Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Varenyiki krumplis derelye

Varenyiki krumplis derelye
Varenyiki krumplis derelye
55 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tészta lágysága a hozzáadott víz mennyiségétől is függ, ezért a vizet apránként adagoljuk, míg elérjük a kellő keménységet. Hogy ne száradjon ki a tészta elég, ha egyszerre csak a felét nyújtjuk ki, a többit pedig letakarva tovább pihentetjük. A táskák széleit lenyomkodhatjuk kézzel, vagy villával. De a legszebb, és leggyorsabb eredményt a külön erre a célra kifejlesztett eszközzel érhetjük el. Ennek egyik fele nyitott állapotban a körök kiszaggatására szolgál, míg a másik felébe helyezve, és megtöltve a tésztakorongokat, azokat egy mozdulattal összenyomhatjuk. Természetesen ennél is jobb eredményt érünk el, ha a tészta szélét kicsit megkenjük vízzel, vagy tojásfehérjével. Finomabb ízű lesz a krumpli, ha a vizébe teszünk babérlevelet, esetleg kevés köménymagot. A hagymát pirítsuk barnára, így a krumplival összekeverve érdekes kontrasztot kapunk. De vigyázzunk, ne égessük le, inkább adjunk hozzá több zsiradékot. A vízben kifőtt barátfüleket serpenyőben, kevés zsiradékon megpiríthatjuk, így még érdekesebb ízhatást érünk el. Krumplis-hagymás töltelék helyett készíthetjük darált hússal is. Az apróra vágott, és dinsztelt hagymára rápirítjuk a darált húst, sózzuk, és borsozzuk.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Derelyetésztát készítünk: A liszthez hozzáadunk 3 egész tojást, kb 1 dl vizet, és ízlés szerint sót. Kézzel az egészet jól összegyúrjuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Majd konyharuhával letakarjuk, és pihentetjük 15-20 percig.
  2. A tésztát 1 mm vékonyra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle.
  3. A krumplit felkockázzuk, és puhára főzzük .
  4. Hagymás zsírt készítünk, és az összetört krumplival összekeverjük.
  5. A tésztára rakunk a töltelékből, félbehajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk, kicsi táskákat formálunk.
  6. Sós vízben kifőzzük.
  7. Hagymás zsírral és tejföllel tálaljuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 9 347
elküldve: 2
receptkönyvben: 107
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Sünike

Mióta szakács: 2012.03.01.
32 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

krumplis derelye, orosz krumplis tészta, krumplis barátfüle

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

markovics.szandra
markovics.szandra Fri, 2015-01-30 01:21

Én Kárpátaljáról származom, ott nagy kedvenc a pelmenyi meg a hasonló pirogok mellett. Mi a krumplit még meg szoktuk pirospaprikázni. Ettem már úgy is, ahogy te készíted, de nekem nem ízlett annyira. Így továbbra is a jó hagymás, pirospaprikás krumplival a kedvencem. :) Ha gondolod, próbáld ki úgy is. :)

balintmonika
balintmonika Wed, 2013-06-05 09:36

Pici koromban nagyszüleimtől mindig kutyafülét kértem ebédre.Ugyanis mi barátfülének hívtuk a krumplival töltött tésztát.Tata tésztát gyúrt és nyujtott,mama krumplit főzött,megtöltötte a tésztát amit aztán gömölyével szórt meg.Nekem sehogy sem jutott eszembe a barátfüle,helyette a kutyafüle szó jött a számra.Csak értem dolgoztak egész délelőtt.Most,amikor már nekem is kamasz gyerekeim vannak,ha van türelmem hozzá,nekifogok a barátfülének.Igaz,nincs már házi gömölye,de a célnak megfelel a tejfölös sajt is.A minap eszembe jutott,vajon mások hogy készítik a krumplis derelyét?!Ráakadtam erre a receptre,elkészítettem...Nekem sokkal több időre volt szükségem,igaz az adag is nagyobb volt.A hagyma a krumpliban zseniális!Azonban amit az ÉN tatám készített annak nincs párja!A gyerekkorom tovatűnt,tatával is csak a temetőben tudok beszélgetni,de a kutyafüléje ízét még midig érezni vélem a számban.Valószínűleg azt megszépítette már az idő.Ha majd egyszer a gyerekeim elkészítik ezt a receptet,és én jutok majd erről az eszükbe,elégedett leszek.Nekem meg a te neved jut majd eszembe.de legyen ez a mi titkunk!

477
finomliszt 40 dkg
tojás 3 db
víz 1 dl
0 ízlés szerint
vöröshagyma 3 közepes db
napraforgó olaj 6 ek
burgonya 5 db
tejföl 2 dl