Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vargabéles aszalt sárgabarackkal

Vargabéles aszalt sárgabarackkal
Vargabéles aszalt sárgabarackkal
60 perc / előkészület: 25 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rétest millióféleképpen készítik kis hazánkban, de van egy valóban különleges módja a leveles, leheletvékony tészta felhasználásának, amikor vargabélest kerítenek körbe vele. A túró, mint alapanyag minden ételben, legyen az sós vagy édes, kiváló. Rétesben sütve gyakran kiszáradhat, vargabélesben viszont nedvdús, puha és omlós marad, már ameddig hagyjuk, mert nálunk sokáig nincs ideje rá!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Minden édesszájúnak ajánlom, főleg dupla adagban. Pici türelmet igényel, mármint a hűtés, de nagyon megéri!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A metéltet bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és 4 deka vajjal összekeverjük.
  2. A tojássárgákat porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük.
  3. A túrót szitán áttörjük, belevegyítjük a citromhéjat, a tojássárgákat, a kockázott aszalt barackot és a tejfölt.
  4. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is beleforgatjuk a túrós masszába.
  5. Végül a kifőtt tésztát hozzátesszük a keverékhez.
  6. Egy közepes méretű, peremes tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk vajjal, beleigazítunk 2-3 réteslapot, melyeket rétegenként megkenünk olvasztott vajjal.
  7. Alulra kevés zsemlemorzsát szórunk (ezt el is hagyhatjuk), majd ráöntjük a túrós-tésztás keveréket, elegyengetjük, és betakarjuk három, rétegenként vajazott réteslappal. A tetejét is jól lekenjük vajjal.
  8. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 30 percen keresztül, majd pihentessük 10 percig, és éles késsel 10x10 cm-es kockákra vágva, porcukorral meghintve, melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x32x4 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 16 987
elküldve: 16
receptkönyvben: 396
elkészítve: 11/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
287 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

vargabéles, túrós sült tészta aszalt sárgabarackkal, túrós barackos tésztarakottas

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-02-18 12:45

Köszönöm ezt a megoldást is ki fogom próbálni, biztosan nagyon fincsi, már készítettem, de a mazsolás változat nem jön be...ez viszont igen! :-))
Éva-Anyóca

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2013-02-19 23:48

Igen, az én gyerkőceim sem szeretik a mazsolát, ezért a barackos változat! Jó étvágyat hozzá! Gréti

Incy
Incy Sat, 2013-02-16 19:26

Még soha nem próbáltam vargabélest csinálni, de még csak nem is ettem, ez viszont nagyon guszta :), mentem

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2013-02-19 23:47

Tényleg? Pedig régen a suliban szinte minden héten volt a menzán...Próbáld ki, nagyon finom lesz. Üdv, Gréti

894
cérnametélt 30 dkg
0.25 kk
vaj 15 dkg
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 20 g
tojás 4 db
tehéntúró 50 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tejföl 5 dl
aszalt sárgabarack 10 dkg
réteslap 6 db
zsemlemorzsa 1 ek