kerülő lisztek vízlekötő képessége 50-70% között változik aszerint, hogy milyen mennyiségű és minőségű sikért tartalmaznak." http://www.szamosmiklos.hu/cukrasztankonyv/?f=T%E9sztak%E9sz%EDt%E9s.+La...
Tehát ha átlagosra vesszük, azaz 60%-os a lisztünk vízmegkötő képessége, akkor 4,5 dl folyadék kell 75 dkg liszthez, hogy abból megfelelő állagú kenyeret, vagy kalácsot készítsünk. Több mint kétszer annyi, amennyit írtál. Egyébként az általam készített kalács, amely Harmathy Ildikó kolbásszal töltött pogácsájából vettem http://www.nosalty.hu/kolbaszos_pogacsa_recept_1240, nem folyott el sem formában, sem forma nélkül, mert mindkét módon kalácsot sütöttem belőle, sőt tökéletes lett, bár a foszlós kalácsánál beírásom hatására ő is 2 dl-re javította a tej mennyiségét.
Most már mindenkit nagyon szeretek
loncsi

csaj81
csaj81 Sun, 2011-04-24 12:52

Kedves Loncsi,

Én ugyan egy másik receptet csináltam meg, de fele vajjal, és 70 ml(!)el több tejjel. És tökéletes lett. Kémia, ide vagy oda, a kalácstészta akkor jó, ha megnyomod és visszarúg....

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-04-03 23:49

Olyan sokmindent tudtunk meg most töled, hogy csuda! Ezt köszönjük! Közérdekü!
Ès mi is még mindig nagyon szeretünk! :-)))

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-03 22:05

Kedves loncsi! Most sült ki a kalácsom, vajpuha, foszlós. Nem tudok erre mit mondani, az Eszter hsz-ében pedig ott van az is, hogy 1 kg lisztből készítette. az 25 dkg -mal több, mint ami a receptben van írva, ezért használt több folyadékot. Már csak azért sem érdemes szétfolyós lágy tésztát csinálni, mert nem formában sül, meg kell tartania a formáját. Folyékony hozzávalónak számít a vaj, és a tojás is. Nem sok tojás van benne, hanem annyi, amennyi éppen kell. De ha nagyon akarod, nyugodtan tegyél még hozzá tejet, bár akkor előfordulhat, hogy szétfolyik a tészta. A recept hozzávalói szakácskönyv alapján alakultak ki, a forma, a fűszerezés a saját ötlet. Beszélhetünk kémiáról, de hidd el, ebből két órája isteni puha kalács lett. Eszter pedig elmondta az ő tapasztalatát. Nem tudom mit tegyek még hozzá, hogy elhidd amit mondok. Szeretettel: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-03 20:54

Kedves loncsi! Ahány ház annyi kalács...:) Ennyi folyékony hozzávaló elegendő, a tojást is beleszámítva. Amit azóta esetleg érdemesnek látok a vaj mennyiségét növelném 5-7 dkg-mal, de az eredeti recept is működik. Ha gondolod, majd egy hétköznapi napon próbáld ki felezve a mennyiséget, sima egyszerű fonással mondjuk, és akkor meg tudod tapasztalni ennek is az állagát. Köszi Eszter a hszt, és a tapasztalat megosztását!:)Kellemes Húsvétot, jó eszegetést mindőtöknek: Mrs Smith

loncsi
loncsi Sat, 2010-04-03 19:29

Bocsánat, javítok, Harmathy Ildikó receptje alapján.

loncsi
loncsi Sat, 2010-04-03 19:07

Kedves Mr and Mrs Smith!
Bocsánat, de nincs itt egy elírás? 75 dkg liszthez mindössze 2 dl tej kellene??? Én most sütöttem meg a kalácsot, Hartmann Ildikó receptje alapján, tökéletes lett, és 75 dkg liszthez 6 dl tej kellett! Az biztos, hogy ennyi liszthez kevés a 2 dl tej!
Szeretettel
loncsi

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-04-03 20:38

Drága loncsi!
Csak olvastam, amit írtál. Èn tegnap este sütöttem ezt a kalácsot, 1 kiló liszttel, 3 dl tejjel, 10 dkg olvasztott vajjal, 4 tojással és néhány kanál Amrettoval. Most csak a folyékony részeket írtam le. Nekem tökéletes lett. Persze, tehetsz bele több tejet, ameddig a tészta elbírja, de nekem nem volt rá szükség. Nem vagyok nagy kalácssütö, igazán nem értek hozzá sokat, ez talán csak egy másfajta recept.
Viszont finom! :-)
Szeretettel:
Eszter

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-03 11:47

Szuper!:)) Reméljük elégedett lesz a vendégsereg! Mindenkinek szép Húsvétot kívánunk! Mr&Mrs Smith, és természetesen Junior is! :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-04-03 11:42

Na, ma reggel megtörtük a kalácsot.
Tegnap elkészült, én kapásból egy kiló liszttel kezdtem, mert vendégsereget várunk. Aztán kiderült, hogy sáfrány nincs, hát dobtunk a tejbe kardamomot, aztán nem volt friss rozmaring, csak örölt, abból került bele másfél teáskanál. A mazsola áztatóvize nekem tömény Amaretto lett, ami aztán bele is került még a tésztába. Na, gondoltam, ebböl se tudom, mi lesz, de bátor voltam.
A tészta akkorára kelt, hogy egy gáztepsiben már majdhogynem nyomorgott, de a sütési idö nem lett hosszabb ennek ellenére sem. :-)
Az íze! Az valami fergeteges!!! Friss a kardamomtól, enyhe rozmaringos beütéssel, ragacsos cukorral a tetején. Nagyon-nagyon finom! Legközelebb még megy bele egy kicsivel több vaj, szerintem nem csak Húsvétkor fog az asztalra kerülni!
Az arányok nagyon jók! Mindenkinek ajánlom kipróbálásra!
Szép Húsvétot mindenkinek!
Eszter

582
finomliszt 750 g
élesztő 50 g
cukor 70 g
2 csipet
tojás 3 db
tej 2 dl
vaj 120 g
mazsola 50 g
áfonya 50 g
amarettó 0.5 teáskanál
rozmaring 4 szál
sáfrány 0.5 g
tojássárgája 1 db
víz 0.5 dl
cukor 3 ek