Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vargabéles 8.- házi vajas tésztából

Vargabéles 8.- házi vajas tésztából
Vargabéles 8.- házi vajas tésztából
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erre is csak azt tudom írni, hogy a kis családom nagy kedvence. Különösen az egyik kisfiamé, ezért elég sokszor elkészítem.

hozzávalók / 8 adag

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

ajánlat

A vajas tésztát én mindig előző nap készítem el, több adagot egyszerre, kiadagolom, csomagolom és a felhasználásig mélyhűtőbe tárolom. Felhasználáskor szobahőmérsékleten hagyom, hogy felengedjen.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajastészta elkészítéséhez a 40 dkg vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, téglalap alakúra formáljuk, és hűtőbe tesszük.
  2. A 40 dkg lisztbe beletesszük a 10 dkg vajat. A langyos vízbe keverjük az 1 evőkanál ecetet és az 1 teáskanál sót.
  3. Oldódás után a vizet lassan adagolva a lisztes vajhoz keverjük, és közepesen lágy, jól gyúrható tésztát készítünk.
  4. A tésztát jól kidolgozzuk, és 20 percet pihentetjük.
  5. Pihentetés után lóhere alakúra nyújtjuk, és a közepére rakjuk a korábban hűtőbe rakott téglalap alakú lisztes vajat. Egymás után egyenként ráhajtogatjuk a vajra a tésztafülecskéket. Minden egyes fülecskét jól körbenyomkodunk, hogy levegő ne maradjon alatta.
  6. A nyújtóval óvatosan megveregetjük, letakarva 20 percet pihentetjük.
  7. Pihenés után 1,2-2 cm vastagra nyújtjuk, egyszer szimplán, majd  egyszer duplán hajtogatjuk.
  8. Konyharuhába csomagolva hűtőbe tesszük, 20 perc pihentetés után mindkét hajtogatást még egyszer megismételjük.
  9. A vargabéles összerakása következik: a 1/2 kg vajas tésztának 2/3 részét akkorára nyújtjuk, hogy a tepsinek mind a négy oldalára ki tudjuk picit hajtani. (Margarinnal kikenjük a tepsit, amelyben sütjük.)
  10. Elkészítjük a túrótölteléket: a túrót egy tálba tesszük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájába beleteszünk 3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, és habosra keverjük.
  11. A túróba beletesszük a megmosott lecsepegtetett mazsolát, a búzadarát, csipet sót, a kifőzött, lecsepegtetett cérnametéltet és a kikavart tojássárgákat.
  12. Végül lazán beleforgatjuk a 3 evőkanál cukorral kemény habbá vert fehérjét. Az egész masszát a tésztával kibélelt tepsibe borítjuk, a tészta széleit behajtogatjuk.
  13. Megolvasztjuk az 5 dkg vajat, bekenjük a behajtogatott tésztaszéleket.
  14. A vajas tészta félretett 1/3 részét kinyújtjuk a tepsi méretére, teljesen lefedjük vele a túrótöltelék tetejét, a maradék olvasztott vajat rálocsoljuk.
  15. Előmelegített sütőben megsütjük. Fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26x34 cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 28 695
elküldve: 4
receptkönyvben: 146
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

túrós vargabéles. túrós desszert házi készítésű vajas tésztából

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bmbe
Bejja / bmbe Sun, 2012-12-23 14:12

Kedves Anci!
Ez a boltban is kapható vajas tészta receptje?
Köszönöm a választ!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-12-23 17:07

Kedves bmbe !
Nem ismerem a bolti vajastészta receptjét. Én annak idején így tanultam, nekem bevált,
azóta így készítem. Vigyázni kell a becsomagolásnál, ne maradjon alatta levegő, mert a
nyújtásnál kilukad az esetleges buborék és kifolyik a zsiradék.
Nagyon szívesen, ha tudtam segíteni. Boldog,Békés Karácsonyi ünnepeket kívánok ! Anci

bmbe
Bejja / bmbe Sun, 2012-12-23 18:07

Én sem ismerem, még nem vitt rá a "lélek", hogy vegyek, de láttam, itt a NoSalty-n, hogy sok recepthez "csomag" van írva.
Persze, az úgy biztos gyorsabb, mármint a bolti, de jobb szeretném magam elkészíteni, de nem találtam a leírást hozzá, csak ennél a receptél.
Köszönöm, holnap meg is csinálom. :-)
Áldott Karácsonyt kívánok! Beata

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-12-24 17:13

Kedves bmbe !
Jó munkát kívánok hozzá !
Vond be azt a két csöppséget is a tésztakészítésbe,
akik a képeden láthatók ! Szép Karácsonyt nektek is ! Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-01-24 16:23

Kedves Viktória!

Írd be a keresőbe,hogy fizetővendégszolgálat hódmezővásárhely,ott találsz külömböző árkategóriában.
Pl: Szent István Panzió:2fő /1 éj 10000 Ft. Debreczeni László Vendégház 2fő/1 éj 6800Ft.
Kenguru Panzió Szántó KovácsJános u.78. 2 fő/éj 13000 Ft.Mind Hódmezővásárhelyen lévő szállás.
Remélem tudtam segíteni,szeretettel üdvözöllek: Olaszné Anci
Sajnos nem tudok bővebben írni mostanában lefagy a gépem,nemsoká megoldódik.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-24 13:02

Szia Anci,
bár nem a tárgyhoz tartozik, nem tudsz véletlenül jó szállást Hódmezővásárhelyen?
Hétvégén lehet, h mennénk, 2fő. Magánszállás lenne jó, sztem. :)
Köszi, és bocsi, ha zavartalak.
Viki

1078
finomliszt 50 dkg
vaj 50 dkg
1 tk
ecet 1 ek
víz 2.5 dl
tojás 4 db
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 6 ek
mazsola 10 dkg
tehéntúró 1 kg
cérnametélt 8 dkg
búzadara 4 evőkanál
vaj 5 dkg
porcukor 1 ek