Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban

Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban
Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban
220 perc / előkészület: 40 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vadhús a nagyobb fehérjetartalma (21–25%) miatt bőségesebb esszenciális aminosav-forrás. A vaddisznó húsában viszonylag jó a többszörösen telítetlen és a telített zsírsavak aránya, ezzel szemben kedvezőtlen a linolsav és az alfa-linolénsav aránya (3). A zsírtartalom fajtánként, ivaronként, testtájanként, életkortól, élőhelytől és évszaktól függően változik. Szalonnájának telítetlenzsírsav-tartalma nagyobb, mint a házisertésé. Húsa még azonos takarmányozás esetén is feleannyi zsírt és telített zsírsavat raktároz, mint a házisertésé.
A vadhúsok zsírsavösszetételét az állatok étrendje és élőhelye nagymértékben befolyásolja.
Élelmiszer-biztonsági szempontból elkerülhetők a baktériumos és parazitás fertőzések, ha a húsok elkészítése során megfelelő hőkezelési eljárásokat alkalmazunk.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

A fiatal vaddisznó  (malac, süldő) húsa nagyon ízletes és porhanyós, míg az öregebbeké rágós, durva rostozatú ezért a húsát elkészítés előtt pácolni kell.
Megjegyzés:
Ferenc a pörkölt főzés vége előtt 5 perccel még egy evõkanál mustárt egy kanál tejföllel elkever és végül a pörkölthöz keveri.

A kész pörköltet főtt burgonyával, burgonyapürével vagy dödöllével tálalhatjuk.


 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bográcsot a parázs felé helyezzük.
  2. A  mangalica szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a bográcsban, majd a pörcöt leszűrjük.
  3. A friss vagy előző nap kiolvasztott, bepácolt vaddisznóhúst leforrázzuk, megmossuk, 3-4 dkg-os kockákra vágjuk.
  4. Zsírban a finomra vágott makói vöröshagymát aranysárgára pirítjuk.
  5. Rátesszük a süldőhúst, sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá.
  6. Nem kavarjuk, csak rázogatjuk, átdobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.
  7. A zúzott fokhagymát és a vörösbor felét hozzákeverjük, és tovább pároljuk.
  8. A borókabogyót és a babérlevelet kevés borban felfőzzük, és a levét a húsra szűrjük.
  9. A zsírban feloldjuk a fűszerpaprikát a kockára vágott zöldpaprikával, paradicsompürével elkeverjük majd együtt a pirított húsra öntjük.
  10. Ha már majdnem kész (2 -3 óra lassú tűzön) a frissen szedett királyvargánya gombát is az ételbe pároljuk.
  11. Az ételt készre főzzük. Tehetünk bele 1 ek mustárt, elkeverve 1 ek tejföllel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 66 599
elküldve: 14
receptkönyvben: 204
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bográcsos vaddisznópörkölt vargányával

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

taksi
Mártika és Feri / taksi Sun, 2009-10-25 16:43

Kedves Virág!

Jómagam vadászom így az alapanyagok beszerzése könyebb.
A legközelebbi vadásztársaságnál, vadász ismerősnél lehetérdeklődni vadhús beszerzéssel kapcsolatosan..
Tudom ajánlani az alábbi céget.
http://www.matusz-vad.hu/ ahol jó minőségű és ellenőrzött
vadhúst vásárolhatsz.
Jó minőségű vahús a METRO áruházakban is kapható.

Üdvözlettel: Ferenc

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Sat, 2012-10-27 20:12

Bocsánat de vaddisznót az erdőkben lehetne venni: Vaddisznó húst meg vadász ismerőstől, vagy metró áruházban .:)

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-01-20 12:02

Szia!Budapesten a Nagycsarnok(Vásárcsarnok)alagsorában mindenféle vadhús kapható.Jórészt fagyasztva sajnos,de időnként van friss is.

650
vaddisznóhús 2 kg
mangalica szalonna 20 dkg
vöröshagyma 50 dkg
fűszerpaprika 5 dkg
borókabogyó 5 db
babérlevél 2 db
passzírozott paradicsom 1 dl
zöldpaprika 15 dkg
disznózsír 20 dkg
vörösbor 6 dl
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
gomba 1 nagy db
mustár 1 ek
tejföl 1 ek