Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vargabéles szamócaöntettel

Vargabéles szamócaöntettel
Vargabéles szamócaöntettel
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezer éve nem készítettem ezt az ételt, így most erre esett a választásom. Természetesen, ha gyermekek is esznek belőle, akkor mellőzzük a likőrt, egyébként viszont jó pikáns lesz tőle az egész.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cérnametéltet enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük, lecsöpögtetjük, félretesszük hűlni.
  2. A mazsolát beáztatjuk a limoncello likőrbe.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet cukorral kemény habot verünk, a sárgáját a cukorral kikeverjük, míg az is ki nem fehéredik, habos nem lesz. Hozzáadjuk a túrót, a vaníliát, a citrom levét és héját, a puha vajból 10 dkg-ot, a tejfölt és jól összekeverjük. A mazsolát kiszedjük a likőrből és azt is belekeverjük.
  4. A túróhoz keverjük a főtt, kihűlt tésztát, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját.
  5. A réteslapokból hármat megvajazunk egyik oldalán és egymásra helyezzük őket egy tepsiben, vagy mélyebb sütőtálban, erre halmozzuk a tésztát, majd a tetejére is három megvajazott réteslap kerül.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük.
  7. Kockákat vágunk belőle, megszórjuk porcukorral, szamócaöntettel tálaljuk (én a szamócalekvárt a megmaradt limoncelloval higítottam, úgy tálaltam).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x32 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 117
elküldve: 2
receptkönyvben: 113
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

vargabéles limoncello likőrös szamócaöntettel, szamócás-limoncellós vargabéles, túrós-cérnametéltes rétes

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Locacica
Locacica Fri, 2012-08-10 17:12

Jól néz ki, én is imádom. :-)
Egy kérdés: "A réteslapokból hármat megvajazunk egyik oldalán és egymásra helyezzük őket" - vajjal lefelé, vagy vajjal felfelé kell a tepsibe rakni? :-)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-08-10 18:14

Én felfelé vajaztam, csak bénán írtam le. De akkor sem történik baj, ha az alját is megkened. A legtetejére mindenképpen jó bőven tettem az olvasztott vajjal. Üdv: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-08-09 23:27

Nagyon guszta, mi is szeretjük, igaz mazsola nélkül, na de az eper az ezerrel jöhet! :-o
Köszönöm, kipróbálom így is.
Szép napot és hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-08-10 10:26

Szia Évi!

Vizuális tévedés, mazsola van benne 10 dkg, csak pont oda nem jutott, ahol elvágtam, méghozzá likőrrel átitatott mazsola. Így mulat egy magyar asszony. Jó étvágyat! Üdv: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-08-11 11:12

Kedves Évi néni!

Lehet az a mazsola bármilyen csoda itallal átitatva,áztatva, sajna nem szeretjük.:-((
Ha nem látom, lehet, hogy azért, mert pont úgy vágtad el, de nekem pont így a jó.:-))
Mivel magát a szőlőt sem szeretem, ezért valahogy annak aszalt változata se jön be.:-(
Például eper, meggy, banán, alma, ananász, sárgabarack, stb.,...jöhet amennyi van, de mazsola nem..:-)
Ettől még a recept felséges, eperrel meg, hűha!!! Köszönöm.:-o
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-08-09 21:10

Kedves Ancsa!
Nem feltétlen kell bele limoncello likőr. Én csak azért használtam az öntethez, mert abban áztattam a mazsoláimat és nem szívesen öntöttem volna ki. Ha szeretnél bele valamilyen alkoholt, akkor talán a vaníliához illőt válassz. Üdv: Évi néni

hancsa1
hancsa1 Thu, 2012-08-09 20:09

Azt szeretném kérdezni,hogy a limocello likőrt mivel lehet helyettesíteni?
Köszi!

511
cérnametélt 200 g
sovány túró 500 g
tejföl 175 g
tojás 5 db
cukor 12 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
citrom 0.5 db
mazsola 10 dkg
vaj 15 dkg
réteslap 6 db
limoncello 1 dl
szamócadzsem 20 dkg
porcukor 1 ek