Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vargányás-vörösboros marharagu

Vargányás-vörösboros marharagu
Vargányás-vörösboros marharagu
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy olyan étel, amit a legjobb szabad tűzön, a bográcsban elkészíteni. De rossz idő esetén sem kell kétségbe esni, mert a konyhában is meg lehet főzni, persze az ízek nem ugyanazok.

Nálunk húsvétkor, májusfa-állításkor és szüretkor hagyományosan mindig elkészítjük ezt a gombás-vörösboros ragut. Tavasszal persze szárított gombából, de ősszel mindig szedünk hozzá friss vargányát. Sőt, ha szerencsénk van, és kerül egy kis vadhús is a házhoz, abból még finomabb lesz, akkor igazi ünnepi étel!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Puha kenyérrel, puliszkával, tésztával, tört krumplival tálalható,ki mivel szereti. Persze száraz vörös bor illik hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A marhahúst megtisztítjuk, lehártyázzuk, az inakat kivágjuk, és nagyobb kockákra vágjuk fel.
  2. A füstölt szalonnát felkockázzuk, rádobjuk a kanálnyi zsiradékra. Amíg "kiolvad" a szalonna zsírja, a hagymát nagyobb kockákra vágjuk, majd beleszórjuk azt is a bográcsba. Gyorsan megkevergetjük, nehogy leégjen.
  3. Amint üvegesedik a hagyma, rádobjuk a húst is, és alaposan átkeverjük. Kb. 10 perc múlva, amint a hús egy kis levet enged, rádobjuk a lecsót is, majd ismét átkeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük (szegfűbors, boróka), és lefedjük. Hagyjuk lassú tűzön kb. 2-2,5 órát főni. (Attól is függ, mennyire fiatal állat húsát készítjük el.)
  4. Ha szárított gombánk van, akkor leforrázzuk vízzel, és lefedve hagyjuk puhulni, amíg fő a hús. Ha friss gombánk van, akkor megtisztítjuk és vastagabban felszeljük. Amikor már majdnem megpuhult a húsunk, akkor hozzáadjuk a gombát is. Ez általában 1,5 óra után lesz aktuális.
  5. A bográcsot főzés közben ne hagyjuk hosszan magára, időnként nézzünk a fedő alá, van-e elég folyadék. Az első órában vízzel, azt követően borral pótoljuk az elpárolgott folyadékmennyiséget.
  6. Miután a gomba is, a hús is puhára főtt, már ne adjunk hozzá több bort, hanem hagyjuk besűrűsödni, de azért maradjon bőségesen szaftja, csak ne legyen levesszerű! Ha szükséges utánaízesítjük, megszórjuk majorannával, frissen őrölt borssal, és forrón tálaljuk. Puha kenyérrel, puliszkával, tésztával, tört krumplival, ki, mivel szereti!
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 316
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
70 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

gombás marharagu

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

445
marhalábszár 1 kg
vöröshagyma 2 közepes db
mangalica zsír 1 ek
füstölt szalonna 10 dkg
lecsó 30 dkg
vargánya gomba 30 dkg
vörösbor 4 dl
borókabogyó 5 db
szegfűbors 1 tk
majoranna 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint